Hopp til hovedinnhold

Dysleksi i fagskolen - en veileder til individuell tilrettelegging

26. Utredning av studenter med lese- og skrivevansker

Hvilken dokumentasjon bør kreves i forbindelse med tilrettelegging for studenter med lese- og skrivevansker? Noen institusjoner krever rapport fra en sakkyndig utredning. De fleste som krever en sakkyndig utredning/ logopedisk utredning, godkjenner utredninger fra ungdomsskolen. Andre anser en uttalelse eller erklæring fra fastlege som tilstrekkelig.

Lovverket bygger på at lese- og skrivevansker skal ha blitt avdekket i løpet av grunnopplæringen. Studenter som tidligere er utredet for dysleksi, har i utgangspunktet tilstrekkelig dokumentasjon å fremlegge. Mange studenter blir først klar over sine lese- og skrivevansker i forbindelse ved oppstart i høyere utdanning. Disse studentene mangler dokumentasjon på sine lese- og skrivevansker når de skal søke tilrettelegging.

Studenter har ikke den samme retten til sakkyndig vurdering av sine særlige behov, slik det følger av opplæringsloven, hvor elever i grunnskole og videregående opplæring kan utredes for lese- og skrivevansker ved den kommunale eller fylkeskommunale pedagogiskpsykologiske tjenesten (PPT).

Selv om lese- og skrivevansker skal være avdekket før oppstart i høyere utdanning, er det behov for å finne løsninger for de som av ulike årsaker ikke har blitt fanget opp, eller som av andre årsaker har behov for ny utredning. Noen høyere utdanningsinstitusjoner har inngått avtaler om utredning ved lokal PPT, men dette er ikke gjennomførbart overalt. Andre institusjoner har avtale med privatpraktiserende logoped. Utgifter dekkes normalt av lærestedet. Verken studentsamskipnader eller Statped har noe mandat til utredning av lese- og skrivevansker for studenter. NAV Arbeidsrådgivning tilbyr i visse tilfeller utredning for lese- og skrivevansker.

Noen høyere utdanningsinstitusjoner står selv for screening/ kartlegging av lese- og skrivevansker som grunnlag for å tilstå tilrettelegging.