Hopp til hovedinnhold

Retningslinjer for kommunal voksenopplæring

Informasjon og varsling mellom offentlige etater i saker om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold

6. De ansattes plikter

Hvis en ansatt vet eller tror at noen er eller står i fare for å bli utsatt for vold eller overgrep, har man en unik mulig- het til å hjelpe. Man kan også ha en lovpålagt plikt til å forsøke å avverge at det skjer. Deltakere kan være ofre for vold og overgrep eller stå i fare for å bli det, men det kan også være saker der en deltaker selv er eller kan bli overgriper.

6.1 Taushetsplikt

Alle ansatte i kommunen må skrive under på en taushetserklæring om alle forhold som ikke skal formidles til uvedkommende. Generelt er dette regulert i forvaltningsloven § 13. Ved noen hendelser og forhold vil meldeplikt/ opplysningsplikt og avvergingsplikt kreve at det blir gjort unntak fra taushetsplikten.

6.2 Oppmerksomhetsplikt

Etter opplæringsloven § 24-3 og integreringsloven § 49 har ansatte i skolen og personell som arbeider innenfor rammen av integreringsloven, plikt til å samarbeide med barneverntjenesten og være oppmerksomme på forhold som kan føre til at barnevernet bør gripe inn. Oppmerksomhetsplikten i seg selv utløser verken rett eller plikt til å gi opplysninger til barnverntjenesten, men kan bidra til at de ansatte oppdager forhold som kan utløse meldeplikten/opplysningsplikten. Etter opplæringsloven 24-2 skal kommunen og fylkeskommunen sørge for det samme når det gjelder forhold som bør føre til tiltak fra sosialtjenesten eller helse- og omsorgstjenesten.

6.3 Meldeplikt og opplysningsplikt til barnevernet

Etter barnevernloven § 13-2 har offentlig ansatte meldeplikt og opplysningsplikt til barnevernet når det er grunn til å tro at barn under 18 år blir mishandlet eller utsatt for alvorlig omsorgssvikt. Denne bestemmelsen er også gitt i andre særlover, herunder opplæringsloven § 24-3, integreringsloven § 49. Det er tilstrekkelig med en begrunnet bekymring eller mistanke for å melde bekymring til barneverntjenesten. Dersom man er usikker på om man bør melde bekymring, kan man drøfte saken anonymt med barneverntjenesten.

I noen volds- og overgrepssaker kan det være avgjørende for å beskytte barnet at foreldrene ikke blir informert. Man bør derfor ikke informere foreldre eller foresatte om sin bekymring uten at det er avklart med politiet eller barnevernet. I voksenopplæringen kan en lærer for eksempel få kjennskap til at det i familien til en deltaker forekommer overgrep, mishandling eller forsømmelse. Det utsatte barnet trenger ikke nødvendigvis være deltaker ved voksenopplæringen. Det kan også være saker der overgriperen selv er deltaker ved voksenopplæringen.

6.4 Avvegringsplikt

Saker knyttet til negativ sosial kontroll og æresrelatert vold kan true menneskers liv eller helse. Det innebærer at også avvergingsplikten etter straffeloven § 196 kan være utløst. Det å melde bekymring til barne- verntjenesten og/eller varsle politiet kan avverge at en person blir utsatt for alvorlige straffbare handlinger. Dersom

en ansatt får kjennskap til at en deltaker eller barnet til en deltaker står i fare for å bli utsatt for tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse, har den ansatte plikt til å varsle. Avvergingsplikten gjelder uten hensyn til taushetsplikt. Brudd på avvergingsplikten, det vil si at man ikke har prøvd å avverge, kan medføre straffansvar.