Hopp til hovedinnhold

Dysleksi i fagskolen - en veileder til individuell tilrettelegging

24. Samarbeid student - fagskole

Kunnskap om tilrettelegging ligger både hos fagskolen og studenten. Tilretteleggingsplikten forutsetter at utdanningsinstitusjonen og studenten samarbeider. Dersom studenten vet hva som vil tilfredsstille behovet for individuell tilrettelegging, må studenten gi informasjon om dette. Utdanningsinstitusjonen har plikt til å aktivt forsøke å tilrettelegge og bør sette seg inn i hvilke tilretteleggingsbehov som kan følge av den aktuelle diagnosen eller funksjonsnedsettelsen. Lærestedet kan ikke overlate ansvaret for å etterspørre tilrettelegging til personen med et tilretteleggingsbehov.

Mange studenter etterspør en liste over mulige tilretteleggingstiltak uten at dette handler om «-Hva kan jeg få?». Åpenhet fra fagskolens side om hva individuell tilrettelegging helt konkret innebærer, kan bidra til en bedre forventningsavklaring, og imøtekomme både studenter som forventer at diagnosen automatisk vil generere spesifikke tilretteleggingstiltak – og studenter som reagerer på at de ikke er blitt informert om hva de har rett til av individuell tilrettelegging.

Praktiske tiltak for å bidra til å oppfylle fagskolens tilretteleggingsplikt inkluderer lett tilgjengelig informasjon om hvem som er kontaktperson, samt trefftider og kontaktinfo. Det bør gis informasjon om konkrete tilretteleggingstiltak uten å knytte disse til spesifikke funksjonsnedsettelser eller diagnoser. En uttømmende liste over tilretteleggingstiltak kan vanskelig gis, men overordnede begrep som ‘tilrettelagt eksamen’ bør fylles med mer spesifikt innhold.