Stadig flere unge velger denne utdanningen
Publisert: 26. mai 2025For ti år siden begynte knapt 3 000 studenter å studere informasjons- og datateknologi i Norge. I 2024 begynte over 5 000. Økningen er på hele 70 prosent på ti år.

Lars Bysheim og Maya Robbestad mener at det sosiale er viktig for å gjennomføre studiene.
Foto: Runo Isaksen/HK-dir– I tillegg ser vi at andelen studenter som gjennomfører uten forsinkelser har økt kraftig nettopp på dette fagfeltet, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning (HK-dir).
– Dette er en svært positiv utvikling, for arbeidslivet kommer fortsatt til å ha stort behov for IKT-ekspertise framover, sier han.

Arbeidslivet kommer til å ha stort behov for IKT-ekspertise, sier Sveinung Skule, direktør i HK-dir.
Foto: HK-dirTallene kommer frem i årets Tilstandsrapport for høyere utdanning, som HK-dir nylig lanserte.
Mye kaffe, lite søvn
– Jeg har hatt et klart mål: Når jeg er 25 år, er jeg ferdig utdannet. Nå er det bare én uke til jeg skal levere masteroppgaven i informatikk, så det er mye kaffe og lite søvn for tiden, sier Lars Bysheim.
I juli blir han 25 år, så målet er innen rekkevidde. Fast jobb har han fått allerede. Snart flytter han til Oslo for å bli programmerer i Kongsberg Gruppen.
Allerede på ungdomsskolen begynte Lars å lage enkle spill. Etter videregående tok han et år på folkehøgskole på Voss, med fordypning i programmering. Derfra gikk turen til UiB og en bachelorgrad i datasikkerhet. Nå er det mastergraden som skal i havn, om algoritmer og programmering.
Takknemlig for forsinkelse
Maya Robbestad er født og oppvokst i Amsterdam med norsk mor og nederlandsk far. En sterk pasjon for matte koblet med nysgjerrighet på Norge, førte henne til Bergen og bachelorstudiet i IMØ (Informatikk-matematikk-økonomi).
På masternivå fordyper hun seg nå i algoritmer og grafanalyser. Som Lars skulle hun ha sluttført mastergradsstudiet i vår, men slik ble det ikke.
– Jeg valgte noen emner som var vanskeligere enn jeg trodde, og som jeg ikke passet for. Jeg skadet også foten, slik at jeg ikke kunne gå på turer, som er viktig for min fysiske og mentale helse. Dessuten jobber jeg som gruppeleder på instituttet, så jeg fikk utsettelse til desember, forklarer Maya.
For henne er det langt fra krise at hun ikke rakk å ta mastergraden på to år, som er normert tid. Tvert imot er hun takknemlig.
– Jeg lærte å roe litt ned og ta ting i mitt eget tempo. Jeg trenger ikke å presse meg maksimalt hele tiden. Det er viktig å trives også, utdyper hun.
Rekordmange fullfører studiene
Tre relevante funn fra den ferske Tilstandsrapporten:
- Aldri før har flere mastergradsstudenter i Norge fullført utdanningen uten forsinkelse: 58,5 prosent.
- På bachelornivå er det derimot for andre år på rad en nedgang i antallet som gjennomfører på normert tid: 53 prosent (mot 57 prosent i 2022).
- På fagfeltet informasjons- og datateknologi ligger gjennomføringen på bachelornivå litt under snittet, men økningen er eksplosiv: fra drøyt 28 prosent i 2015 til 50 prosent i dag.
Over to søkere til hver studieplass

Instituttleder Inge Jonassen har opplevd en tredobling i antall IKT-studenter på ti år.
Foto: UiBProfessor og instituttleder Inge Jonassen forteller at Institutt for informatikk på ti år har hatt en tredobling i antall studenter og en tilsvarende vekst i søknadstallene.
– Selv om søkningen nådde en topp under pandemien og har gått noe ned etter dette, har vi fremdeles over to søkere per studieplass. Vi regner absolutt ikke med at det vil bli problem å fylle samtlige plasser med kvalifiserte studenter framover, sier Jonassen.
Han forteller at økt studenttilstrømning har medvirket til et svært aktivt studentmiljø, både faglig og sosialt.
– Dette er en viktig faktor for at studentene skal finne det meningsfullt å være til stede på campus, noe som igjen bidrar til å gjøre studiene våre attraktive, understreker han.
Fleksibilitet er viktig
Maya og Lars peker på flere faktorer som kan bidra til gjennomføring. Fleksibilitet er et nøkkelord. For dem har opplegget vært tre fag à 10 studiepoeng hvert semester.

