Viser 40 treff for Alle
Utlysningene i Erasmus+-programmet for 2024 er klare. Blant nyhetene er ekstra reisestipend til studenter innen høyere utdanning.

Universitetet i Bergen får heder for sitt strategiske arbeid med Erasmus+-programmet og kåres til årets Erasmusinstitusjon 2023.

– Vi er veldig glade og stolte over denne prisen, som for første gang utdeles til en privat fagskole sier Annelise Kiønig, rektor ved Fagskolen Kristiania.

Kvart år rapporterer universiteta og høgskulane inn tal på årsverk ved institusjonane. Mellom anna rapporterer dei på faste og mellombelse stillingar, samt alderssamansetning og kjønn for dei tilsette på institusjonane.

Karriereveiledning, internasjonalisering og studentenes læringsmiljø sto på agendaen da Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) arrangerte det aller første møtet med de norske studentorganisasjonene.

I en tid med økt fokus på samfunnets behov for kompetanse for å være bedre rustet til å møte nåværende og framtidige utfordringer, blir dimensjoneringen av studietilbudet i høyere utdanning stadig mer viktig. HK-dir har undersøkt hva ulike institusjoner trenger for å kunne dimensjonere bedre.

I forslaget til statsbudsjett for 2024 styrker regjeringen høyere yrkesfaglig utdanning, ordningen Fagbrev på jobb, norsk fagspråk og digital norskopplæring.

Regjeringen flytter 338,8 millioner fra søknadsbaserte ordninger i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse over til universitetene og høyskolene.

Vi inviterer til en åpen innspillsrunde på forslagene til kompetansestandarder for karriereveiledning i skolen.

I år har vi tildelt over 400 millioner kroner til norske institusjoner for å gjennomføre ulike tiltak i regi av Erasmus+. Tildelingen er i euro, og fordeler seg slik: drøyt 31 millioner euro til mobilitetstiltak og 6,4 millioner euro til samarbeidsprosjekter.

I et nytt notat samler vi alt av relevante data som kan si noe om koronapandemiens konsekvenser for studenter og ansatte i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning.

– Kunnskapssektoren er avhengig av internasjonalt samarbeid. Samtidig må de nasjonale sikkerhetsinteressene ivaretas. Dette er krevende balanser som krever bevissthet og kunnskap. Derfor trenger vi nye retningslinjer og verktøy.

Hver femte søker har i 2023 fått tilbud om å starte på en helseutdanning. Selv om dette er litt lavere enn i 2022, er helsefag fortsatt et av de utdanningsområdene hvor flest har fått tilbud. Økonomiske og administrative fag er der flest har fått tilbud om studieplass i år, og er det området som opplever størst vekst sammenlignet med i fjor.

To av tre unge heltidsstudenter jobber ved siden av studiene, mens én av fire deltar i frivillig arbeid. Men det er stor variasjon mellom studiebyene.

Talet på studentar i høgare yrkesfagleg utdanning har auka med om lag 70 prosent sidan 2018. Det er rekordhøg aktivitet i sektoren, og aldri før har så mange fagskulestudentar vorte uteksaminerte som no.

Norge klarer neppe å fremskaffe nok kompetanse til å bygge fornybarsamfunnet samtidig som olje- og gassaktiviteten holdes høy.

Tall fra hovedopptaket til fagskolene er klart. 80 prosent har fått tilbud om et studium innen helse- eller teknologifag gjennom Samordna opptak.

Fleksible studietilbud og digitale eksamener skjøt fart i pandemiårene. Nå er pandemien over, men det fleksible og digitale består.

I 2022 var det rekordmange internasjonale studenter på utveksling til Norge: 10 211. Stadig flere av de tilreisende utvekslingsstudentene kommer fra EU, med Tyskland på topp, foran Frankrike.

– Jeg er veldig overrasket og glad, sier førsteamanuensis i geobiologi Bjarte Hannisdal. Et emne i geobiologi og Universitetet i Bergen er tildelt Utdanningskvalitetsprisen for høyere utdanning 2023.

