Kompetansepolitikk
Raske endringer og omstilling i arbeids- og samfunnsliv bidrar til økende krav til kompetanse i arbeids- og samfunnsliv.
Vurdere kandidat med utenlandsk utdanning
For deg som skal vurdere en kandidat til studieopptak eller skal ansette noen med utenlandsk utdanning.
Realkompetansevurdering
Vi arbeider for å fremje bruken av realkompetansevurdering i ulike nivå i opplæring, utdanning og arbeid.
Sist publiserte

Tilskuddsutlysninger

Programmer og tilskuddsordninger
Kompetansepluss er en tilskuddsordning for arbeidslivet eller frivillige organisasjoner. Kompetansepluss skal bidra til at flere voksne, gjennom opplæring i grunnleggende ferdigheter, kan ta del i videre opplæring og utdanning og styrke sin deltakelse i arbeids- og samfunnsliv.
Tilskotsordningane skal styrke tilgangen på fleksibel og desentralisert utdanning over heile landet.
EØS-midlane skal bidra til sosial og økonomisk utjamning i Europa, samt styrke samarbeidet mellom Norge og 15 land i Europa innan ei rekke samfunnsområde.
Treparts bransjeprogram for kompetanseutvikling er et samarbeid mellom staten og partene i arbeidslivet. Målet er å øke deltakelsen i kompetanseutvikling innenfor utvalgte bransjer.

Arrangementer

Dokumenter

Ressurser og verktøy
Nettressurs som gir kommuner og samarbeidspartnere faglige anbefalinger om planlegging og gjennomføring av introduksjonsprogram for nyankomne innvandrere.
Utdanningstilbud i bransjeprogrammene.
Kurset vil gi deg informasjon og tips til hvordan du kan bidra til mer språklæring for deltakere i praksis eller kolleger som trenger å bli bedre i norsk.
Nettsted for deg som underviser i norsk som andrespråk og har deltakere i praksis
Kurset består av ni moduler med tekst, videoer og oppgaver. Kurset kan gjennomføres individuelt eller i en gruppe. Etter gjennomført kurs får deltakerne et kursbevis.
Den nasjonale nettportalen for informasjon om utdanning og yrke, med oversikt over det norske utdanningstilbudet.
På denne sida har vi samla ulike ressursar for deg som planlegg å søke eller som har eit pågåande Erasmus+-prosjekt.

Aktuelt
I forslaget til statsbudsjett for 2024 styrker regjeringen høyere yrkesfaglig utdanning, ordningen Fagbrev på jobb, norsk fagspråk og digital norskopplæring.

Hver femte søker har i 2023 fått tilbud om å starte på en helseutdanning. Selv om dette er litt lavere enn i 2022, er helsefag fortsatt et av de utdanningsområdene hvor flest har fått tilbud. Økonomiske og administrative fag er der flest har fått tilbud om studieplass i år, og er det området som opplever størst vekst sammenlignet med i fjor.

Norge klarer neppe å fremskaffe nok kompetanse til å bygge fornybarsamfunnet samtidig som olje- og gassaktiviteten holdes høy.

Tall fra hovedopptaket til fagskolene er klart. 80 prosent har fått tilbud om et studium innen helse- eller teknologifag gjennom Samordna opptak.

Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse deler ut 100 millionar kroner til 1393 kurs gjennom ordninga Kompetansepluss. Den Ukrainske Foreningen i Bodø er ein av dei som får midlar i år.

Fem fylker prøver for tida ut modulstrukturert fag- og yrkesopplæring tilpassa vaksne. No er ein ny evalueringsrapport frå ideas2evidence publisert om forsøket.

EU har innført sanksjoner mot Ungarn. Det betyr blant annet at en rekke ungarske institusjoner er blokkert fra å motta midler gjennom Erasmus+.

Fagskolen Diakonova og AOF Østfold har fått tre millionar kroner for å utvikle høgare yrkesfaglig utdanning for nye flyktningar i Noreg.

1. januar overtok vi ansvaret for godkjenningsordningene av utenlandsk utdanning som tidligere ble forvaltet av NOKUT. Informasjonen om de ulike godkjenningsordningene blir inntil videre liggende på nokut.no.

