Hopp til hovedinnhold

Arbeidsmåter i opplæringen

Hvordan gjennomføre god opplæring om kjønns- og seksualitetsmangfold?

Sist oppdatert : 8. mai 2025

Menneskerettighetene som ramme

Menneskerettighetene kan være et god ramme for å snakke om kjønns- og seksualitetsmangfold. Det er stor enighet om menneskerettighetene i de fleste land, og det kan gi et godt og trygt utgangspunkt for å snakke om hva frihet er, hvem den er for, og hva som begrenser den.

I denne filmen forklarer Lillian Hjorth fra Menneskerettighetsakademiet hvilke perspektiver på menneskerettigheter som er relevante og viktige i forbindelse med kjønns- og seksualitetsmangfold, og hvordan du som lærer kan bruke dette i opplæringen.

Erfaringer fra klasserommet

Alle deltakere i voksenopplæringen har rett på et trygt og godt læringsmiljø, og god og inkluderende undervisning i kjønns- og seksualitetsmangfold bidrar til dette. Det kan hindre frafall, og bidrar til at skeive kan delta på lik linje med andre i utdanning-, arbeids- og samfunnsliv. Det å jobbe med et inkluderende og godt læringsmiljø vil dessuten gagne alle. Men hvordan skal man som lærer skape en trygg ramme rundt opplæringen i disse temaene? Og hvordan håndtere reaksjoner som kan komme?

Joseph Mardelli fra Skeiv verden og Arve Konnestad fra Kvalifiseringstjenesten i Grimstad kommune har begge lang erfaring med å undervise voksne innvandrere om disse temaene. I denne filmen deler de hvordan man som lærer kan presentere tematikken, hva som er viktig å tenke på, og tips og råd hvis det kommer konfronterende reaksjoner fra deltakere.

Refleksjonspørsmål

  1. Tror dere det å ta utgangspunkt i menneskerettighetene slik Lillian beskriver kan være et godt utgangspunkt når dere skal ta opp temaer knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold i voksenopplæringen? Hvorfor eller hvorfor ikke? På hvilken måte ville dere lagt det opp?
  2. Har dere prøvd ut noe av det Joseph og Arve forteller om? Hva fungerte eventuelt godt, og hva ville dere gjort annerledes neste gang? Hvilke tips og råd fra dem vil dere ta med dere videre?
  3. Bruker dere regnbueflagget bevisst på noen måte hos dere? Hvilke verdier knytter dere til regnbueflagget?
  4. Mange institusjoner i Norge velger å markere Pride-feiringen. Hva er deres inngang til denne feiringen, og hvorfor gjør dere det på denne måten?
  5. Har dere opplevd negative reaksjoner fra deltakere knyttet til temaene kjønns- og seksualitetsmangfold før? Hvordan var det? Hvordan håndterte dere det?
  6. Hva trenger dere som lærere eller veiledere fra ledelsen for at det skal oppleves trygt å snakke om kjønns- og seksualitetsmangfold i opplæringen?
  7. Hva er fordeler og ulemper ved å ta undervisningen av disse temaene selv, eller å invitere frivillige organisasjoner eller andre utenfra?

Gå videre til neste modul eller gå tilbake til forsiden.