Hva måler Norskprøven?
Norskprøven er en standardisert ferdighetsprøve som tester kommunikativ kompetanse på norsk. Det er dermed ikke noe pensum for prøven. Norskprøven måler språkferdigheter på nivå A1, A2, B1 og B2 fra Det felles europeiske rammeverket for språk. Prøven tester ikke kunnskap, verken teoretisk kunnskap om språk (f.eks. grammatikk) eller kunnskap om andre temaer.
Norskprøven består av fire uavhengige delprøver i fire ferdigheter:
- Lytteforståelse: 30–60 minutter
- Leseforståelse: 75 minutter
- Skriftlig framstilling: 90 minutter på A1–A2 og A2–B1, 120 minutter på B1–B2
- Muntlig kommunikasjon: 20–25 minutter
Organisering
På delprøven i skriftlig framstilling og delprøven i muntlig kommunikasjon meldes kandidaten opp til en prøve på nivå A1–A2, A2–B1 eller B1–B2.
På delprøvene i lese- og lytteforståelse meldes ikke kandidatene opp til et bestemt nivå. Prøvene er delvis adaptive slik at oppgavene i prøven tilpasser seg det språklige nivået kandidaten er på. Jo flere riktige svar, jo flere og vanskeligere oppgaver vil kandidaten få. Man kan ha flere feil både i forprøvene og i hovedprøven og allikevel oppnå resultatet B2. Se beskrivelse av lytte- og leseprøvene på kandidatsiden Øv til Norskprøven og i vedlegg 6 til Prøvereglementet (PDF).
Prøvene i lytteforståelse, leseforståelse og skriftlig fremstilling tas på pc. Prøvestedene kan selv bestemme rekkefølgen på delprøvene.
Kandidatene meldes opp i det prøveadministrative systemet (PAD).