Bakgrunn
Hvorfor trenger vi fokus på kjønns- og seksualitetsmangfold i voksenopplæringen?
Sist oppdatert : 6. mai 2025Introduksjon til kompetansepakken
Her forteller Miguel Jacques fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og Anika Campbell fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om kompetansepakken, sentrale temaer og begreper knyttet til temaet kjønns- og seksualitetsmangfold og hvor viktig det er å skape et trygt rom for både lærere, veiledere og deltakere når denne tematikken skal tas opp.
Refleksjonsspørsmål
- Hvordan kan dere bruke denne kompetansepakken hos dere?
- Hva er ditt mangfold?
- Hvordan kan du skape uenighetsfellesskap i ditt klasserom?
Viktige begreper
Som det blir sagt i filmen, er det viktig å sette seg godt inn i hva LHBT+ står for, og på den måten forberede seg på hvordan du kan snakke om disse temaene på en inkluderende måte med dine deltakere. Bufdir har laget en ordliste som forklarer sentrale begreper knyttet til seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika.
Interseksjonalitet er et begrep som beskriver hvordan ulike sosiale kategorier som kjønn, etnisitet, klasse, seksuell orientering, funksjonsevne og religion virker sammen og skaper ulike former for diskriminering eller privilegier. Begrepet understreker at mennesker kan oppleve flere former for undertrykkelse samtidig, og at disse ikke kan forstås uavhengig av hverandre.
Interseksjonalitet hjelper oss å forstå at mennesker har flere identiteter samtidig, og at disse påvirker hvordan vi blir møtt i samfunnet. Det brukes særlig innenfor arbeid med likestilling og antirasisme for å synliggjøre hvordan ulike former for undertrykkelse kan forsterke hverandre.
Uenighetsfellesskap er et begrep som beskriver et fellesskap der folk kan være uenige med hverandre, men likevel respektere hverandre og være del av samme samfunn eller gruppe.
Det handler om at uenighet er både naturlig og nødvendig i et demokrati, og at vi ikke trenger å være enige om alt for å samarbeide, snakke sammen og leve side om side. Et uenighetsfellesskap verdsetter åpen dialog, respekt for ulike meninger og evnen til å håndtere uenighet på en saklig måte.
Mangfoldskompetanse handler om å ha kunnskap, holdninger og ferdigheter som gjør deg i stand til å forstå, verdsette og samhandle godt med mennesker med ulik bakgrunn, identitet og perspektiver.
Det innebærer blant annet:
- Forståelse for hvordan forskjeller som kultur, etnisitet, kjønn, alder, funksjonsevne, seksuell orientering og livssyn kan påvirke samhandling og arbeidsmiljø.
- Evne til å tilpasse kommunikasjon og arbeidsmåter for å inkludere alle.
- Bevissthet om egne fordommer og holdninger, og vilje til å jobbe aktivt med dem.
- Kunnskap om lover, regler og retningslinjer knyttet til likestilling og ikke-diskriminering.
Aktuelt lovverk
Diskrimineringsloven § 6 og 13 fastslår at det er forbudt å diskriminere eller trakassere med bakgrunn i seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.
Opplæringsloven § 20-2 slår fast at kommunen skal arbeide kontinuerlig for at alle deltakerne skal ha et trygt og godt læringsmiljø. Det står også at deltakerne i opplæringen for voksne ikke skal utsettes for krenkende oppførsel, og at alle som arbeider i forbedende opplæring eller videregående opplæring for voksne om mulig skal gripe inn dersom en deltaker blir utsatt for krenkelser.
Læreplaner
Det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring åpner for at temaer knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold og negativ sosial kontroll kan tas opp i opplæringen:
«Temaet folkehelse og livsmestring skal gi deltakerne mulighet til å utvikle norskferdigheter, til å ivareta familieliv og egen og eventuelle barns psykiske og fysiske helse, til å ta gode helsevalg og til å ivareta egne behov og egen økonomi. (…)»
I kapittelet om fagets relevans og sentrale verdier heter det at:
«Samfunnskunnskapsfaget skal bidra til å bygge opp under haldningar og verdiar som toleranse, likeverd og respekt.»
