Hopp til hovedinnhold

Forberedende voksenopplæring på nivået under videregående opplæring

I denne delen av modulforsøket prøves det ut nyutviklede modulstrukturerte læreplaner på nivået under videregående opplæring. Forsøkslæreplanene legger til rette for at deltakeren kan lære fag og språk samtidig.

Sist oppdatert : 5. desember 2024

Målgruppe

Målgruppen for modulstrukturert opplæring på nivået under videregående opplæring er voksne som har rettigheter etter:

  • opplæringsloven
  • både opplæringsloven og integreringsloven/introduksjonsloven

Målgruppen omfatter også voksne som deltar i opplæringstiltak i regi av Nav.

En viktig del av forsøket er å prøve ut et mer samordnet og integrert tilbud på tvers av sektorene. Deltakere med rettigheter etter integrerings-/introduksjonsloven får opplæring i norsk språk og fag parallelt.

Modulstrukturerte læreplaner

HK-dir har utviklet modulstrukturerte læreplaner for voksne i fagene norsk for språklige minoriteter/norsk, samfunnsfag, matematikk, naturfag og engelsk. Det er også utarbeidet en egen læreplan for grunnmodulen for deltakere som har behov for grunnleggende lese- og skriveopplæring.

Kompetansemålene i fagene inkluderer både faglig og språklig kompetanse. Opplæring i norsk språk og grunnleggende ferdigheter er integrert i alle fag. 

Modulstrukturen i læreplanene legger til rette for en fleksibel og tilpasset opplæring for å møte den voksne deltakerens opplæringsbehov og livssituasjon.

Modulstrukturen i læreplanene
Norsk for språklige minoriteter
Matematikk
Naturfag
Samfunnsfag
Engelsk
Norsk
Modul 4
Modul 4
Modul 4
Modul 4
Modul 4
Modul 4
Modul 3
Modul 3
Modul 3
Modul 3
Modul 3
Modul 3
Modul 2
Modul 2
Modul 2
Modul 2
Modul 2
Modul 2
Modul 1
Modul 1
Modul 1
Modul 1
Modul 1
Modul 1

Kompetansemålene i modul 4 tilsvarer nivå 2 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR) og er likeverdig med 10. trinn i ordinær grunnskole.

Læreplanene har blitt prøvd ut av kommunene som deltar i forsøket med FVO i perioden 2017–2024.

Forsøkslæreplaner

Opplæringssteder som deltar i forsøket

Kartlegging

God kartlegging ved inntak er helt vesentlig for å at den enkelte deltaker blir plassert på riktig modul i hvert enkelt fag. I denne første kartleggingen må lærestedet innhente informasjon om deltakerens skolebakgrunn, morsmål, engelskferdigheter, språknivå på norsk og kompetanse i de fem fagene.

Det kan være utfordrende for den som kartlegger å få kunnskap om den enkelte deltakers kompetanse i de ulike fagene når kartleggingen foregår på norsk. Den første kartleggingen med nye deltakere som ikke snakker norsk, bør derfor foregå ved hjelp av tolk.

Maler for statusrapport og for enkeltvedtak

Vurdering

Deltakere i FVO har på lik linje med deltakere i grunnskole for voksne rett til vurdering. Retten til vurdering innebærer både en rett til underveisvurdering, og en rett til sluttvurdering, samt en rett til dokumentasjon av opplæringen, se Forskrift til Opplæringslova § 4-2.

Likebehandling i vurderingen av deltakernes kompetanse forutsetter et tolkningsfellesskap både lokalt, regionalt og i forsøket som helhet. Vurdering er derfor et prioritert område i FVO.

Eksamen i FVO

Datoer for skriftlig eksamen

Dokumentasjon

Dokumentasjon av kompetanse

Forsøket med modulstrukturert opplæring følger Utdanningsdirektoratets retningslinjer for dokumentasjon når det gjelder kompetansebevis og føring av vitnemål. All informasjon om dette finnes på Utdanningsdirektoratets nettside. Eventuelle spørsmål om dette skal rettes til skoleeier.

Kompetansebevis

Modulstrukturert opplæring skal kunne tilpasses voksnes livssituasjon og gi mulighet for pause i opplæringen, for eksempel på grunn av arbeid og omsorgsoppgaver. En viktig forutsetning for utprøving av fleksibilitet i forsøket er at deltakeren skal kunne få dokumentasjon etter hver fullført modul i form av et kompetansebevis. Kompetansebeviset kan også benyttes som grunnlag for innplassering på modul på et nytt opplæringssenter ved flytting.

Kompetansebevis skrives ut som dokumentasjon i de tilfellene der vilkåret for å få vitnemål ikke er oppfylt, hvis deltakeren selv ønsker det. I kompetansebeviset skal vurderingsuttrykket for modulen i forsøket brukes. Dette betyr at for grunnmodulen benyttes «Deltatt», for modul 1 og 2 «Godkjent»/«Ikke godkjent» og for modul 3 og 4 benyttes tallkarakterer.

Hvis en deltaker har fått «Ikke godkjent», kan deltakeren likevel be om å få utstedt et kompetansebevis. Kompetansebeviset dokumenterer da at deltakeren har vært gjennom opplæring i en modul.

Kompetansebevis etter Kunnskapsløftet, grunnskoleopplæring for voksne, skal benyttes i forsøket. Disse bestilles hos Utdanningsdirektoratet.

Vitnemål

For å få vitnemål, må deltakeren ha standpunktkarakter i alle fem fagene og eksamenskarakter i ett fag med sentralt gitt skriftlig eksamen og ett fag med lokalt gitt muntlig eksamen. Hvis deltakeren er realkompetansevurdert og har fått godkjent kompetanse på nivå med kompetansemålene i modul 4 i ett eller flere fag, faller dette kravet bort.

Standpunktkarakteren skal være uttrykk for deltakerens samlede kompetanse ved avslutning av opplæringen. Karakteren 1 oppfyller vitnemålskravet i det aktuelle faget.

Når standpunktkarakter er satt, er faget avsluttet, og det er ikke mulig å gjøre endringer. For fag med sentralt gitt skriftlig eksamen skal standpunktkarakter i faget fastsettes senest dagen før fellessensurmøtet, se Forskrift til opplæringslova § 3-15. Standpunktkarakterar i fag.

På vitnemålet skal egne fagkoder for forsøket benyttes. Fagkodene finnes på Utdanningsdirektoratets nettsider, i likhet med fagkoder for øvrig opplæring.

Tilsagnsbrevet, der kommunen har blitt innvilget deltakelse i forsøket, skal legges ved vitnemålet, og vitnemålsmerknaden VMM23 «Jf. vedlegg» skal føres på.

Deltakere som får «Ikke vurderingsgrunnlag» (IV) i ett eller flere fag, har ikke rett til vitnemål, men skal ha kompetansebevis som beskriver oppnådd kompetanse.

For mer informasjon om vitnemål, se Utdanningsdirektoratets regelverkstolkninger.

Realkompetansevurdering

Deltakeren har rett til å bli realkompetansevurdert. Fylkeskommunene har ansvar for realkompetansevurdering på videregående nivå, og kommunene på grunnskolenivå, jf forskrift til opplæringsloven § 4-6 og § 4-11.

Samlinger og presentasjoner

Regionale samlinger

Ledersamlinger

Nasjonale konferanser

Ønsker du å få tilsendt presentasjoner fra tidligere år? Ta kontakt med oss på e-post.

Kontakt oss

Tove Dina Røynestad

E-post:tove.dina.roynestad@hkdir.no