Hopp til hovedinnhold

Dysleksi i fagskolen - en veileder til individuell tilrettelegging

27. Dysleksi Norges faglige retningslinjer

Interesseorganisasjonen Dysleksi Norge har utarbeidet ‘Faglige retningslinjer for kartlegging, utredning og oppfølging av elever med dysleksi’ hvor formålet er å gi generelle anbefalinger for personer som jobber i PP-tjenesten eller som koordinator for spesialpedagogiske tiltak og/eller tilrettelegging på den enkelte skole.

De faglige retningslinjene forstår kartlegging som et samlebegrep på ulike typer undersøkelser og tester. Screening, systematisk kartlegging og diagnostisering er alle forskjellige former for kartlegging:

  • Screening kan identifisere om en elev skårer under den kritiske grensen på det testen måler, som evnen til å gjenkjenne ordbilder eller å finne lyder i ord. Det er viktig å forstå screeningens begrensninger og hva den ikke sier noe om. Den sier for eksempel ikke noe om årsaker eller andre ferdigheter som påvirker resultatet.
  • Systematisk kartlegging er mer grundig og kan avdekke svikt i delferdigheter.
  • Diagnostisering, innebærer en omfattende kartlegging av elevens funksjonsnivå sett mot kriteriene for diagnosen. Diagnostisering gjøres med standardiserte tester eller med dynamisk kartlegging.

Retningslinjene framholder at det ikke er nok å vite at eleven har vansker; men at det også trengs kunnskap om årsaken til vanskene, hvordan de kommer til uttrykk, og hvordan de best kan avhjelpes. Det pekes på at elever bør være utredet tidlig i grunnskolen for at datahjelpemidler skal være en funksjonell støtte når læringstrykket øker.