Hopp til hovedinnhold

Om samfunnskunnskap

Her finner du informasjon om kommunens plikter etter integreringsloven og hva som er målet med opplæringen.

Sist oppdatert : 15. november 2024

Faget samfunnskunnskap for voksne innvandrere skal sammen med norskfaget gjøre voksne innvandrere best mulig rustet for hverdagsliv, utdanning og arbeidsliv. Ved at deltakerne lærer samfunnskunnskap på et språk de behersker godt, får de tidlig kjennskap til det norske samfunnet og hvordan det er å leve her.

Integreringsloven

Læreplan i samfunnskunnskap for innvandrere er en forskrift til lov om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid (integreringsloven) og skal brukes i opplæring for deltakere med rett og plikt eller plikt til opplæring i samfunnskunnskap. Kommunen har ansvar for å tilby opplæring i samfunnskunnskap til innvandrere innenfor gitte tidsfrister. Tilbudet skal gis så snart som mulig og senest tre måneder etter at personen er folkeregistrert i kommunen eller har fremsatt krav om deltagelse. Opplæringen skal gjennomføres i løpet av det første året. For mer informasjon om kommunens plikter se IMDi sin juridiske veileder. Denne blir publisert 01.01.25.

Målet med opplæringen

Samfunnskunnskap skal bidra til å bygge opp under holdninger og verdier som toleranse, likeverd og respekt. Faget skal fremme deltakernes kompetanse i samfunnskritisk tenkning og digital dømmekraft. Målet er at de skal bli aktive og kritiske borgere som kan påvirke sine egne liv og fremtid. Undervisningen skal være på deres morsmål eller et språk de forstår, og ta hensyn til deres bakgrunn, erfaringer og ressurser.