Karriereutvikling er en prosess
For den enkelte forsker er karriereutvikling en prosess med ulike faser. Forskeren kan ha varierende behov for karriereveiledning avhengig av hvilken fase hen er i.
Sist oppdatert : 22. november 2024Forskerens fokus på valg, overganger og egen karriereutvikling vil endre seg utover i ansettelsesforholdet eller prosjektet.
I utviklingen av et relevant tilbud til forskerne, kan det derfor være nyttig å ta utgangspunkt i at forskeren vil være i ulike faser. Disse fasene kan deles inn i oppstart (onboarding), underveis (ongoing) og veien videre (outboarding).
Fasene må ses på som en sammenhengende utvikling, de vil ikke nødvendigvis oppleves som tydelige overganger. Det er likevel nyttig å dele inn i faser, fordi forskeren kan ha behov for ulike typer tilbud i de ulike fasene.
- En forsker kan i oppstartsfasen ha et stort informasjonsbehov, kan ha nytte og interesse av noen typer karrierelæringsaktiviteter, og kan ønske seg en karriereveiledningssamtale med fokus på egen situasjon og langsiktige planer.
- Underveis i forskerløpet kan behovene være annerledes. Kanskje trenger forskeren ikke så mye informasjon, men allikevel ha interesse av å delta i ulike karrierelæringsaktiviteter som kan bidra til planleggingen av videre karriereløp. Det kan være at hen skal ta noen karriererelaterte valg, for eksempel knyttet til prioriteringer, bruk av tid underveis, utenlandsopphold eller annet, og da kan hen ha interesse og nytte av individuell karriereveiledning.
- Mot slutten av forløpet kan behovet for individuell veiledning bli større, da valg knyttet til veien videre og overgang til neste karrierefase skal tas. Samtidig kan det dukke opp nye behov for informasjon, og karrierelæringsaktiviteter knyttet til den aktuelle overgangen kan være nyttig.
Oppstart
I en oppstartfase er mye nytt og den nye forskeren kan ha behov for innføring, informasjon og opplæring.
Underveis
Underveisfasen i et stipendiat/forskerløp vil være den lengste fasen. Lengden vil variere avhengig av prosjekt og ansettelsesforhold, men den vil som regel gå over flere år.
Veien videre
Denne fasen vil være preget av leveranse, avslutning og neste skritt. Fasen bør starte i god tid før den siste avsluttende tiden.
Karriereveiledning før doktorgrad
Har de som vurderer å starte på et doktorgradsløp fått karriereveiledning?
Det kan være viktig for institusjonene å engasjere seg i om de som vurderer en doktorgrad har tilgang til karriereveiledning. Valget om å starte et akademisk forskerløp danner grunnlaget for den videre karriereutviklingen og det bør tas på et godt og informert grunnlag.
Det kan imidlertid være utfordrende for den enkelte institusjon å sørge for karriereveiledning til alle sine søkere. I og med at de som søker doktorgradsstipend kan komme både fra Norge og utlandet, fra egen eller andre institusjoner, eller også fra virksomheter utenfor akademia.
Institusjonen bør likevel strebe etter å samarbeide med de som tilbyr karriereveiledning til masterstudenter på egen institusjon, for å fremme gode valg og overganger til doktorgradsløp.