Nyttige ressurser
Her har vi samlet nyttige ressurser til videre fordypning og arbeid med kjønns- og seksualitetsmangfold.
Sist oppdatert : 9. mai 2025Organisasjoner og stiftelser
På denne siden presenterer Amnesty International informasjon om kjønns- og seksualitetsmangfold i ulike land.
FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold har mye informasjon om kjønns- og seksualitetsmangfold på sine nettsider.
NIM - Norges institusjon for menneskerettigheter har en temaside om skeives menneskrettigheter.
Norges Bygdeungdomslag har laget en guide for hvordan andre kan være en støtte for lhbtqia+-personer på for eksempel arbeidsplasser og i opplæringssituasjoner.
Religiøse ledere, ledere fra skeive organisasjoner og religiøse skeive har gjennom en dialog kommet fram til en fellesuttalelse.
Sex og samfunn har egne temasider om kjønn og identitet på sine nettsider.
Ressurser fra statlige organer
Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet har mye relevant informasjon om kjønns- og seksualitetsmangfold på sine nettsider.
På IMDis nettsider finnes mye informasjon og veiledning knyttet til negativ sosial kontroll.
På nettsiden til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kan du finne egne temasider om diskriminering og trakassering knyttet til seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har ressurser knyttet til avverginsplikten, og en nasjonal veiviser ved vold og overgrep.
Skeivt arkiv tar vare på, dokumenterer og formidler skeiv historie eller lhbtiq+-historie. Har kan du finne interaktive ressurser og historier fra lhbtiq+-personer i Norge.
Konseptet Zanzu er utviklet av tyske helsemyndigheter (BZgA) og Sensoa. Helsedirektoratet har tilpasset Zanzu for bruk i Norge.
Aktuell forskning
Her kan du lese mer om undersøkelsen "Erfaringer med konverteringsterapi blant skeive", gjennomført av Nordlandsforskning.
Her kan du lese mer om forskningsprosjektet "På leting etter trygghet: Integrering av lhbtiq+-flyktninger i Norge", som ble gjennomført av Østlandsforskning.
Her kan du lese mer om rapporten "Seksuell orientering, kjønnsmangfold og levekår. Resultater fra spørreundersøkelsen 2020". Undersøkelsen ble gjennomført av Nordlandsforskning.
Her kan du lese mer om studien "Skeive barn og unge i barnevernet, som ble gjennomført av NTNU Samfunnsforskning.
Sintef har på oppdrag fra Bufdir kartlagt hvordan minoritetsstress kan oppleves av minoriteter i Norge.
Pedagogiske støtteressurser
Her kan du lese mer om begrepet interseksjonalitet i en fagartikkel fra Nasjonal digital læringsarena (NDLA).
Her finner du støtteressurser til undervisning om kjønn og seksualitet fra Utdanningsdirektoratet (Udir).