Dette er modulforsøket
Modulforsøket skal samordne opplæringstilbud på tvers av sektorene.
Sist oppdatert : 21. november 2024På nasjonalt nivå samarbeider vi med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet. På lokalt nivå samarbeider kommunale og fylkeskommunale opplæringssteder med bedrifter, Nav og flyktningetjenesten.
I samarbeid med den enkelte deltaker utformer opplæringsstedet et individuelt løp, med utgangspunkt i den enkeltes medbrakte kompetanse, forutsetninger og behov.
Opplæringen i modulforsøket er likeverdig med ordinær grunnopplæring.
Modulforsøket gjennomføres i perioden 2017–2024.
Kvalifisering på voksnes premisser
Forberedende voksenopplæring (FVO)
Modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY)
Kombinasjonsforsøket
Bakgrunn for modulforsøket
Kompetanseløftet skal bidra til at flere voksne får varig tilknytning til arbeidslivet.
Kompetanse Norge har fått i oppdrag å sette i gang forsøk med modulstrukturert opplæring for voksne på nivået under videregående opplæring. Moduler på nivå fram til videregående opplæring kalles forberedende voksenopplæring (FVO). Målgruppen er voksne som har rett etter opplæringsloven og/eller introduksjonsloven. I tillegg omfattes opplæringstiltak i regi av Nav. Nye modulstrukturerte læreplaner er utarbeidet, og disse prøves ut i et forsøk med varighet fra 1. august 2017 til og med 31.07.2023.
I forbindelse med modulstrukturert opplæring er det også utviklet kartleggingsverktøy og e-læringstilbud i grunnleggende ferdigheter for voksne. Kartleggingsprøven og e-læringstjenesten skal støtte deltakeren på veien mot fullført forberedende voksenopplæring.
For å møte dagens og framtidige utfordringer på arbeidsmarkedet har regjeringen som mål å gi voksne den utdanningen de trenger, ved hjelp av kartlegging av grunnleggende ferdigheter og et tilbud om tilpasset opplæring. Regjeringen uttrykker sin ambisjon i Stortingsmelding 16 om «... å utvikle et kunnskapssamfunn der voksne som har problemer med å få varig tilknytning til arbeidslivet, får tilgang til opplæring som gir kompetanse som arbeidslivet har behov for.».
- Meld. St. 16 (2015–2016) Fra utenforskap til ny sjanse — Samordnet innsats for voksnes læring (regjeringen.no)
- Tildelingsbrev 2016, tillegg 1 (kartlegging og e-læring) (pdf)
- Tildelingsbrev 2016, tillegg 4 (modulisering FVO) (pdf)
- Tildelingsbrev 2017 (regjeringen.no) (PDF)
- Modulstrukturert forberedende voksenopplæring, prinsippdokument (pdf)
- Løsningsforslag Kompetanseløftet (Kartleggingsverktøy for grunnleggende ferdigheter og opplæring) (pdf)
Følgeforskning
Følgeforskningen gjennomføres av ideas2evidence i samarbeid med Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) og Høgskolen i Innlandet (INN), på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.
Evalueringsoppdraget gjennomføres som en kombinasjon av følgeevaluering og en resultat- og effektstudie. Evalueringen skal gi svar på om modulforsøket gir bedre resultater enn ordinær grunnopplæring for voksne samt forklare på hvilken måte tilbudet eventuelt skaper bedre resultater. Evalueringen skal danne grunnlag for en vurdering av om modulopplæringen kan egne som varig ordning.
- Rapport 15/2020: Deltakere, opplæringsløp, resultater – erfaringer fra tre år med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring
- Rapport 8/2019 Deltakere, opplæringsløp, resultater – erfaringer fra 2 år med forberedende voksenopplæring
- Notat 1/19Forsøk med modulstrukturert fag og yrkesopplæring
- FVO – evaluering av første forsøksår (pdf)
- 2022 – Tre nye rapporter fra ideas2evidence
- 2023 - Rapport fra Ideas2evidence «Fem år med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring: Erfaringer fra lærere og bedrifter».
- 2024 - Sluttrapport fra evaluering av forsøk med forberedende opplæring for voksne av Ideas2evidence.
- 2024 - Sluttrapport fra evaluering av forsøk med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring og kombinasjonsforsøket av Ideas2evidence.