Det er etablert en samstyringsmodell som skal bidra til realisering av strategi og handlingsplan for digital omstilling i universitets- og høyskolesektoren, samt måloppnåelse for gjeldende sektormål.
Samstyringsmodellen skal sikre styring, innflytelse og brukerinvolvering fra institusjonene. Modellen ble revidert høsten 2022, endringene innføres i 2023 i et tett samarbeid mellom Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og Sikt.
Digitaliseringsstyret er øverste nivå i samstyringsmodellen. Styret har ansvar for medvirkning, samarbeid og strategiske vurderinger. Under digitaliseringsstyret etableres porteføljestyrer som styrer hver sine produktområder, herunder prioriteringer, igangsetting og oppfølging av felles initiativ.
Porteføljestyrene har følgende inndeling:
Løpende medvirkning av sluttbrukere skjer i kontinuerlig produktutvikling og drift.
Digitaliseringsstyret skal
Digitaliseringsstyret skal bidra til den digitale omstillingen innen universitets- og høyskolesektoren gjennom nasjonal styring og samarbeid ved å
Digitaliseringsstyret kan delegere oppgaver og beslutningsmyndighet i samstyringsmodellen.
Med fellestjenester menes:
Enkelte fellestjenester er organisert som konsortier med egne konsortiestyrer. Disse fellestjenestene synliggjøres også i langtidsplanen, men disse styrene vil fortsatt utøve sine beslutningsfullmakter regulert i konsortieavtalene. Det samme gjelder for styringsgrupper (eller tilsvarende) for tiltak som har andre finansieringskilder.
Digitaliseringsstyret skal bestå av inntil 12 medlemmer. Medlemmene representerer statlige universiteter og høyskoler, samt en representant fra Norsk studentorganisasjon. Universiteter og høyskoler skal være representert med toppledere, det vil si deltagere i toppledergruppen.
Styret skal ha representasjon fra institusjoner som bidrar tyngst innen fellestjenester, samtidig som styret skal representere mangfoldet i sektoren. Sammensetningen skal være både fra administrativ og faglig ledelse og kjønnsbalanse skal tilstrebes. Medlemmene representerer sektoren, ikke egen institusjon. Digitaliseringsstyret regnes som beslutningsdyktig med to tredjedels oppmøte.
Digitaliseringsstyrets leder og medlemmer oppnevnes av HK-dir. Funksjonstid for medlemmer av digitaliseringsstyret er i utgangspunktet to år, med mulighet for forlengelse. Styrets 12 medlemmer konstitueres i møte 2. mars 2023.
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) er ansvarlig for sekretariatet. Direktørene i HK-dir og Sikt deltar, og Kunnskapsdepartementet er observatør med talerett.
Hovedsammenslutningene deltar som fast observatør med talerett, representert ved Eli-Karin Flagtvedt fra Unio. Joakim Østbye fra Akademikerne er vara for observatør fra hovedsammenslutningene.
Digitaliseringsstyret har fire til fem møter i året. Innspill på saker kan sendes til post@hkdir.no. Neste møte i digitaliseringsstyret er torsdag 28. april 2023.
Saksnummer 1/23 - kl. 12:00
Sakstype: Vedtak
Konstituering av digitaliseringsstyret for høyere utdanning og forskning (PDF)
Saksnummer 2/23 - kl. 12:15
Sakstype: Vedtak
Godkjenning av innkalling og dagsorden
Saksnummer 3/23 - kl. 12:15
Sakstype: Orientering
Referat fra møte 30. november 2022 (PDF)
Vedlegg A: Referat fra møte 30. november 2022 (PDF)
Saksnummer 4/23 - kl. 12:20
Sakstype: Orientering
Digitaliseringsstyrets oppgaver (PDF)
Vedlegg A: Samstyringsmodell med mandater (PDF)
Vedlegg B: Langtidsplan for fellestjenester 2023–2025 (PDF)
Vedlegg C: Policy for porteføljestyring (PDF)
Vedlegg D: Policy for felles investeringsmidler (PDF)
Vedlegg E: Rammeverk for betalingsmodeller (PDF)
Pause - kl. 12:50
Saksnummer 5/23 - kl. 13:00
Sakstype: Vedtak
Oppnevning av porteføljestyrer (PDF)
Saksnummer 6/23 - kl. 13:20
Sakstype: Vedtak
Årshjul og møteplan for 2023 (PDF)
Saksnummer 7/23 kl. 13:30
Sakstype: Orientering
Orienteringer fra HK-dir (PDF)
Saksnummer 8/23 - kl. 13:40
Sakstype: Orientering
Orienteringer fra Sikt (PDF)
Saksnummer 9/23 - kl. 13:50
Sakstype: Orientering
Oppsummering og avslutning
I 2022 var det Sikt (tidligere Unit) som var sekretariat for digitaliseringsstyret, og møtereferatene nedenfor kommer fra Sikt. Er du på jakt etter tidligere saksdokumenter eller referat, ta kontakt med Sikt (sikt.no).
Porteføljestyrene skal
Porteføljestyrene skal bidra til den digitale omstillingen innen universitets- og høyskolesektoren gjennom nasjonal styring og samarbeid, innenfor rammene gitt av digitaliseringsstyret, ved å
Porteføljestyrene skal bestå av inntil 12 medlemmer med faglig tyngde innen ett eller flere av produktområdene og fortrinnsvis i en lederrolle på sine institusjoner. Porteføljestyrene skal ha representasjon fra institusjoner som bidrar tyngst innen fellestjenester, samtidig som de skal representere mangfoldet i sektoren. Sammensetningen skal være både fra administrativ og faglig ledelse og kjønnsbalanse skal tilstrebes.
Porteføljestyrene kan ha en større bredde i representasjonen enn i digitaliseringsstyret. For eksempel kan private universitet og høyskoler og institutt- og helsesektoren være representert i ett eller flere av porteføljestyrene. Studentene er representert i porteføljestyret for utdanning og administrasjon. Medlemmene representerer sektoren, ikke egen institusjon. Porteføljestyret, ikke enkeltmedlemmene, skal ha faste vararepresentanter som innkalles ved forfall.
HK-dir har en fast representant i porteføljestyrene som observatør med talerett for å bidra med innsikt fra politiske og strategiske føringer. Digitaliseringsstyret oppnevner porteføljestyrene etter anbefaling fra Sikt. Sikt er sekretariat for porteføljestyrene og legger fram saker i dialog med leder for porteføljestyret. Produktråd og tilsvarende fora vil både kunne ta initiativ til, og følge opp saker fra porteføljestyrene.