Hopp til hovedinnhold
Rapportens forside
Last ned (PDF, 725.78 KB)

Fra utdanning og ut i jobb med funksjonsnedsettelse: Har lærestedene ansvar?

Kunnskap, bevisstgjøring og rolleavklaring.

2. Studenter med nedsatt funksjonsevne

Når man skal utforske hvilken rolle utdanningsinstitusjonene kan ha i overgangen fra utdanning til arbeid for studenter med nedsatt funksjonsevne, er det vesentlig å klargjøre hvilke studenter det er snakk om, og hvordan de har det i høyere utdanning i dag. Det finnes ingen fullstendig oversikt over studenter med nedsatt funksjonsevne i Norge. Våre tall er fra en læringsmiljøundersøkelse som Universell var med å administrere våren 2012. Her deltok 8500 studenter fra 7 forskjellige utdanningsinstitusjoner. (se graf under).

Oversikt over studenter som rapporterer om varig skade, sykdom eller funksjonsnedsettelse i høyere utdanning. Grafen er oppsummert i teksten under.

Graf 1: Oversikt over studenter som rapporterer om varig skade, sykdom eller funksjonsnedsettelse i høyere utdanning (egenrapportering N=8605). Kilde: Læringsmiljøundersøkelse Universell, 2012.

For å få et oversiktsbilde av dagens studenter med tilretteleggingsbehov har vi valgt å trekke frem noen nøkkeltall fra læringsmiljøundersøkelsen. 1/3 av studentene rapporterer om varig skade, sykdom eller funksjonsnedsettelse, og som vi ser av tallmaterialet er dette en svært uensartet gruppe. 12 prosent av studentene rapporterer om astma, allergi eller eksem, men undersøkelser har vist at de med noen unntak ikke opplever spesielle problemer i studiesituasjonen sammenlignet med studenter som ikke rapporterer om funksjonsnedsettelse. De mest utbredte varige funksjonsnedsettelsene er psykiske/emosjonelle plager (9 % av studentene), muskel-/skjelettplager (5 %), annen kronisk/langvarig sykdom (4 %), og lese/skrivevansker (3,5 %). 1,7 % rapporterer nevropsykiatriske plager som her inkluderer ADHD/ADD, Asperger syndrom og Tourettes syndrom. Sistnevnte gruppe studenter rapporteres for øvrig å være en svært voksende gruppe i høyere utdanning, noe som er viktig å merke seg i tilretteleggingsøyemed. Merk at 8 % har andre funksjonsnedsettelser på minst to områder.

Det som er mest interessant med undersøkelsen er å se at 15,4 % av studentene rapporterer at de av fysiske eller psykiske årsaker har utfordringer i studiesituasjonen, for eksempel med gjennomføring og studieprogresjon. Et viktig spørsmål er om de får den tilretteleggingen som er nødvendig for å kompensere for de utfordringene funksjonsnedsettelsen kan medføre. Andre variabler kan også påvirke gjennomføring, som for eksempel studentenes egen innsats, men det kan likevel være interessant å se nærmere på hvorvidt studentene er tilfredse med tilretteleggingen de mottar.

I læringsmiljøundersøkelsen angir hele 60 % av studentene med varig nedsatt funksjonsevne at de er fornøyde med tilretteleggingen de får i høyere utdanning. Det er et positivt tall når man ser det opp mot kun 8 % som rapporterer direkte misnøyde. På en annen side sier 29 % at de kun er middels fornøyde. Når i tillegg 14 % av studentene med varig funksjonsnedsettelse sier at de ikke får tilretteleggingen de trenger og 20 % er usikre på hvilket tilbud som er tilgjengelig for dem, indikerer det at det er et stort utviklingspotensial innen tilretteleggingsfeltet i høyere utdanning.

Samtidig er det vesentlig at tilretteleggingen som gis er innen rimelighetens og egnethetens grenser i tråd med Universitets- og høgskoleloven § 4-3 og Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven §§ 13-17 om universell utforming og individuell tilrettelegging. Videre kan det se ut som at lærestedene har en vei å gå når det gjelder markedsføring av sine tjenester, når til sammen 20 % oppgir at de er usikre på hvilke tilbud som finnes for dem.

Tall fra rapporten «De vanskelige overgangene» viser at 30 % av unge med nedsatt funksjonsevne fullfører høyere utdanning, sammenlignet med 38 % av unge uten funksjonsnedsettelser (Legard, 2013). Kun 8 prosentpoeng i differanse er lite, men det er viktig å merke seg at tallene ikke sier noe om hvor lang tid studentene har brukt på å fullføre sin utdanningsgrad.

2.1 Status: overgangen til arbeidslivet

Flertallet av studenter med funksjonsnedsettelser som fullfører utdannelsen sin får seg arbeid etterpå (Legard, 2013). Disse studentene har en tilnærmet «normal» arbeidssituasjon og opplever i liten grad det å ha nedsatt funksjonsevne som et problem i arbeidslivet. Likevel rapporterer mange studenter om en vanskelig inngang på arbeidsmarkedet, og utfordringer når det gjelder tilpasninger på arbeidsplassen eller å oppfylle stillingens krav.

I aldersgruppen 25-39 er forskjellene i arbeidsdeltakelse mellom personer med og uten funksjonsnedsettelse svært fremtredende. Mens sysselsettingsraten i 2011 var på 84 % for alle unge i denne aldersgruppen, var den kun på 54 % for de som har en nedsatt funksjonsevne (SSB). Dessuten viser tall fra rapporten «de vanskelige overgangene» (2013) en tendens til at studenter med nedsatt funksjonsevne forblir på utsiden av arbeidsmarkedet når de ikke etablerer seg i utdanning eller arbeid tidlig i overgangsfasen, og heller mottar helserelaterte ytelser.

Hele 78 000 personer med nedsatt funksjonsevne angir at de ønsker å jobbe, men har ikke jobb i dag. Samtidig kommer det frem at rådgivning og veiledning i overgangen fra høyere utdanning til arbeidslivet er svært lite utbredt. Av 245 respondenter som var ferdige med sin utdanning rapporterte kun 29 at de har fått støtte fra en spesialinstans, som en egen rådgiver for funksjonshemmede studenter eller NAV i overgangsfasen (Legard, 2013). Tallene gir et bilde av hvor få studenter som ber om hjelp og støtte i overgangen, og sier lite om hvordan og i hvilken grad det arbeides med å bistå studenter i denne fasen.

2.2 Oppsummering – Studenter med funksjonsnedsettelse

Det er ingen tvil om at studenter med nedsatt funksjonsevne er en stor og bred gruppe å tilrettelegge for i høyere utdanning. Det er stor variasjon både mellom og innad gruppene av funksjonsnedsettelser, og hver og en har unike utfordringer og behov som gjør tilretteleggingsarbeidet desto mer komplisert. Det er betydelig sprik mellom personer som har en funksjonsnedsettelse og de som ikke har det når det gjelder sysselsettingsgrad i ung voksen alder. Hva er årsakene til det? I de neste kapitlene skal vi se nærmere på faktorer som kan være barrierer og suksessfaktorer for jobbdeltakelse.

3

Se i delkapittel «betydningen av høyere utdanning», for tall på dette.