Hopp til hovedinnhold

Mange skal ta et viktig valg – Hva skal jeg studere?

Publisert: 12. april 2024

Mange unge og voksne er i disse dager i tenkeboksen på hvilke utdanninger de ønsker å studere. På mandag går fristen ut for å søke høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning gjennom Samordna opptak.

Den offentlige og gratis tjenesten karriereveiledning.no tilbyr både chat og telefonsamtale med de som trenger hjelp og råd. I dagene før fristen går ut, opplever tjenesten stor pågang.

– Den siste uken har omkring 150 personer tatt kontakt med oss hver dag, sier Marit Overrein i karriereveiledning.no.

Mange av de som tar kontakt lurer på hva den beste eller tryggeste utdanningen er. Da pleier karriereveilederen å minne om at arbeidsledigheten blant personer med høyere utdanning er veldig lav i Norge, så det å ta en utdanning i seg selv er en god investering i fremtiden. Tar du i tillegg en utdanning du interesserer deg for, blir det lettere å fullføre utdanningen og å oppnå gode resultater.

Gode resultater og interesse er gode kort på handa når du skal videre ut å søke jobb.

Ikke bare magefølelse

Overrein forteller at mange synes det er vanskelig å ta et valg og orientere seg blant alle mulighetene. Hun anbefaler de som er usikker om å ikke bare følge magefølelsen.

– Magefølelsen er god på småvalg i livet og til å sortere den enorme mengden informasjon vi tar inn i hverdagen. Likevel kan den være en dårlig veileder når vi skal ta viktige og kompliserte valg.

For magefølelsen baserer seg på lett tilgjengelig informasjon, for eksempel utdanning som foreldre og venner har, eller det pressen ofte skriver om.

– Problemet er at det er ikke sikkert at det som venner prater om eller som det står om i pressen er beste valg for deg.

Overrein råder derfor søkere til å følge seks trinn for å gjøre best mulig valg:

  1. Bestem hva som er viktig for deg
  2. Skaff deg informasjon
  3. Snevre inn basert på alternativene du har funnet så langt
  4. Lag en for og imot-liste
  5. Ta en stresstest: Se for deg at alt går galt med toppvalget ditt innen fem år. Er du likevel fornøyd? Eller er det nye momenter som gikk opp for deg nå
  6. Bestem deg

Overrein minner om at usikkerhet er helt naturlig, men at det betyr ikke at valget er galt.

– Hvis du har fulgt disse stegene, blir valget du tar uansett mer gjennomtenkt enn om du kun fulgte magefølelsen.

Hvis du fremdeles er rådvill, kan du kanskje prate med en karriereveileder eller sjekke karriereveiledning.no?

Viktig med sikker jobb

Mange som tar kontakt med utdanning.no og karriereveiledning forteller at det er viktig for dem å studere noe som kan gi dem en en sikker jobb. Det er heller ikke ufornuftig å tenke gjennom, når en skal velge utdanning.

– Det er vanskelig å vite akkurat hvilke jobber det blir behov for i framtiden. Likevel går det an å sette seg inn i hvilke bransjer vi vet det er behov for kompetanse til.

Samtidig påpeker Overrein at dersom du velger noe du er interessert i, så er det lettere å holde motivasjonen oppe gjennom studietiden, men at det så klart aldri er feil å undersøke arbeidsmarkedet du går til.

– Du kan også sjekke hva utdanningsbeskrivelsen sier om jobbmulighetene etter studier. Det står på utdanningsstednes nettsider. Og så er det mulig å sjekke dagens arbeidsmarked opp mot utdanningen du vurderer. Gjør et søk på jobbportaler som arbeidsplassen.no jobbnorge.no eller finn.no.

Ikke vent, søk i dag

Fristen for å søke om studieplass gjennom Samorda opptaks hovedopptak går ut mandag 15. april klokka 23.59. Samordna opptak oppfordrer til å sende søknaden allerede i dag.

– Det kan oppstå uforutsette ting i søknadsprosessen, som at Bank-ID ikke fungerer, du trenger svar på et spørsmål eller ditt eget nettverk er nede. Derfor er det lurt å være tidlig ute, sier Dag Hovdhaugen, divisjonsdirektør i godkjenning og opptak.

I tillegg minner han om at alle som har søkt innen fristen kan legge inn ti studier og at en kan bytte plass på disse fram til 1. juli, dersom du søker på høgskole eller universitet. Dersom du søker på fagskole kan du ikke endre rekkefølgen etter 15. april, men du får svar på søknaden tidligere.

Dersom du har spørsmål om søknadsprosessen eller hvordan du skal søke, anbefaler han å gå inn på samordnaopptak.no. Der finnes det mye informasjon om viktige frister og hva du må gjøre innen fristen går ut.

Og for de som fortsatt er usikre helt mot slutten, så holder Karriereveiledning.no åpent både søndag 14. april og frem til klokken 21 mandag 15. april. Der kan du få hjelp helt gratis av en karriereveileder.