Hopp til hovedinnhold

Kompetanse

Karriereveiledningstjenesten har ansatte med tilstrekkelig og relevant kompetanse innen karriereveiledning.

Sist oppdatert : 25. oktober 2023

Det er et mål å jobbe systematisk og strategisk med å utvikle og vedlikeholde kompetansen til de som jobber med karriereveiledning og karrierelæring. Det innebærer at tjenesten over tid setter klare mål og har en plan for kompetanseheving, både for den enkelte og samlet sett for tjenesten.

1. Kompetanse i karriereveiledning

De nasjonale, tverrsektorielle kompetansestandardene i kvalitetsrammeverket gir oversikt over hvilken kompetanse de som jobber med karriereveiledning bør ha for å ivareta sine roller på en måte som fremmer kvalitet i tjenesten. Når en tjeneste skal kartlegge og vurdere de ansattes kompetanse og oppgave, kan det være nyttig å ta utgangspunkt i kompetansestandardene.

Kompetansestandardene angir to nivåer av kompetanse: kompetent og spesialisert. Det er et mål at alle karriereveiledere er kompetent innenfor alle kompetanseområdene og spesialisert innenfor ett eller flere områder. Kompetansestandardene kan brukes som utgangspunkt for rekruttering av nyansatte og i stillingsbeskrivelser. Selvevalueringsverktøyet Min kompetanse kan både brukes av den enkelte karriereveileder og av ledelsen, for å få oversikt over kompetansenivået hos den enkelte og i tjenesten som helhet.

2. Kompetanseutvikling

Å jobbe systematisk med kompetanseheving handler om å videreutvikle de ansattes kompetanse både samlet og individuelt, over tid og med klare mål. Det kan for eksempel være å legge til rette for at den enkelte og tjenesten samlet sett får mulighet for å reflektere og bevisstgjøre seg den kompetanse de allerede har, i tillegg til å planlegge for både uformell og formell kompetanseheving. Kompetanseheving kan være alt fra interne fagmøter og erfaringsutveksling, til eksterne kurs, konferanser og formelle utdanningsløp.

3. Faglig støtte

Faglig støtte er viktig for å kunne utvikle egen kompetanse. Noen relevante spørsmål og problemstillinger kan være: Er ledelsens og de ansattes forventinger til det faglige avklart? Er det rom for å stille spørsmål? Legges det til rette for at de som jobber med karrierelæring og karriereveiledning kan drøfte karriereveiledningsrelaterte temaer med kollegaer? Slik støtte kan bidra til å styrke de ansattes faglige trygghet.

4. Deling av kompetanse og kunnskap

Å dele kompetanse og kunnskap med hverandre på arbeidsplassen er en viktig og stor del av å jobbe med kompetanseheving og kompetanseutvikling. Har noen vært på kurs, tatt en utdanning, gjort en viktig erfaring i forbindelse med karrierelæring med veisøkerne – hvordan deles denne kunnskapen med de andre ansatte? Slik kunnskap kan både deles systematisk i fagmøter og ad hoc i hverdagen.

Perspektiver på Kompetanse

Felles faglig påfyll gir et sterkere fellesskap blant rådgiverne i skolen. Dette er et viktig skritt på veien mot et mer helhetlig rådgivningstilbud.

Karriereveiledere bør bli mer bevisste på hva som er deres spesielle kompetanse. Men ikke legg for ensidig vekt på samtalen, sier den svenske nestoren Anders Lovén.

I denne artikkelen argumenterer Torild Schulstok for nødvendigheten av å etterstrebe en mer presis og komplementær måte å omtale den særegne karriereveiledningskompetansen på.