Hopp til hovedinnhold

Nettverk og samarbeid

Karriereveiledningstjenesten har nettverk og samarbeid med relevante aktører.

Sist oppdatert : 25. oktober 2023

Det er et mål å jobbe systematisk for å få et godt samarbeid med relevante aktører og instanser. Det innebærer å ha kjennskap til andre aktørers oppdrag og tilbud, avklare fordeling av oppgaver og ansvar, og å utvikle avtaler og rutiner for samarbeid.

1. Samarbeid med eksterne aktører

For å sikre et godt karrierelærings- og karriereveiledningstilbud til veisøkere kan det være nødvendig å samarbeide med eksterne instanser eller aktører. Den enkelte sektor og organisasjon har egne tjenester der karriereveiledning tilbys. Disse er organisert ulikt, både når det kommer til samfunnsoppdrag, målgrupper, tilbud og tjenester. Å ha kunnskap om hvordan karriereveiledningsfeltet er organisert og hvilke tjenester som finnes, vil tydeliggjøre hvem det kan være aktuelt å samarbeide med. Viktige samarbeidspartnere kan være lokalt arbeidsliv, Karrieresentrene i fylkene, Nav, videregående opplæring, oppfølgingstjenesten, frivillig sektor eller andre relevante aktører.

2. Samarbeid med tilstøtende tjenester

Alle som jobber med karriereveiledning og karrierelæring skal kun håndtere saker de har kompetanse og mandat til. Dette krever at man har kjennskap til, og gjerne samarbeider med instanser som tilbyr helsetjenester og lignende. Ved behov skal karriereveiledningstjenesten sette veisøker i kontakt med eller opplyse om andre relevante instanser og tjenester. Eksempler på andre tilstøtende tjenester kan være fastlege, sosialpedagogiske rådgivningstjeneste, Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. Det kan være nyttig å ha oversikt over hvilke instanser og tjenester det kan være aktuelt å samarbeide med og sette veisøkere i kontakt med. I tillegg til kjennskap til de ulike instansenes taushetsplikt, bruk av samtykkeerklæringer og henvisningsrutiner.

3. Deltakelse i nettverk

Ledere og medarbeidere i karriereveiledningstjenester bør delta og bidra i aktuelle nettverk hvor karriereveiledning er tema. Dette kan være ledernettverk, karriereveiledningsnettverk, nettverk med arbeidsliv og utdanningstilbydere, nettverk med andre offentlige velferdstjenester etc. Det er derfor viktig å undersøke hvilke nettverk som eksistere lokalt og nasjonalt, og om det er aktuelt å delta i noen av dem.

Perspektiver på Nettverk og samarbeid

Forskningsprosjektet Karriereveiledning for Nav-brukere gir håp om at et mer systematisk samarbeid mellom Nav og karrieresentrene kan gjøre det lettere for brukere å få varig arbeid.

På Oppsal skole i Oslo samarbeider rådgiver og kontaktlærer om å følge opp bekymringsfullt fravær hos elever. Det har mange fordeler, mener rådgiver Ina Kvalen Dalsheim.

Arbeids- og inkluderingsbedriften Tromsprodukt samarbeider tett med næringslivet for å nå målet sitt, som er å få alle de veileder i jobb. Det gir resultater, forteller fagsjef Grethe Elvebo.