Lars Bysheim fullfører på normert tid, Maya Robbestad er takknemlig for å bruke et ekstra semester.
Foto: Runo Isaksen/HK-dir
– Hvert semester har jeg begynt på fire–fem emner, med plan om å ta kun tre. Jeg har gått videre med de tre emnene som passet best for meg. Dessuten er det viktig at instituttets ansatte har åpne dører og er aktivt tilgjengelige for oss, sier Lars.
Godt miljø er viktig for gjennomføring
Maya peker på det gode sosiale miljøet og fremhever linjeforeningen echo, som organiserer faglige og sosiale arrangementer. Spesielt godt likte hun jentearrangementene i regi av echo-undergruppen Gnist, som jobber med rekruttering og fullføring.
Echo er navnet på linjeforeningen for informatikkstudenter ved Universitetet i Bergen
– Det er fint å høre andre kvinners erfaringer innenfor IT. Spesielt gjesteforelesninger, jentelunsjer og alumnikvelder har vært faglig og sosialt berikende for meg, sier Maya.
Lars anslår at det er tre–fire arrangementer hver eneste uke: sosiale og faglige. Han fremhever at det er mye kontakt mellom studenter på bachelor- og masternivå, noe som også gjør det enklere og mer attraktivt å ta steget til master.
– En studentgruppe har ansvar for bedriftsbesøk, som vi har mange av. Vår interne bar, Programmerbar, er et naturlig møtepunkt, utdyper han.
Får jobb før de er ferdig med studiene
At arbeidslivet stadig etterspør flere IKT-spesialister, går klart fram av en annen fersk rapport fra HK-dir: Rekrutteringsproblemer og mangel på arbeidskraft på kort sikt.
I denne rapporten går vi gjennom det meste som finnes av relevant kunnskap om framtidens kompetansebehov.
Instituttleder Inge Jonassen kan skrive under på at studentene hans er ettertraktet på arbeidsmarkedet.
– De fleste får relevant jobb før de er ferdig med studiene, sier han.
Mye nyttig man kan gjøre med informatikk
Slik som Lars Bysheim. Han ville nok ideelt sett ha jobbet i Bergen. Han hadde et jobbtilbud der også, men valgte å takke nei.
– Det aller viktigste for meg var å få jobbe med det som jeg ville. Så nå prøver jeg meg i Oslo, sier han.
Maya, som har dobbelt statsborgerskap, kjenner at Amsterdam frister jobbmessig.
– Framfor alt ønsker jeg å bidra positivt til samfunnet. Det er mye nyttig man kan gjøre med informatikk. Noe med problemløsning. Kanskje undervisning også, sier Maya Robbestad.
Fra studier rett over i jobb
Allerede før Rolf Martin Glomsrud tok mastergraden i informatikk ved UiB i fjor, hadde han sikret seg fast jobb som IT-utvikler i forsikringsselskapet Frende.

Rolf Martin Glomsrud har studert på seg faglig selvsikkerhet.
Foto: Runo Isaksen/HK-dir
– Det går mye i koding i testmiljø, men tanke på å utvikle best mulig nettløsninger for kundene. Jeg har en hel gjeng med rå kolleger, og trives veldig godt, sier Rolf Martin.
Som sønn av en dataingeniør utviklet han tidlig IKT-interesse. Han hadde hørt at det var lett å få jobb og at lønnen er bra. I hjemfylket Østfold ville han ikke studere, men hadde et godt inntrykk av Bergen som studentby.
Å fullføre først bachelorgrad i datasikkerhet og så mastergrad i programvareutvikling på normert tid, var ikke noe problem for ham.
– Foreleserne la ut forelesningene i pdf-er eller opptak. Dessuten hadde vi studentledete gruppetimer for å følge opp forelesningene. Har du interessen i bunn, er informatikk overkommelig for de aller fleste, mener han.
Faglig selvsikkerhet etter studiene
Det aller vanskeligste var overgangen fra en styrt skolehverdag til en total fri studenttilværelse. Om det er ett område de ansatte kunne ha gjort en bedre jobb, er det akkurat her, tenker han: å bistå slik at ferske studenter kjapt bygger gode vaner.
– Det er ikke obligatorisk oppmøte, så det er fort gjort å bli sittende hjemme på hybelen. Da går man glipp av mye. Så det sosiale miljøet har veldig mye å si. Selv fikk jeg en god vennegjeng under fadderuken, og linjeforeningen echo var utrolig viktig for både det sosiale og faglige, sier Rolf Martin.
Det aller viktigste han fikk med seg fra studiene, var evnen til å lære nye ting, spesielt komplekse ting.
– Når jeg før sto overfor komplekse saker, kunne jeg fort bli motløs. Nå tenker jeg at dette må jeg bare finne ut av. Jeg har studert på meg faglig selvsikkerhet som er veldig nyttig nå, for hver eneste dag på jobb står jeg overfor noe nytt, og lærer noe nytt, sier Rolf Martin Glomsrud.
Fakta: Studenter som ble tatt opp på grunnutdanninger i 2024, fordelt på fagfelt (2015-tall i parentes):
- Helse-, sosial og idrettsfag: 13 645 (2015: 13 122)
- Økonomiske og administrative fag: 13 466 (2015: 11 528)
- Naturvitenskapelige og tekniske fag: 13 183 (2015: 11 629)
- Derav: Informasjons- og datateknologi: 5 221 (2015: 3 078)
- Samfunnsfag og juridiske fag: 8 895 studenter (2015: 8 024)
- Lærerutdanninger: 7 065 studenter (2015: 9 168)
- Humanistiske og estetiske fag: 5 070 studenter (2015: 5 718)
- Andre: 1 185 studenter (2015: 990)
Fakta: Gradsstudenter i 2024, fordelt på fagfelt:
- Helse-, sosial og idrettsfag: 51 433 studenter (23 prosent)
- Naturvitenskapelige og tekniske fag: 47 890 studenter (21 prosent)
- Økonomiske og administrative fag: 44 240 studenter (20 prosent)
- Samfunnsfag og juridiske fag: 31 154 studenter
- Lærerutdanninger: 29 228 studenter
- Humanistiske og estetiske fag: 17 418 studenter
- Andre: 5325 studenter