Tilstandsrapport for høyere utdanning 2025
15. Forskning og fagområder
Kapittelet presenterer statistikk fra Statistisk sentralbyrå om universiteters og høyskolers FoU-aktivitet målt ved driftsutgifter og årsverk. Statistikken viser hvordan sektorens FoU er fordelt på fagområder og institusjoner.
I Statistisk sentralbyrås statistikk om driftsutgifter til FoU representerte 2019 et foreløpig toppår målt i prisjusterte verdier. I 2023-kroner sank sektorens samlede driftsutgifter til FoU fra 28,0 milliarder kroner i 2019 til 27,8 milliarder i 2021 og 26,5 milliarder i 2023. I hele perioden fra 2013 til 2023 var medisin og helsefag det største fagområdet målt i driftsmidler (Figur 15.1). Ser vi på endringer i perioden, peker samfunnsvitenskap seg ut med sterk vekst. Samfunnsvitenskap har økt sin andel av driftsutgiftene fra 23 til 27 prosent fra 2013 til 2023. Utviklingen reflekterer blant annet at de nye universitetene står for en økende del av sektorens FoU og at deres faglige virksomhet i forholdsvis stor grad grupperes som samfunnsvitenskap (Figur 15.2). For de andre fagområdene er endringene små. I 2013 var driftsutgiftene til samfunnsvitenskap 5 prosentpoeng høyere enn utgiftene til matematikk og naturvitenskap. I 2023 var forskjellen økt til 9 prosentpoeng.
Kilde: Statistisk sentralbyrå
Det er høy grad av arbeidsdeling i sektoren med tanke på både omfanget av FoU og institusjonenes faglige profil i FoU-virksomhet (Figur 15.2). NTNU har en helt egen profil med sitt tyngdepunkt på teknologi. Ved UiB og UiO, og i stor grad også ved UiT har FoU breddeuniversitetets preg ved at samfunnsvitenskap, matematikk og naturvitenskap utgjør omtrent like store deler, mens humaniora og kunstfag har en noe mindre plass. For de nyere universitetene er FoU-statistikken som nevnt mer preget av samfunnsvitenskap. Med unntak for OsloMet, som har flere samfunnsvitenskapelige forskningsinstitutter, har de nye universitetene en innbyrdes nokså lik fordeling mellom fagområder i FoU.
«MNT» er en samlebetegnelse for fagområdene «matematikk og naturvitenskap og teknologi». Samlet var om lag en tredel av alle FoU-årsverk i sektoren knyttet til MNT-fag i 2023. Ved NTNU var andelen omtrent 60 prosent, mens de fleste av institusjonene i Figur 15.3 hadde en MNT-andel på litt over eller under 30 prosent.
2023 er foreløpig sist oppdaterte år