Hopp til hovedinnhold

Klan- og æreskultur

Mange deltakere i voksenopplæringen forholder seg til klan- og æreskultur på ulike måter. Men hva er klan- og æreskultur, og hvordan påvirker det skeives liv?

Sist oppdatert : 6. mai 2025

Ære og klan

Begrepene ære og klan er i utgangspunktet positivt ladede begreper. Ære betyr å ha anseelse, og det å tilhøre en klan kan gi trygghet og tilhørighet, særlig i samfunn der institusjoner som rettsvesen og politi ikke fungerer tilfredsstillende. Samtidig kan det være svært vanskelig å bryte med normene og reglene som gjelder for kollektivet. Det kan utløse ulike former for negativ sosial kontroll, æresrelatert vold og i verste fall æresdrap.

Deltakere i voksenopplæringen kan både være utsatte for eller utøvere av denne typen sosial kontroll og vold. Voksenopplæringen har derfor en viktig rolle i å både gi opplæring om tematikken, og å sørge for at alle deltakere har et trygt og godt læringsmiljø, men også i å oppdage og stoppe tilfeller av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold som skjer utenfor voksenopplæringen.

Farrah Ghazanfar er koordinator fro Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. I denne filmen forklarer hun hva ære, æreskodeks, negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er, og hvordan personer med et kjønnsuttrykk eller en seksualitet som avviker fra normen i æreskulturen er særlig utsatt.

Klanstilhørighet kan utgjøre et sikkerhetsnett, men også være til hinder for å leve et fritt liv. I filmen under forklarer Seynab Mikalsen fra Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) mer om dette.

Refleksjonsspørsmål

  1. Mange deltakere kommer fra klan- og æresbaserte kulturer. Hva kan dette ha å si for læringsmiljøet for skeive personer? Hvordan merker dere dette på deres voksenopplæringssenter?
  2. IMDis «Håndbok for forebygging og håndtering av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold» er et godt verktøy. Hvordan kan dere bruke denne ressursen på din arbeidsplass for å bedre vilkårene for skeive personer i opplæringen?

IMDis håndbok

IMDis «Håndbok for forebygging og håndtering av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold» retter seg mot ansatte i skoler, voksenopplæring og flyktningetjeneste, og andre som jobber med barn, unge og voksne som opplever å bli utsatt for denne tematikken.

Håndboken tar for seg temaer som meldeplikt og avvergingsplikt, tegn på at noen kan være utsatt for ulike typer negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, hva du kan gjøre hvis du er bekymret, og hvordan snakke med utsatte.

Vil du vite mer om disse temaene, kan du gå til denne siden:

Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold

Kompetanseteamet er et nasjonalt tverretatlig fagteam som bistår hjelpeapparatet i konkrete saker om tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. Kompetanseteamet veileder både første- og andrelinjetjenestene, for eksempel politi, barnehager, skoler, asylmottak, helsestasjon, barnevernstjenesten, krisesentre, norske utenriksstasjoner og UDI.

Utsatte over 18 år kan også ta kontakt for å få hjelp.

Gå videre til neste modul eller gå tilbake til forsiden.