I det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring står det videre at:
«I samfunnskunnskap handlar det tverrfaglege temaet folkehelse og livsmeistring om at deltakarane har kunnskap om det norske samfunnet som kan bidra til å ta vare på familieliv og eiga og eventuelle barns psykiske og fysiske helse, til å gjere gode helseval og til å ta vare på eigne behov og eigen økonomi. Faget skal også bidra til at deltakarane er rusta til å skape gode relasjonar og delta i ulike sosiale fellesskapar, inkludert i frivillig sektor, og til å skape forståing, respekt og toleranse for mangfald og for andres verdiar og livsval.»
I læreplanen i samfunnskunnskap finner du i tillegg temaer som negativ sosial kontroll, vold i nære relasjoner, seksuell identitet, kjønnsuttrykk og vern mot diskriminering direkte omhandlet i kompetansemål:
- «samtale om kva negativ sosial kontroll, vald i nære relasjonar, tvangsekteskap og kjønnslemlesting er, om juridiske og personlege konsekvensar av dette, og om aktuelle hjelpetilbod»
- «samtale om familieplanlegging, prevensjonsmiddel og abort, forståing og respekt knytt til seksuell identitet og kjønnsuttrykk, og grensesetting og lovverk knytt til dette»
- «gi eksempel på mangfald i Noreg med vekt på ulike familieformer, levesett, buformer og folkegrupper, inkludert det samiske urfolket»
- «samtale om menneskerettar som ytringsfridom og vern mot diskriminering»
I forberedende opplæring for voksne (FOV), som erstattet grunnskole for voksne fra august 2024, finnes følgende kompetansemål:
I modul 4 i naturfag:
- «Deltakeren skal samtale om grensesetting, forståelse og respekt knyttet til seksualitet, prevensjonsmidler og abort, og begrunne egne synspunkter»
I modul 3 i samfunnsfag:
- «Deltakerne skal samtale om og reflektere over kjønn, identitet og grensesetting for egen kropp»
Også i videregående opplæring for voksne (VOV) finnes kompetansemål som omhandler kjønns- og seksualitetsmangfold.
Fra læreplanen i norsk og samfunnskunnskap:
«reflektere over utfordringer i sammenheng med grensesetting og drøfte ulike verdier, normer og lover som gjelder kjønn, seksualitet og kropp»
Obligatorisk innhold i introduksjonsprogrammet
Deltakere i introduksjonsprogrammet har 25 obligatoriske timer om livsmestring i et nytt land, hvorav 10 timer skal brukes på temaområdet Migrasjon, helse og mangfold. Retten til å leve et fritt og selvstendig liv er ett av tre temaer som tas opp. Her heter det at:
«Anbefalte mål er at deltakerne minimum:
- får kunnskap om individets rett til å gjøre selvstendige valg for eget liv
- får kunnskap om hvordan negativ sosial kontroll og æresrelatert vold kan forekomme og om skadevirkninger av dette
- kjenner til relevant lovverk
- kjenner til hvor de kan få bistand dersom de opplever negativ sosial kontroll, vold i nære relasjoner eller lignende
- får kunnskap om hva kjønnslemlestelse er, helsekonsekvenser, helsehjelp og lovforbud»
Deltagere i introduksjonsprogrammet som har barn under 18 år skal delta på kurs i foreldreveiledning. Det samme gjelder deltagere som får barn i løpet av programmet. Kurs i foreldreveiledning skal gi informasjon om og veiledning i foreldrerollen i en norsk kontekst og skape trygge foreldre som kan gi barna en god oppvekst, og dermed fremme integrering i Norge. Et av fem temaer som skal inngå er:
e) Negativ sosial kontroll og ulike former for vold i nære relasjoner, inkludert tvangsekteskap og kjønnslemlestelse samt helserisikoen ved å få barn med nært beslektede personer.
Anbefalinger fra UNESCO
De fleste land i verden er medlemmer i UNESCO, FNs organisasjon for undervisning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. I 2023 kom UNESCO med en felles anbefaling for alle land der det blant annet står at:
«All learners should be empowered through comprehensive sexuality education that is non-discriminatory, evidence-based, scientifically accurate, relevant to cultural contexts and age-appropriate. This focuses on building the knowledge of reproductive health and infection prevention, as well as the cognitive, social and emotional, and behavioural skills for healthy, respectful and equitable relationships.”
Gå videre til neste modul eller gå tilbake til forsiden.