I disse podkastepisodene deler noen av de lærerne som har deltatt i forsøket med modulstrukturert opplæring sine erfaringer. De gir deg også noen tips og råd på veien mot innføringen av forberedende opplæring for voksne (FOV).

Til sammen skal HK-dir fordele rundt 197 millioner kroner hvor inntil 47 millioner er øremerket drift av studiesentre, og om lag 150 millioner kroner skal finansiere fleksible og desentraliserte studietilbud i hele landet, som oppfyller kompetansebehovene på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.
Fire prosjekter med norsk deltakelse får 15,5 millioner hver over 3 år for å heve kvaliteten i lærerutdanningene.

I 2022 publiserte norske universiteter og høgskoler tilsvarende 29 505 publiseringspoeng. Det er høyere enn i 2020, men en nedgang fra toppåret 2021. Og kvinner publiserer stadig mer.

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse deler ut 20,4 millioner kroner til å forberede 900 voksne på å ta fagbrev.

Regjeringen la 24. mars frem stortingsmeldingen Utsyn for kompetansebehov i Norge. Utsynsmeldingen understreker behovet for å utdanne flere med kompetanse som samfunnet trenger for grønn omstilling, et høyproduktivt arbeidsliv og gode velferdstjenester også i fremtiden.

Valg av utdanning og yrke er sterkt kjønnsdelte også i 2023. Kun 15 prosent jobber i et yrke med kjønnsbalanse.

Hva skal ambisjonene for karriereveiledning i skolen være? Hvordan ser karriereveiledning av høy kvalitet ut? Det er noen av spørsmålene rapporten «Nye ambisjoner for karriereveiledning i skolen» prøver å gi svar på.

Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse deler ut 100 millionar kroner til 1393 kurs gjennom ordninga Kompetansepluss. Den Ukrainske Foreningen i Bodø er ein av dei som får midlar i år.

– Det er gledelig å se at antall studenter som drar på utveksling er tilbake på nivå med før pandemien, sier assisterende direktør i HK-dir, Gro Tjore.

Hvordan skal vi styrke internasjonalt samarbeid i en tid preget av sikkerhetspolitiske endringer og økt stormaktsrivalisering? Nå kan du gi dine innspill til nasjonale retningslinjer for ansvarlig internasjonalt samarbeid.

Resultata for heile landet viser at 91 prosent av kandidatane bestod Statsborgarprøva i 2022.

No kan du melde interesse for å delta i ordninga for norskspråklege opne tidsskrift innanfor humaniora og samfunnsvitskap.

Fem fylker prøver for tida ut modulstrukturert fag- og yrkesopplæring tilpassa vaksne. No er ein ny evalueringsrapport frå ideas2evidence publisert om forsøket.

1. februar åpnet søkerportalen for godkjenning av utenlandsk utdanning igjen. Denne har vært stengt på grunn av flytting av avdelingen fra NOKUT til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (Hk-dir).

EU har innført sanksjoner mot Ungarn. Det betyr blant annet at en rekke ungarske institusjoner er blokkert fra å motta midler gjennom Erasmus+.

Nå ligger de første utkastene til nye moduliserte læreplaner for forberedende opplæring for voksne (FOV) ute til innspillsrunde. Læreplanene skal erstatte læreplanene i grunnskole for voksne og forsøkslæreplanene i modulforsøket fra 1. august 2024.

Fagskolen Diakonova og AOF Østfold har fått tre millionar kroner for å utvikle høgare yrkesfaglig utdanning for nye flyktningar i Noreg.

Hvordan få til strategisk bruk av internasjonalt utdanningssamarbeid? Kommunalsjef Hildegunn Pedersen i Sula kommune har to råd for å lykkes.

1. januar overtok vi ansvaret for godkjenningsordningene av utenlandsk utdanning som tidligere ble forvaltet av NOKUT. Informasjonen om de ulike godkjenningsordningene blir inntil videre liggende på nokut.no.
