Ansette noen med utenlandsk utdanning
Det er mange ulike spørsmål man som arbeidsgiver har ved ansettelse eller rekruttering av personer med utenlandsk utdanning. Vi har samlet noen vanlige spørsmål man bør stille seg og i tillegg samlet noen tips og verktøy som kanskje kan gjøre jobben litt enklere.
Sist oppdatert : 29. oktober 2024Hvordan kan jeg vite hva en utenlandsk utdanning tilsvarer i Norge?
Vi har samlet en flere nettressurser man kan bruke for å finne ut og vurdere om hva en utenlandsk utdanning tilsvarer, i alle utdanningsnivåer. Velg en nettressurser for å lese mer om hvordan du kan bruke den.
I vår egen landdatabase har vi samlet informasjon om utdanningssystemene i en rekke land og hvordan den vurderes i Norge. Her finner du vanligvis informasjon om:
- Hvordan vi ville ha vurdert utdanningen ved søknad om godkjenning, hvis vi kan vurdere det.
- Kjennetegn ved utdanningsdokumenter.
- Hvordan utdanningsstrukturen til utdanningslandet ser ut
- Informasjon om akkrediteringsmyndigheter
Du kan bruke disse informasjonene for å selv gjøre egne vurderinger på utenlandsk utdanning, hvis du skal ansette noen i et yrke som ikke er lovregulert. Husk at det er frivillig å få godkjent utdanning utenlandsk høyere utdanning, fagskoleutdanning og videregående fag- og yrkesopplæring.
Ta gjerne kontakt med oss hvis du ikke finner svar i landdatabsen.
NB! Merk at landdatabasen ikke er oppdatert for alle land.
Hvis du ikke finner informasjon i landdatabasen vår over, kan du også finne mer informasjon på sidene til Enic-Naric nettverket. Det er et nettverk av nasjonale informasjonssentre om utenlandske kvalifikasjoner. De har samlet nyttig informasjon og relevante lenker for arbeidsgivere.
Har personen du skal ansette utdanning fra et land i EU/EØS, kan EUs database for å sammenligne kvalifikasjoner være nyttig for alle nivåer av utdanning. Velg Norge og det landet du skal sammenligne med, så kan du se hvilket nivå utdanningen kan sammenlignes med.
Hvilke utdanninger kan godkjennes?
Vanligvis er det ikke obligatorisk å søke om godkjenning for å jobbe i Norge. Det er kun hvis yrket er lovregulert at det er obligatorisk å ha godkjenning. Hos oss har vi følgende godkjenningsordninger:
Godkjenningsordningen innebærer at vi vurderer om en utdanning kan godkjennes som likestilt med norsk høyere utdanning.
Hvis en utdanningen kan godkjennes som høyere utdanning i Norge, gir vi en vurdering som beskriver utdanningens omfang og nivå og om den tilsvarer for eksempel en bachelorgrad, mastergrad eller ph.d.
Les mer om godkjenning av høyere utdanning her.
Vi vurderer ikke utdanningens faglig innhold, yrkestittel eller uttaler oss om lønn- og stillingsplassering.
Godkjenningsordningen innebærer at vi vurderer om den utenlandske fagskoleutdanning tilsvarer norsk fagskoleutdanning i nivå og omfang. Dette betyr at vi sier noe om utdanningen er på fagskolenivå og om antall godkjennbare år. Vi vurderer også om utdanningen er ekte og tatt ved et godkjent/akkreditert lærested som tilbyr godkjente/akkrediterte studieprogram.
Les mer om godkjenningsordningen for utenlandsk fagskoleutdanning.
Vi vurderer ikke utdanningens faglig innhold, yrkestittel eller uttaler oss om lønn- og stillingsplassering.
Godkjenningsordningen innebærer at vi vurderer den utenlandske fag- og yrkesopplæring (fag- og svennebrev) er sidestilt med norsk fag- og yrkesopplæring. Dette betyr at vi ser på om utdanningen er på nivå med norsk videregående fag- og yrkesopplæring, om lengden er godkjennbar og om de faglige kunnskapene, kompetanse og ferdigheten tilsvarer det samme som det norske lærefaget.
Les mer om godkjenningsordningen for utenlandsk fag- og yrkesopplæring.
I denne ordningen uttaler vi oss ikke om lønn- og stillingsplassering.
Godkjenningsordningen innebærer at vi vurderer om den utenlandske lærerkvalifikasjon gir en rett til å undervise i norsk grunnopplæring. Dette betyr også at man kan undervise i grunnskolen, ungdomsskolen, videregående skole og voksenopplæring. Vi vurderer om en oppfyller krav til nivå, omfang, pedagogisk kompetanse og faglig fordypning til å undervise i en fast stilling.
Det er opp til deg som arbeidsgiver å vurdere hvilket trinn og fag man skal undervise i, og om en har tilstrekkelig norsk språknivå. Vår godkjenning vil derfor være en bekreftelse på at man har rett til å jobbe som lærer i norsk grunnopplæring, i en fast stilling. Det er samtidig mulig å jobbe i en midlertid stilling uten vår godkjenning.
Godkjenningsordningen innebærer at vi vurderer om den utenlandske kvalifikasjonen gir en rett til å jobbe som styrer og pedagogisk leder i barnehage. Vi vurderer om en oppfyller krav til nivå, omfang, pedagogisk kompetanse og faglig fordypning til å undervise i en fast stilling.
Det er opp til deg som arbeidsgiver å vurdere om en har tilstrekkelig norskkunnskaper og om en er kvalifisert for stillingen. Vår godkjenning vil være en bekreftelse på at man har rett til å jobbe som styrer og pedagogisk leder i barnehage, i en fast stilling.
Utdanning som ikke er omfattet av godkjenningsordningene
Det er viktig å være klar over at det ikke finnes godkjenningsordninger for alle typer utdanninger. I stillingsannonser bes det noen ganger om godkjenning av utdanningstyper det ikke finnes godkjenningsordninger for. Husk derfor å undersøke dette før det bes om at en godkjenning legges ved en jobbsøknad. Eksempler på utdanninger det ikke finnes godkjenningsordninger for:
- fag- og svennebrev som ikke er omfattet av vår godkjenningsordning for fag og yrkesopplæring fra utlandet.
- studiespesialiserende videregående utdanning
Vedtak fra NOKUT er fortsatt gyldige
Mellom 2003 og 2022 var NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) var NOKUT ansvarlige for godkjenningsordningene som nå ligger hos HK-dir. Vedtak om godkjenning fra NOKUT (2003-2022) er fortsatt gyldige.
Skal du ansette noen i et lovregulert yrke?
For yrker som er lovregulert er det obligatorisk å ha godkjenning eller autorisasjon for å kunne få jobb. Sykepleier, lege, veterinær, elektriker og lærer er eksempler på slike yrker og det er ulike godkjenningsmyndigheter for ulike yrker.