Tilstandsrapport for høyere utdanning 2025
8. Utveksling
Dette kapittelet tar for seg studentutveksling til og fra Norge. Statistikken viser omfanget av utvekslingen, hvilke land studentene reiser til eller fra, varigheten av oppholdene og hvordan utvekslingen er fordelt på fagområder og institusjoner.
Antallet studenter som reiser på utveksling fra Norge er nokså stabilt i 2024 sammenlignet med året før, med kun en liten nedgang på 80 studenter. Samtidig kommer et rekordhøyt antall studenter, 11 000, til Norge på utveksling i 2024. Økningen blant de innreisende utgjør om lag 500 studenter i forhold til året før.
13 prosent av utvekslingen fra Norge er korttidsmobilitet med en varighet på mellom én og tre måneder. Korttidsmobiliteten til Norge utgjør derimot kun 3 prosent av alle utvekslingsopphold.
Hvis vi ser bort fra pandemiårene (2020-2021), har økningen i studentutvekslingen til og fra Norge vært nokså jevn det siste tiåret. Antallet studenter på utveksling til Norge er nå 44 prosent høyere enn for ti år siden. Antallet studenter på utveksling fra Norge har økt med 36 prosent i samme periode (Figur 8.1). Til sammenligning har den samlede studentpopulasjonen økt med 15 prosent i perioden, se kapittel 4.
Kilde: HK-dir/DBH
Færre uteksaminerte med utveksling enn ønsket
Gjennom Bolognaprosessen forpliktet Norge seg til målet om at innen 2020 skulle 20 prosent av studentene som fullfører en grad, ha gjennomført et studie- eller praksisopphold i utlandet. På lenger sikt er den politiske ambisjonen at halvparten av alle som har avlagt en grad i Norge skal ha utvekslet under studiene (Meld. St. 16 (2016–2017), 2017). I 2024 er utvekslingsandelen blant ferdige kandidater 17 prosent.
Selv om andelen utvekslede i 2024 er under måltallet, er den nå på sitt høyeste siden 2020. Begrensede muligheter for utveksling under covid-19-pandemien virker tydelig inn på tidsserien i Figur 8.2, men den totale andelen uteksaminerte med utvekslingserfaring nærmer seg nå førpandemisk nivå.
Kilde: HK-dir/DBH
Andelen uteksaminerte med utvekslingserfaring er størst innenfor integrert mastergrad/profesjonsutdanning, 27 prosent (Figur 8.2). Til tross for at utvekslingsandelen i disse utdanningene er høyere i 2024 enn året før, er tallet vesentlig lavere nå enn for fem år siden. Også dette kan ses i lys av pandemien, som har en forsinket, negativ effekt på utvekslingsraten innenfor lange studieløp. Noe av det samme gjelder høyere grads nivå, hvor utvekslingsandelen også omfatter kandidater som har vært utenlands på studieopphold i et tidligere studieprogram, typisk på lavere grad.
Ved de statlige institusjonene har 18 prosent av de uteksaminerte studentene vært på utveksling, mot 13 prosent blant de private. Ved NHH har godt over halvparten av de uteksaminerte, 61 prosent, vært på utveksling (Figur 8.3). Dette er betydelig over det politiske måltallet på 50 prosent og langt over øvrige læresteder.
Kilde: HK-dir/DBH
Den høyeste andelen gradsstudenter på utveksling fra Norge i 2024 finner vi innen samfunnsfag og juridiske fag (6,2 prosent), mens lærerutdanninger ligger lavest blant de store fagområdene (3,3 prosent). Se Figur 8.4. Lærerutdanningene har også størst nedgang i totalt antall utvekslede siste år (12 prosent), til tross for en økning i bruken av korte studieopphold mellom én og tre måneder. Nedgangen skyldes en betydelig reduksjon i mobilitet over tre måneder.
Kilde: HK-dir/DBH
Vestlige land på utvekslingstoppen
Norske myndigheter ønsker å øke utdanningssamarbeidet med sterke kunnskapsland, spesifikt EU- og Panorama-landene (Kunnskapsdepartementet, 2021). Totalt går 65 prosent av utvekslingen i 2024 til disse prioriterte landene; 48 prosent utvekslingsstudentene har studieopphold i et av våre europeiske samarbeidsland og 17 prosent i et Panorama-land (Figur 8.5).

Allikevel er det Australia som er det mest populære enkeltlandet å utveksle til i 2024; 1330 norske utvekslingsstudenter reiste dit. Blant studentene med korte utvekslingsopphold på mellom én og tre måneder, reiste 41 prosent til Afrika i 2024. Her er Tanzania den hyppigst benyttede studiedestinasjonen. Halvparten av all korttidsmobilitet foregår innenfor helse- og sosialfag, og ytterligere 22 prosent innen lærerutdanning. Over én av tre utvekslingsstudenter innen lærerutdanning og pedagogikk har i 2024 et studieopphold i utlandet som er kortere enn tre måneder.
