Hopp til hovedinnhold

Felles klagenemnd reduserer behandlingstiden

Publisert: 18. juni 2024

– Det har vært et arbeidskrevende vårsemester for medlemmene i Felles klagenemnd. Men nå har vi fått unna den store bunken med klagesaker fra studenter som mener seg urettmessig behandlet av lærestedet sitt, sier Ernst Nordtveit.

Ernst Nordtveit
Ernst Nordtveit er leder for Felles klagenemnd.

Foto: Runo Isaksen/HK-dir

Felles klagenemnd var i en ekstraordinær situasjon da professor emeritus Ernst Nordtveit overtok som ny leder i november 2023.

I en gjennomsnittsmåned mottar klagenemda 15 nye saker. Men i desember 2023 lå hele 243 saker på nemndas bord.

104 gamle saker er behandlet på nytt

Dette har to forklaringer. Den første handler om at Nordtveits forløper var ugyldig oppnevnt i perioden april 2022 til september 2023, og det samme var to studentrepresentanter. Kunnskapsdepartementet ba derfor nemnda om å gjenoppta saker der feiloppnevningen kunne ha påvirket utfallet.

Slik kom 104 gamle saker på den nye klagenemndas bord: 99 omgjøringsvedtak, og 5 innsynsavgjørelser.

Nå er alle disse sakene behandlet, og vedtak sendt ut. Kun én av de 99 studentsakene førte til omgjort vedtak. Det var en sak der det var dissens i nemnda ved første gangs behandling, og der flertallet vippet i motsatt retning ved ny behandling.

Grundig behandling

– Det er viktig for meg å understreke at vi har behandlet alle sakene grundig. Enkelte saker har vi behandlet i to runder, og i flere saker har vi innhentet ny informasjon for å kunne ta best mulig beslutning, sier Nordtveit.

De aller fleste av disse 99 sakene gjaldt studenter som hadde blitt felt for fusk av den forrige sammensetningen av Felles klagenemnd. Men enkelte saker handlet omvendt om studenter som hadde fått medhold i klagen.

Etterslepet er snart borte

Den andre forklaringen på at det i desember 2023 lå hele 243 saker på nemndas bord: Fordi det tok tid å oppnevne ny leder, fikk ikke nemnda hatt møter på flere måneder. Dette førte til et etterslep på 139 saker.

Og 139 pluss 104 gir altså 243 saker til behandling.

– Nå i juni skal vi ha to møter, og da kommer vi til å være i land med alle disse 139 sakene også. Hittil har vi rukket å behandle 114 av dem, sier Nordtveit. Han legger til at nemnda ikke hadde klart dette uten en ekstraordinær innsats fra sekretariatet ved HK-dir.

Maks tre måneder

Samtidig som Felles klagenemnd har jobbet med å ekspedere både gjenopptakelsessakene og etterslepssakene, har nye klagesaker fortsatt å tikke inn. I dag har nemnda om lag 85 saker til behandling.

– Målet vårt er at behandlingstiden skal være på maks tre måneder. Høsten 2024 kommer hele etterslepet til å være borte, og da kan vi konsentrere oss kun om ferske saker. Da skal behandlingstiden være maks tre måneder, sier Ernst Nordtveit.

Færre klagesaker i år

Antall nye klagesaker i vårsemesteret 2024 har ikke vært like høyt som vanlig. Fra et normalt månedssnitt på rundt 15 nye saker, ligger tallet nå på rundt ti. Om dette er en ny trend, er for tidlig å si noe sikkert om, mener Nordtveit.

– At tallet faller, kan ha flere grunner. Det kan skyldes ny teknologi, at KI gjør det vanskeligere å avdekke fusk. Men det kan også skyldes studenter har blitt mer oppmerksomme på fusk, gitt all mediedekningen, sier Nordtveit, som trekker fram enda en mulig forklaring.

– Vi ser at tre av fire saker handler om hjemmeeksamener. I koronatiden var hjemmeeksamener utbredt, men nå er vi tilbake til langt flere skoleeksamener igjen. Det kan være en grunn til at tallet på fuskesaker daler, sier Ernst Nordtveit.

Krevende saker

Han viser til at alle sakene er krevende.

– Arbeidet vårt handler om skjebnen til mange mennesker, og jeg er opptatt av at vi skal oppfylle studentenes krav til rettssikkerhet. Samtidig må vi sikre en troverdig prøving og evaluering av det faglige nivået deres, sier Ernst Nordtveit.

Fakta

  • Felles klagenemnd behandler klager på enkeltvedtak gjort av høyere utdanningsinstitusjoner overfor studenter, etter universitets- og høyskoleloven.
  • Nemnda behandler også klager på avgjørelser etter offentleglova og forvaltningsloven.
  • Sakene kommer fra studenter som mener seg urettmessig behandlet av lærestedet sitt, og har allerede vært behandlet på studentens lærested, ofte også i lærestedets eget klagenemd.
  • Flertallet av sakene handler om fusk.
  • Felles klagenemnd består av syv medlemmer, utpekt av Kunnskapsdepartementet.
  • Fuskesakene sanksjoneres med annullering av eksamen og gjerne utestengelse i tillegg.