Driftsmidler til høyere yrkesfaglig utdanning
Informasjon til fylkeskommunene som har ansvar for å fordele driftsmidler til private og offentlige fagskoler.
Inkludering og universell utforming
Utdanning skal være tilgjengelig for alle, og et godt inkluderende læringsmiljø tar hensyn til mangfold og funksjonsnedsettelse.
Nasjonal klagenemnd for høgare yrkesfagleg utdanning
Klagenemnda handsamar klager på enkeltvedtak som er gjort i medhald av lov om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskulelova).
Internasjonalt prosjektsamarbeid og læringsopphold i utlandet
Erasmus+ og Nordplus gir norske utdannings- og opplæringsinstitusjoner mulighet til å samarbeide med tilsvarende institusjoner i andre deler av Europa.
Sist publiserte

Tilskuddsutlysninger

Programmer og tilskuddsordninger
Tilskuddsordningen skal styrke kvalitetsutvikling i høyere yrkesfaglig utdanning.
Stortinget bevilger midler til utvikling av kvalitet og relevans innen maritim kompetanse.
Tilskotsordningane skal styrke tilgangen på fleksibel og desentralisert utdanning over heile landet.
Utdanningsmiljø med status som Senter for fremragende høyere yrkesfaglig utdanning skal være ledende fagmiljøer i utvikling av kvalitet i utdanningene.
EØS-midlane skal bidra til sosial og økonomisk utjamning i Europa, samt styrke samarbeidet mellom Norge og 15 land i Europa innan ei rekke samfunnsområde.
Fagskoler, høyskoler og universiteter kan søke om midler som skal bidra til at studentene innen marine, maritime og petroleumsrelaterte fag får økt digital kompetanse som samsvarer med arbeidslivets fremtidige behov.
Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Det er det største utdanningsprogrammet i verda, med eit budsjett på 26,5 milliardar euro for perioden 2021-2027.
Treparts bransjeprogram for kompetanseutvikling er et samarbeid mellom staten og partene i arbeidslivet. Målet er å øke deltakelsen i kompetanseutvikling innenfor utvalgte bransjer.

Arrangementer

Dokumenter

Ressurser og verktøy
Her finn du informasjon om småskalapartnarskap i Erasmus+.
Dette skjemaet er for søkere av godkjenning av utenlandsk utdanning.
I disse videoene finner du informasjon om prosjektrapporteringssystemet Beneficiary Module.
Utdanningstilbud i bransjeprogrammene.
Informasjon som kan være til hjelp i arbeidet med spredning av prosjektresultater.
Utdanning i verden er en portal for å gi inspirasjon, være rådgivende og informere slik at flere elever og studenter velger å ta utdanning i utlandet.
I denne episoden får vi høre mer om etableringen av etter- og videreutdanningen “Observasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten”.
ReferNet er et europeisk nettverk av EUs medlemsland, Norge og Island. Nettverket samler inn og sprer informasjon om fag- og yrkesopplæring i landene.
Mobility tool+ (MT+) er et verktøy utviklet av Europakommisjonen for prosjektstyring.
Her finner du statistikk over internasjonal utdanningsmobilitet og samarbeid innenfor utdanningssektoren.

Aktuelt
– Vi er veldig glade og stolte over denne prisen, som for første gang utdeles til en privat fagskole sier Annelise Kiønig, rektor ved Fagskolen Kristiania.

I forslaget til statsbudsjett for 2024 styrker regjeringen høyere yrkesfaglig utdanning, ordningen Fagbrev på jobb, norsk fagspråk og digital norskopplæring.

Regjeringen flytter 338,8 millioner fra søknadsbaserte ordninger i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse over til universitetene og høyskolene.

I år har vi tildelt over 400 millioner kroner til norske institusjoner for å gjennomføre ulike tiltak i regi av Erasmus+. Tildelingen er i euro, og fordeler seg slik: drøyt 31 millioner euro til mobilitetstiltak og 6,4 millioner euro til samarbeidsprosjekter.

I et nytt notat samler vi alt av relevante data som kan si noe om koronapandemiens konsekvenser for studenter og ansatte i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning.

Talet på studentar i høgare yrkesfagleg utdanning har auka med om lag 70 prosent sidan 2018. Det er rekordhøg aktivitet i sektoren, og aldri før har så mange fagskulestudentar vorte uteksaminerte som no.

Tall fra hovedopptaket til fagskolene er klart. 80 prosent har fått tilbud om et studium innen helse- eller teknologifag gjennom Samordna opptak.

Til sammen skal HK-dir fordele rundt 197 millioner kroner hvor inntil 47 millioner er øremerket drift av studiesentre, og om lag 150 millioner kroner skal finansiere fleksible og desentraliserte studietilbud i hele landet, som oppfyller kompetansebehovene på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.
Fire prosjekter med norsk deltakelse får 15,5 millioner hver over 3 år for å heve kvaliteten i lærerutdanningene.

I 2022 publiserte norske universiteter og høgskoler tilsvarende 29 505 publiseringspoeng. Det er høyere enn i 2020, men en nedgang fra toppåret 2021. Og kvinner publiserer stadig mer.


Prosjekteksempler
Gjennom EØS-midlene har norske NTNU og tsjekkiske Karlsuniversitetet startet prosjektet "Czech – Norwegian Memorabilia: university bilateral cooperation”.

Romania ser til Norge for å sikre kvalitet og relevant innhold i sitt arbeid med lærlinger.

Numedal VGS og Gymnasium Teplice fra Tsjekkia har en langvarig samarbeidshistorie. Siden 2015 har disse to skolene deltatt i et internasjonalt prosjektsamarbeid med energi som sentralt tema.
