Hopp til hovedinnhold

Rammer og organisering

Karriereveiledningstjenesten har et tydelig oppdrag, tilstrekkelige ressurser og er organisert hensiktsmessig for å løse oppgavene.

Sist oppdatert : 25. oktober 2023

Det er et mål at tjenestene har forutsigbare og tilstrekkelige ressurser til å løse sine oppdrag og oppgaver med god kvalitet. Dette innebærer å jobbe planmessig med organisering, slik at alle som er involvert i karriereveiledningsarbeidet har avklarte ansvarsområder og god rolleforståelse.

1. Et tydelig karriereveiledningsoppdrag

Karriereveiledningstjenester er ulikt organisert i de ulike sektorene og tilbys innenfor organisasjoner med ulike samfunnsoppdrag. Dette gir forskjeller både når det kommer til målgrupper, behov for kompetanse, innhold i tilbud og tjenester. I noen sektorer og organisasjoner inngår karriereveiledning som en mindre del tjenestetilbudet, i andre er det hovedmålet for tjenesten. I noen tjenester vil lovverk, forskrifter eller andre slike føringer være med på å gi retning og premisser for beskrivelser av karriereveiledningsoppdraget. I andre tjenester er det mindre føringer for dette, men dermed ikke mindre viktig at det er tydeliggjort at tjenesten skal drive med karriereveiledning og karrierelæring.

2. Forutsigbare og tilstrekkelige ressurser

Forutsigbare og tilstrekkelige ressurser handler både om forutsigbarhet når det gjelder hvor mye ressurser tjenesten vil ha tilgjengelig fremover, og at tjenesten opplever at ressursene er tilstrekkelige for både å utføre sine daglige oppgaver og for å nå mer langsiktige og strategiske mål. Ressurser kan omfatte både tid, personer og økonomiske ressurser.

3. Omstillingsevne

Samfunnet er i endring og det er viktig at tjenesten har en organisering som er fleksibel og åpen for endringer og tilpasninger i takt med det som skjer både lokalt og nasjonalt. Endringer kan f. eks handle om endringer i arbeidsmarkedet, målgrupper, ressurstilgang, osv.

4. Struktur og planlegging

I denne sammenheng handler organisering i stor grad om å utvikle strukturer og planer for arbeidet med karrierelæring og karriereveiledning. I planleggings- og gjennomføringsfasene og er det viktig å involvere alle som har karriereveiledningsoppgaver. Det kan være hensiktsmessig at arbeidet synliggjøres og dokumenteres i et felles årshjul eller andre strategidokumenter.

5. Ansvarsfordeling og rolleforståelse

Å samarbeide om og avklare hvem som jobber med karriereveiledning og karrierelæring internt, er viktig for at karriereveiledningstilbudet til målgruppen samlet sett blir godt og koordinert. Å legge til rette for refleksjon og diskusjon knyttet til forståelse av egen rolle og rolleutøvelse, er viktig for kvaliteten på tjenestene. Dette handler om hvordan tjenesten er organisert og at oppgavene knyttet til karriereveiledning og karrierelæring er tydelig fordelt og forstått.

Perspektiver på Rammer og organisering

Boka «Career and Career Guidance in the Nordic Countries» er et viktig bidrag til å synliggjøre og drøfte karriere og karriereveiledningens egenart i den nordiske konteksten.

I ti år har rådgivere i Oslo samarbeidet om å styrke rådgivningstjenesten i Osloskolen. Det gir resultater.

Karriereenheten i Oslo kommune har ønsket å gjøre det lettere å starte som karriereveileder i skolen. Ettersom mange nye rådgivere har opplevd å bli kastet inn i en ny, ukjent rolle, med lite informasjon eller instrukser om hva jobben går ut på.

Tenk deg en arbeidshverdag der din hovedoppgave er å bistå mennesker i opp- og nedturer i søken etter ny jobb, og så vet du ikke om du selv har jobb om 14 dager.