Hopp til hovedinnhold

Retningslinjer for kommunal voksenopplæring

Informasjon og varsling mellom offentlige etater i saker om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold

8. Kompetanseheving og veiledning

Skoleeier må sikre at den enkelte ansatte kjenner sine respektive roller og sitt ansvar. De ansatte må ha kunnskap om temaene negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse og om aktuelt lovverk. Det bør utarbeides en plan for kompetanseheving innenfor temaene som også sikrer at nyansatte raskt får nødvendig opplæring.

Det er i denne sammenheng også viktig å være oppmerksom på at voksenopplæringen er en viktig arena i arbeidet med å endre holdninger og praksis i berørte miljøer.Temaer knyttet til negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er representert flere steder i opplæringen for voksne nyankomne innvandrere.

I læreplanene i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere er dette særlig omhandlet i det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring. I læreplanen i samfunnskunnskap er i tillegg temaene negativ sosial kontroll, vold i nære relasjoner, seksuell identitet og kjønnsuttrykk, samt mangfold, ulike familieformer, likestilling og menneskerettigheter direkte omhandlet i kompetansemål. Også i forberedende opplæring for voksne (FOV) er disse temaene representert i læreplanene.

HK-dir har utviklet ressursen «Retten til å bestemme over eget liv» som kan brukes i denne opplæringen. Ressursen inneholder et deltakerhefte, diskusjonsoppgaver til deltakerheftet, samt en lærerveiledning. Direktoratet har også utarbeidet en kompetansepakke om kjønns og seksualitetsmangfold som kan brukes til kompetanseheving for lærere og veiledere i norskopplæring og introduksjonsprogram.

Å få opplæring i disse temaene i norsk og samfunnskunnskap kan oppfattes som kontroversielt og provoserende blant enkelte deltakere, det kan derfor oppstå undervisningssituasjoner som er krevende for læreren. Voksenopplæringen bør innarbeide rutiner for hvordan læreren skal håndtere ubehagelige og potensielt truende situasjoner i klasserommet, også med tanke på å forebygge slike situasjoner. Det er avgjørende at opplæringssenterets ledelse erkjenner at dette kan være krevende, og at opplæringssenteret har et ansvar for å legge til rette for et trygt arbeidsmiljø for læreren. Det bør være lav terskel for at læreren kan komme til ledelsen for å få hjelp, enten det gjelder enkeltdeltakere eller gruppa som helhet. Det bør også vurderes om det bør være to lærere til stede i undervisningen ved behov.

Voksenopplæringen kan ha behov for veiledning av fagfolk i spesifikke saker, både for å avgjøre om det er en akuttsituasjon eller ikke, og for å få råd om hvordan man skal analysere og håndtere situasjonen. Dette kan blant annet innebære at ansatte får opplæring i å gjennomføre kartleggingssamtaler med deltakerne.

Det er flere kompetansemiljøer som kan bidra med både råd og veiledning i enkeltsaker og med kompetanseheving av personalet.

Man kan drøfte saken anonymt med barnevernet eller politiet. Man kan også kontakte Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, mangfoldsrådgivere, IMDis fagteam eller De regionale ressurs- sentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.

8.1 Kompetanseteam mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold

Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er et nasjonalt, tverretatlig fagteam som bistår hjelpeapparatet i konkrete saker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. Teamet består av representanter fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Utlendingsdirektoratet (UDI), Politidirektoratet (POD), Arbeids- og velferdsdirektoratet (AVdir) og Helsedirektoratet (Hdir).

I tillegg til å gi råd og veiledning til tjenesteapparatet i enkeltsaker kan Kompetanseteamet holde foredrag og kurs for ansatte.

8.2 Mangfoldsrådgivere

IMDis manfoldsrådgivere arbeider i dag ved skoler og veiledningssentre over hele landet. De har spisskom- petanse på problemstillinger knyttet til negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og æresrelatert vold, og de samarbeider tett med skolens elevtjeneste. Etter revisjon av mandatet for mangfoldsrådgiverne i 2020 er nå også ansatte ved voksenopplæringen en av målgruppene for kompetanseheving i tematikken.

8.3 IMDIs fagteam for forebygging av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold

Dette er en veiledningstjeneste som ble opprettet i 2020, og som retter seg mot ansatte på skoler som ikke har mangfoldsrådgiver, i flyktningtjenester, Nav, voksenopplæringsinstitusjoner og andre hjelpetjenester. Fagteamet tilbyr kompetanseheving om avdekking og forebygging av enkeltsaker.

8.4 De regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging

De regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) har også kompetanse på dette feltet. Det finnes fem slike sentre: Region Nord, Region Midt, Region Øst, Region Vest og Region Sør. De regionale ressurssentrene kan bistå med fagutvikling, støtte til implementering av ny kunnskap, undervisning, veiledning og nettverksarbeid.