Figur 8.6 viser hvordan tilstrømmingen til de mest populære utekslingslandene de siste ti årene har utviklet seg. Australia har hatt størst absolutt vekst, med 8 250 flere norske utvekslingsstudenter i 2024 enn ti år tilbake. Australia var også det landet som ble mest negativt påvirket av covid-19-pandemien, med et nær komplett bortfall av norske utvekslingsstudenter i 2021. Høyest relativ vekst i perioden har derimot Italia, med en formidabel økning på 560 prosent utvekslede fra Norge siden 2015.
Kilde: HK-dir/DBH
De siste ti årene har utvekslingen til land i EU/EØS mer enn doblet seg, mens utvekslingen til dagens Panorama-land har en nedgang på 24 prosent.
Om lag halvparten av utvekslingen fra Norge skjer gjennom Erasmus+ (Figur 8.7). Erasmus+ er EUs program for utdanningssamarbeid, og mobilitet er det største og mest brukte virkemiddelet innenfor programmet. Det er om lag 2 000 flere studenter som reiser fra Norge på utveksling gjennom Erasmus+ i 2024 enn for ti år siden. Dette utgjør mer enn en dobling i antall studenter.
En stor andel av utvekslingen fra Norge foregår også gjennom bilaterale avtaler som er inngått direkte mellom norske og internasjonale læresteder. Dette omfatter i all hovedsak utvekslingsavtaler med læresteder utenfor Europa. Den bilaterale mobiliteten har hatt en langt mer beskjeden vekst det siste tiåret enn mobiliteten gjennom Erasmus+, og hadde en kraftig, men forbigående knekk under covid-19-pandemien.
Kilde: HK-dir/DBH
For få utreisende gjennom Erasmus+
Det er stor ubalanse mellom inn- og utreisende i Erasmus+, med over dobbelt så mange Erasmus+-studenter på utveksling til Norge (8 700) som fra Norge (3 800) i 2024. Den nasjonale strategien for Erasmus+ har som mål at 30 000 studenter reiser på utvekslingsopphold i løpet av inneværende programperiode, 2021–27 (Kunnskapsdepartementet, 2021). For å nå dette målet, må antallet utvekslede i programmet øke med over 40 prosent fra dagens nivå. Av de større, statlige institusjonene er det kun USN som har en vekst i utsendte Erasmus+-studenter i denne størrelsesorden siste år.
Stor utveksling til Norge fra Europa
Det meste, om lag 85 prosent, av all utveksling til Norge kommer fra Europa. Tyskland er største avsender av utvekslingsstudenter til Norge, 1 av 5 innkommende studenter er derfra. Dernest følger Frankrike med 14 prosent av utvekslingsstudentene (Figur 8.8). Vestlige land utenfor Europa (USA, Canada, Australia) og voksende økonomier (BRIKS-landene) står for mye av den øvrige inn-mobiliteten. Dette samsvarer godt med prioriteringene for internasjonalt kunnskapssamarbeid som norske myndigheter har satt.
Kilde: HK-dir/DBH
De siste ti årene har utvekslingen fra Europa vokst med 62 prosent, mens utvekslingen fra prioriterte land utenfor Europa er uendret. Fra alle øvrige land har tilstrømmingen av utvekslingsstudenter til Norge avtatt med ni prosent det siste tiåret.
Sektorbilde
I absolutte tall er det NTNU og universitetene i Oslo og Bergen som står for det meste av utvekslingen til og fra Norge (Figur 8.9). Nær halvparten av de innreisende utvekslingsstudentene (48 prosent) og 44 prosent av de utreisende er i 2024 registrert ved de tre universitetene. Til sammenligning huser disse institusjonene «kun» 32 prosent av alle studenter på gradsgivende studier.
Bildet er motsatt ved «øvrige universiteter» og «private høyskoler»; her er andelen inn- og utvekslende lavere enn lærestedenes totale studentandel.
BI alene står for halvparten av all utveksling fra de private lærestedene i Norge og 79 prosent av utvekslingen til disse. Til sammenligning har høyskolen 41 prosent av studentene som tar en grad ved private læresteder. Ved de statlige høyskolene, bidrar NHH betydelig til å øke utvekslingsandelen. Uten de to handelshøyskolene ville både statlige og private høyskoler hatt en langt mer beskjeden utvekslingsandel totalt sett.
Kilde: HK-dir/DBH
Vedleggstabeller: