Hopp til hovedinnhold

Håndtering av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold

Hva skal skoleeiere, ledere, veiledere, lærere og andre ansatte gjøre når de oppdager tilfeller av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold? Det bør alle voksenopplæringssentre ha rutiner på.

Sist oppdatert : 8. mai 2025

Hvem er utsatt?

Skeive er særlig utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, men det finnes også andre grupper som er særlig utsatt. Dette er personer som:

  1. Har familie med bakgrunn fra en kultur hvor æresnormene står sterk.
  2. Er medlem av trossamfunn som distanserer seg fra storsamfunnet.
  3. Har opphold i Norge på bakgrunn av familieinnvandring.
  4. Bryter med normer og verdier for hva som er akseptert i familien eller gruppen (som f.eks. LHBT+).
  5. Har nedsatt kognitiv funksjonsevne eller andre funksjonsnedsettelser.

Kompetanse

Negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er alvorlige samfunnsutfordringer som begrenser enkeltpersoners frihet og rettigheter, særlig når det gjelder livsstil, seksualitet og kjønnsidentitet. Disse formene for kontroll er ofte forankret i kollektive normer og forventninger om å opprettholde familiens eller gruppens ære, og kan ramme personer som bryter med tradisjonelle normer for kjønn og seksualitet.

For å sikre at utsatte får den støtten og beskyttelsen de trenger, er det avgjørende at fagpersoner og tjenesteytere har god kunnskap om hvordan negativ sosial kontroll og æresrelatert vold kan ramme. En forståelse av hvordan disse mekanismene fungerer gjør det mulig å:

  • Gjenkjenne tegn på negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.
  • Gi tilpasset støtte til utsatte personer.
  • Bidra til å utvikle forebyggende tiltak og trygge tjenester.

Systematisk arbeid og rutiner

Systematisk arbeid og rutiner er viktig for å forebygge, oppdage og stoppe negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. HK-dir har utviklet retningslinjer for voksenopplæringen for informasjon og varsling mellom etater i saker som gjelder negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Alle kommunale voksenopplæringer bør utvikle egne rutinebeskrivelser på bakgrunn av disse retningslinjene.

Retningslinjene tydeliggjøre roller og ansvar hos de ansatte i voksenopplæringen, samtidig som betydningen av kompetanseheving i personalet understrekes. Definisjoner av sentrale begreper, aktuelle lovbestemmelser og tematisering av avvergingsplikt, oppmerksomhetsplikt og informasjonsplikt som ansatte er bundet av, utgjør sentrale deler av retningslinjene. Retningslinjene inneholder også tips til arbeidet med rutinebeskrivelsene.

Ved Oslo VO Servicesenter har de jobbet systematisk over tid med å forebygge, oppdage og avverge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. I dette arbeidet legger de blant annet vekt på kompetanseheving, og på å være tilstedeværende og støttende ledere. I denne filmen forteller Einar Landmark, leder ved Oslo VO Servicesenter og Castens Obeng, avdelingsleder for kurs og samfunnskunnskap ved Oslo VO Servicesenter, mer om dette arbeidet.

Seynab Mikalsen fra Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) har jobbet lenge med negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, og forteller i denne filmen om hvordan voksenopplæringen kan jobbe systematisk for å informere om og oppdage negativ sosial kontroll og æresrelatert vold blant deltakerne, og hvordan de kan hjelpe dem som er utsatt.

Refleksjonsoppgaver

  1. Hvordan jobber dere ved deres voksenopplæringssenter for å forebygge, oppdage og håndtere negativ sosial kontroll og æresrelatert vold? Har dere rutiner som alle kjenner til? Hvis dere ikke har tatt i bruk retningslinjene for kommunal voksenopplæring, hvordan kan dere ta disse i bruk?
  2. Taushetsplikt, oppmerksomhetsplikt, meldeplikt, avvergingsplikt – hvordan kan man jobbe med dette, og hvem bør ha ansvar for hva?
  3. Det vil kunne være behov for tolk i disse sakene. Hvilke erfaringer har dere med bruk av tolk? Er det behov for å jobbe med rutinene på dette området hos dere?

Retningslinjer for kommunal voksenopplæring

HK-dir har utarbeidet retningslinjer for voksenopplæringen for informasjon og varsling mellom etater i saker som gjelder negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.

Fordypning

Dette er siste modul i kompetansepakken. Du kan gå tilbake til forsiden.