Hopp til hovedinnhold

Oppmelding

Slik melder du opp deltakere til prøve i norsk-, samfunnskunnskap- og Statsborgerskapsprøven.

Sist oppdatert : 27. mai 2024

Oppmelding av deltakere til norskprøven

Prøvestedene må melde opp kandidater med rett til gratis prøve direkte i prøveadministrativt system (PAD). Prøvestedene må melde opp sine kandidater senest to uker før prøveperioden begynner. Innkallingsbrevet skal sendes senest to uker før prøvedatoen.

Du kan melde opp kandidater til både skriftlig (lese, lytte og skrive) og muntlig prøve i samme prøveperiode. Kandidaten kan meldes opp til alle fire delprøver på nivå A1–B2, og begge delprøver på nivå C1 samtidig, eller hver av delprøvene for seg.

Kandidater kan ikke meldes opp til samme delprøve flere ganger i samme prøveperiode. Dersom en kandidat gjennomfører samme delprøve to eller flere ganger i samme prøveperiode, vil kun resultatet fra den første gjennomføringen være gyldig. Dette gjelder uavhengig av om kandidaten gjennomfører samme delprøve på ulike prøvesteder eller på ulike nivåer.

Oppmelding av deltakere til tegnspråkprøven

Kandidater som skal ta prøve i tegnspråklig kommunikasjons og/ avlesningsprøve meldes opp av prøvestedene i prøveadministrativt system (PAD).

Dersom det er behov for ekstern sensor og/ eksaminator til prøve i tegnspråklig kommunikasjon, skal prøvestedet i tillegg melde opp kandidaten via dette skjemaet:

Skjemaet må sendes inn minumum 4 uker før prøvedagen.

Oppmelding for privatister

Personer som ikke har rett til gratis prøve, må melde seg opp selv og betale en prøveavgift som kommunen har fastsatt. Dette gjelder også personer som har tatt prøven før, men som ønsker å ta én eller flere delprøver på nytt.

Oppmelding til norskprøven foregår via eget nettsted for prøvekandidater.

Oppmelding av deltakere til samfunnskunnskapsprøven

Opplæringsstedene melder selv opp deltakere som har rett til gratis prøve i PAD.

Personer som ikke har rett til gratis prøve, må melde seg opp selv på samfunnskunnskapsprøven.no og betale en prøveavgift som kommunen har fastsatt.

Det er viktig at prøvestedene oppretter prøver for privatister i PAD ved å velge at prøven skal bli tilgjengelig for privatistoppmelding.

Oppmelding av deltakere til Statsborgerprøven

Kandidatene til prøven skal melde seg opp selv på statsborgerprøven.no og betale en prøveavgift som kommunen har fastsatt. Statsborgerprøven er ikke en avsluttende prøve, og kan derfor ikke avlegges gratis.

Det er viktig at prøvestedene oppretter prøver for privatister i PAD ved å velge at prøven skal bli tilgjengelig for privatistoppmelding.

Prøvestedene kan også melde opp kandidater direkte i PAD. Kandidater til Statsborgerprøven skal registreres med fødselsnummer.

Oppmelding til alternativ prøve med særskilt tilrettelegging

Kandidater som skal ha særskilt tilrettelegging i form av en alternativ prøve, må søke til prøvestedet. Når prøvestedet innvilger en slik søknad, skal prøvestedet melde opp kandidater via skjema for særskilt tilrettelegging med alternativ prøve.

Skjemaet må sendes inn minumum 3 uker før prøvegjennomføring.

Kandidater som skal ta en alternativ prøve, skal i tillegg meldes opp til ordinær prøve i prøveadministrativt system (PAD).

Innkallingsbrev til prøve

Prøvestedet må sende ut innkallingsbrev til kandidatene senest to uker før prøvedatoen. Innkallingsbrevet skrives ut fra PAD og inneholder:

  • informasjon om tid og sted for prøvegjennomføringen
  • informasjonsskriv om den praktiske gjennomføringen av prøven.

Informasjonsskrivene til kandidatene for norskprøven, samfunnskunnskapsprøven og/eller statsborgerprøven er også tilgjengelige her (gjelder fra 1. september 2023):