Tilstandsrapport for høyere utdanning 2025
16. Finansiering fra Forskningsrådet og Horisont Europa
Kapitlet viser institusjonenes omfang av finansiering fra Norges forskningsråd og EU. Statistikken her er basert på institusjonenes regnskaper, hvor tildelinger fra Forskningsrådet og EU framgår som periodiserte inntekter over tid. For den delen av statistikken som her hentet fra Statistisk sentralbyrås FoU-statistikk er 2023 siste oppdaterte år.
Statistisk sentralbyrås statistikk for 2023 viser institusjonenes driftsutgifter til FoU fordelt på ulike kilder. Ser vi hele sektoren under ett, stod Forskningsrådet for 17 prosent av driftsutgiftene til FoU, mens finansiering fra EU utgjorde 4 prosent (Figur 16.1). Dette representerte henholdsvis 4,4 og 1,1 milliarder kroner. Figuren viser at Forskningsrådets andel har vært stabil siden 2013, mens andelen EU-finansiering øker.
Kilde: Statistisk sentralbyrå
Forskningsrådet: De fire største mottar nesten 70 prosent
Det er store forskjeller mellom institusjonene i hvor mye finansiering de mottar fra de to konkurransearenaene. Figur 16.2 viser institusjonenes periodiserte inntekter fra Forskningsrådet per faglige årsverk. Fire historisk forskningstunge institusjoner, NMBU, UiO, NTNU og UiB skiller seg ut med forholdsvis høye inntekter, mens NHH, UiS og UiT utgjør et midtsjikt. For små institusjoner og institusjoner med relativt lave inntekter fra eksterne finansieringskilder, kan tallene variere mye over tid. Da kan det være vanskelig å peke på trender. Noen peker seg likevel litt ut. Blant de statlige har UiS de siste tre årene hatt en nokså markant økning, mens HiØ har klatret oppover fra et lavt utgangspunkt i 2015. HiØ ligger dermed omtrent på nivå med landets nyeste universitet, INN, som har hatt en svakere utvikling enn sammenliknbare institusjoner siste ti år.
Kilde: HK-dir/DBH
Forskjellen mellom institusjonene blir mindre når vi ser på hva andelen finansiering fra Forskningsrådet utgjør av all FoU-virksomhet ved institusjonene (Figur 16.3). Rekkefølgen mellom institusjonene forblir imidlertid omtrent den samme. Igjen danner NMBU, UiO, NTNU og UiB en klynge av institusjoner, her sammen med UiS. De fire første stod i 2023 til sammen for 68 prosent av sektorens FoU finansiert av Forskningsrådet. Det var en nedgang fra 75 prosent i 2013.
Kilde: Statistisk sentralbyrå
Økte inntekter fra Horisont Europa
Omfanget av forskningsmidler universiteter og høyskoler mottar fra EU gjennom Horisont Europa, har økt betydelig de siste årene (Figur 16.4). Prisjustert til 2024-verdier er omfanget omtrent doblet siden 2018.
Kilde: HK-dir, DBH
De fire institusjonene med høyest EU-tildeling per faglig årsverk er UiO, NTNU, UiB og NMBU med mellom 110 000 og 75 000 kroner i 2024 (Figur 16.5). I motsatt ende av skalaen har flere høyskoler og nyere universiteter om lag 20 000 kroner fra EU-finansiering per faglig årsverk, mens flere spesialiserte institusjoner inntar en mellomposisjon.
For de fire institusjonene med mest EU-finansiering utgjør inntektene mellom 5 og 8 prosent av FoU-utgiftene (Figur 16.6). For øvrige institusjoner er andelen mellom 1 og 3 prosent.
Kilde: HK-dir/DBH
Forskningsrådets vurdering av UH-sektorens deltakelse i Horisont Europa
Det finnes foreløpig kun to år med komplette resultater for Horisont Europa, 2022 og 2023. 2021 var et oppstartsår, mens tallene for 2024 ikke er komplette per oktober 2024. Resultatene fra Horisont Europa sammenlignes derfor best med de samlede resultatene i Horisont 2020, og ikke fra år til år i Horisont Europa.
Returandelen er det beste målet på hvor konkurransedyktig sektoren er, og viser hvor stor andel av de utlyste midlene sektoren har mottatt. Returandelen ligger så langt på 1,05 prosent samlet sett, og har hatt en solid økning fra Horisont 2020 (0,70 prosent). Økningen ligger i søyle 1 (Fremragende forskning), som står for 60 prosent av midlene tildelt universiteter og høyskoler. Både i Det europeiske forskningsrådet (ERC), Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) og Europeisk forskningsinfrastruktur har returandelen til UoH-sektoren økt betraktelig. Norsk returandel i ERC har aldri vært høyere enn det den var i oktober 2024, og de fleste universiteter og høyskoler har hatt økning.
Økt deltakelse i Horisont Europa av norske universiteter og høyskoler kommer til uttrykk i både flere søknader og deltakelse i prosjekter. Det er ikke uventet at den økte søknadsmengden fører til noe nedgang i innvilgelsesraten sammenliknet med Horisont 2020. Det gjelder særlig for MSCA. Tendensen gjelder likevel også andre deler av Horisont Europa.
En del av resultatene kan være påvirket av at Storbritannia ble assosiert til Horisont Europa først fra 2024, og Sveits (etter planen) i 2025. Disse to landene har derfor hatt en markant lavere deltakelse i første halvdel av Horisont Europa, enn hva de hadde i Horisont 2020. Storbritannia var blant de landene med aller flest deltakelser totalt i Horisont 2020, og det landet med aller flest deltakelser både i ERC og MSCA. Sveits kom også høyt opp på listen blant landene med flest deltakelser.
Høyskolenes andel av alle midlene som har gått til UoH-sektoren har økt fra 3 prosent i Horisont 2020 til 5 prosent så langt i Horisont Europa. Relativt sett har høyskolene hatt en større økning i både deltakelser og tildelte midler enn universitetene i Horisont Europa.
Nedenfor finnes lenker til statistikk om deltakelsen i Horisont 2020.
Vedleggstabeller:
EU tildeler støtte også til utviklings- og samarbeidsprosjekter om utdanning. Dette er omtalt i kapittel 9