Retningslinjer for kommunal voksenopplæring
Informasjon og varsling mellom offentlige etater i saker om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold1. Bakgrunnen for og formålet med retningslinjene
Kompetanse Norge, som nå heter Direktoratet for høyere utdanning (HK-dir), har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet utarbeidet retningslinjer til bruk i voksenopplæringen for informasjon og varsling mellom offentlige etater i saker om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Regjeringen ønsker at alle offentlige etater skal ha slike retningslinjer.
Retningslinjene skal veilede ansatte i voksenopplæringen i å utarbeide interne rutinebeskrivelser for hvordan og i hvilke tilfeller de skal informere, følge opp på sitt eget voksenopplæringssenter og varsle andre offentlige etater i saker om negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse. Å innføre rutiner for dette arbeidet er også et viktig tiltak for at de ansatte skal kunne oppfylle plikten de har etter norsk lov. En slik rutinebeskrivelse vil videre kunne være en sentral del av en kommunal handlingsplan mot vold i nære relasjoner.
Retningslinjene er utarbeidet til bruk for ansatte i kommunal voksenopplæring, både opplæring i norsk og sam- funnskunnskap etter lov om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid (integreringsloven) og forberedende opplæring for voksne (FOV) etter opplæringsloven § 18-2.
Målgruppa for opplæring etter integreringsloven er innvandrere mellom 18 og 67 år med rett og plikt eller plikt til opplæring og asylsøkere over 18 år som bor i mottak. Målgruppa for opplæring etter opplæringsloven er deltakere over opplæringspliktig alder (fra 16 år og oppover), altså personer både over og under 18 år.
Retningslinjene bygger i stor grad på veiledere og retningslinjer utarbeidet av Integrerings- og mangfoldsdirektora- tet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.
Negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er temaer som inngår i opplæringen i både norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere og i opplæring for voksne etter opplæringsloven § 18-2. Gjennom undervisningen kan lærere få kjennskap til forhold som krever handling og oppfølging. Det understreker hvor viktig det er at voksenopplæringen har gode rutiner på dette området.
Forkortelser brukt i retningslinjene
- IMDi: Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
- Bufdir: Barne-,ungdoms-og familiedirektoratet
- NKVTS: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress
- RVTS: Regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging
1.1 Nasjonale og kommunale handlingsplaner
Regjeringens integreringsstrategi 2019–2022 Integrering gjennom kunnskapvar en strategi for å forsøke å nå målet om at flere innvandrere skal delta i samfunns- og arbeidsliv. Strategien inneholdt fire innsatsområder. Område 4: Retten til å leve et fritt og selvstendig liv ble konkretisert i regjeringens handlingsplan Retten til å bestemme over eget liv. Handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (2017–2020). Innsatsen ble videreført med en ny handlingsplan, Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold (2021–2024). Det kommer en ny handlingsplan for 2025-2028. Også i Meld.St. 17 (2023-2024) Om integreringspolitikken: Stille krav og stille opp skisseres det tiltak knyttet til disse temaene.
Regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold (2023-2026) skal bidra til å øke livskvaliteten til skeive, sikre deres rettigheter og bidra til større aksept for kjønns- og seksualitetsmangfold. Innsatsområde 1 i handlingsplanen omhandler skeive med minoritetsbakgrunn og skeive i religiøse samfunn.
Regjeringen har siden 2007 anbefalt kommunene å utarbeide kommunale handlingsplaner mot vold i nære relasjoner. Hensikten er å systematisere og koordinere kommunenes arbeid med dette temaet for på den måten å bidra til at voldsutsatte får et helhetlig og individuelt tilrettelagt tilbud. En kommunal handlingsplan kan hjelpe kommunen med å sette temaet på dagsorden, få samordnet tjenestetilbudet og øke de ansattes kompetanse, slik at kommunen kan yte best mulige tjenester til utsatte personer.
NKVTS og De regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) har utarbeidet en veileder for hvordan en kommune kan arbeide med å lage en kommunal handlingsplan mot vold i nære relasjoner.