Hopp til hovedinnhold

Tilpasning og tilrettelegging av prøver

Slik melder du opp kandidaten til tilrettelegging og alternative prøver.

Sist oppdatert : 14. februar 2024

Tilrettelegging av norskprøven A1-B2

Alle delprøvene kan tilpasses eller tilrettelegges for på ulike måter. Det finnes tre grader av tilpasning:

  • Lokal tilpasning
  • Særskilt tilrettelegging
  • Særskilt tilrettelegging i form av alternativ prøve

Tilpasning og tilrettelegging av Samfunnskunnskapsprøven

Lokal tilpasning av prøven

Prøven kan tilpasses kandidatenes forutsetninger og behov uten at det faller inn under bestemmelsen om tilrettelegging av prøven. Lokal tilpasning kan for eksempel være å benytte den innspilte lyden på prøven, eller justere skriftstørrelsen. Dette gjøres i nettleseren på den aktuelle datamaskinen. Man trenger ikke å søke om lokal tilpasning på forhånd.

Muntlig gjennomføring av prøve

Adgangen til å gjennomføre samfunnskunnskapsprøven muntlig er regulert i Forskrift til integreringsloven og i prøvereglementet punkt 5.4. Muntlig gjennomføring av prøve kun gjelder i særskilte tilfeller. For de fleste kandidater vil det være tilstrekkelig å benytte den innspilte lyden på prøven.

Kandidater som skal gjennomføre prøven muntlig skal meldes opp til prøven i PAD, som ved vanlig gjennomføring. På prøvedagen startes også prøven i prøveplattformen på vanlig måte. Kandidaten skal gjennomføre prøven sammen med en prøveleder og en ekstern eksaminator. Med «ekstern» menes her en lærer som ikke underviser kandidaten på prøvetidspunktet.

Eksaminator skal snakke det språket som prøven skal gjennomføres på, og eksaminators rolle er å lese opp spørsmål og svaralternativer under prøvegjennomføringen. Kandidaten skal selv velge svaralternativ i prøveplattformen. Eksaminator skal ikke foreta noen kontroll av kandidatens svar, ettersom prøven rettes digitalt. Prøveleder har ansvaret for å sikre en forsvarlig gjennomføring av prøven.

Hvis det ikke er praktisk mulig med en ekstern eksaminator som snakker det språket kandidaten skal gjennomføre prøven på, skal kommunen sørge for kvalifisert tolk. Som et minimum skal tolken være registrert i Nasjonalt tolkeregister. Utgifter til tolk må dekkes av kommunen der kandidaten er bosatt.

Muntlig gjennomføring av samfunnskunnskapsprøven med tolk

Når prøven i samfunnskunnskap gjennomføres ved hjelp av tolk, skal prøveleder også inneha rollen som eksaminator.

Tolkens oppgave er å oversette spørsmål og svaralternativer i prøven. Kandidaten skal selv velge svaralternativ i prøveplattformen. Tolkens rolle er å formidle budskapet mellom kandidaten og prøveleder/eksaminator, ikke å foreta noen kontroll av kandidatens svar.

Når samfunnskunnskapsprøven oversettes ved hjelp av tolk, er det svært viktig at man velger språkversjonen «morsmål» når man starter prøven. Språkversjonen «morsmål» er på norsk bokmål, men fordi det er nye krav til statsborgerskap er det viktig at det fremkommer av prøvebeviset at prøven er tatt på et annet språk enn norsk.

Kandidatene har i utgangspunktet én time til rådighet for å gjennomføre samfunnskunnskapsprøven. Dersom prøven skal gjennomføres med tolk vil det naturligvis ta noe lenger tid enn ved ordinær gjennomføring. Ved muntlig gjennomføring av prøven må prøvestedene derfor bruke faglig skjønn for å avgjøre hvor lang tid kandidaten skal få til rådighet – innenfor en rimelig grense.

Særskilt tilrettelegging av samfunnskunnskapsprøven

For samfunnskunnskapsprøven kan kandidater søke om ulike former for særskilt tilrettelegging. Kandidaten må søke om dette ved kommunen/prøvestedet senest tre dager etter fristen for oppmelding. Særskilt tilrettelegging er regulert i forskriftens § 25.

Eksempler på særskilt tilrettelegging kan være utvidet tid, å avlegge prøven i enerom, bruk av skjermleser eller leselist m.m. Se mer informasjon under punkt 5.2 i prøvereglementet.