For deg som veileder noen med utenlandsk utdanning
Denne siden er for deg som jobber med å veilede personer med utenlandsk utdanning å komme inn på det norske arbeidsmarkedet.
Sist oppdatert : 20. juni 2024Jobber du for eksempel i Nav, som programrådgiver, flyktningkonsulent, som karriereveileder eller i voksenopplæringen har vi samlet informasjon som kan være nyttig for deg.
Opplæring om godkjenning av utenlandsk utdanning
I samarbeid med Integrerings- og mangoldsdirektoratet (IMDi) har vi laget korte videoer, refleksjonsspørsmål og informasjonsskriv om godkjenning av utenlandsk utdanning. Bruk gjerne disse for å lære mer om temaet.
Introduksjonsvideo
Har den du veileder utdanning fra Ukraina?
Ta en titt på vår side for deg som veileder personer med utdanning fra Ukraina.
Webinarer
Vi arrangerer jevnlig webinarer som kan være nyttig både for deg som veileder og for personene du veileder.
Har du innspill til aktuelle temaer for webinarer, ta kontakt med oss!
Følg oss gjerne også på LinkedIn eller på Facebook og abonner på nyhetsbrev fra oss.
Fra NOKUT til HK-dir
NOKUT hadde tidligere ansvaret for godkjenning av utenlandsk utdanning i Norge. 1. januar 2023 ble oppgaver knyttet til godkjenning av utenlandsk utdanning flyttet til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og er samlokalisert med Samordna Opptak i divisjon for godkjenning og opptak.
Godkjenningsordningene og oppgavene er de samme som før og tidligere vedtak fra NOKUT gjelder fortsatt.
Sjekkliste – søke om godkjenning
Skal søknaden til oss og trenger man godkjenning? Vi har laget en sjekkliste for hva som er viktig å tenke på når du skal veilede en person med utenlandsk utdanning.
Normalt trenger man ikke dette for å jobbe i Norge i yrker som ikke er lovregulert. I noen tilfeller vil arbeidsgiver likevel be om godkjenning, og det kan være en fordel å ha dette for at arbeidsgiver skal forstå hvilket nivå utdanningen er på.
Sjekk hvilken godkjenningsmyndighet som må kontaktes i yrkes- og bransjelisten, hvis yrket er lovregulert.
Hvis søkeren har utenlandsk lærer- eller barnehagelærerutdanning, må de søke godkjenning hos oss.
- Dette er et strukturert informasjonsskriv om hvilken norsk grad en utenlandsk kvalifikasjon kan sammenlignes med. Dokumentet kan lastes ned og brukes umiddelbart.
- Sjekk om søkeren har tatt utdanning ved et av de oppførte landene. Dette kan fremskynde jobbsøkingsprosessen. I noen tilfeller vil arbeidsgiver likevel be om et vedtak fra oss og da anbefaler vi å søke om godkjenning.
- Automatisk godkjenning gjelder kun for høyere utdanning.
Du må finne ut av utdanningsnivået til søkeren først, slik at søkeren velger riktig godkjenningsordning. Dette kan du gjøre ved å:
- Spørre søkeren om utdanningsnivå og type lærested.
- Se på vår landdatabase som har informasjon om utdanningssystemet til andre land.
- Sett deg inn i utdanningssystemet i Norge og våre godkjenningsordninger.
Man trenger ikke godkjenning fra oss for å søke høyere utdanning i Norge.
- Dersom den du veileder planlegger å søke bachelor- eller profesjonsutdanning, kan de søke direkte til Samordna opptak.
- Dersom den du veileder planlegger å søke master- eller doktorgrad, kan de søke direkte til lærestedet.
Se oversikt over krav til generell studiekompetanse for utenlandske søkere (GSU), sortert etter land / internasjonal kvalifikasjon.
- Som veileder kan du også anbefale vår turbotjeneste til arbeidsgivere.
- I denne tjenesten kan arbeidsgiver sende forespørsel til oss om den utenlandske kvalifikasjonen til jobbsøkeren. Vi svarer innen 5 virkedager. Svaret fra oss er en uttalelse om statusen på den utenlandske kvalifikasjonen og om vi ville ha godkjent den ved en vanlig søknad.
- Tjenesten gjelder kun for høyere utdanning.
Nettsider og ressurser
Nedenfor finner du en liste over nyttige ressurser og verktøy du kan benytte deg av når du veileder.
På våre nettsider kan du finne følgende ressurser:
- Yrkesliste og bransjeliste – En oversikt over lovregulerte yrker med kontaktinformasjon til ansvarlig godkjenningsmyndighet
- GSU-listen (generell studiekompetanse) - Generell studiekompetanse for utenlandske søkere (GSU) – for deg som skal veilede om opptak til høyere utdanning.
- Landdatabase – Informasjon om utdanningssystemet til andre land. Merk at siden ikke er helt komplett og noen land ikke har oppdatert informasjon. Vi jobber med å oppdatere dette.
Vi anbefaler også følgende ressurs på andre nettsider.
- Altinn – Søke autorisasjon (altinn.no) – Er utdanningen fra et EU/EØS-land? Her kan man søke på autorisasjon dersom en har rett til å utøve yrket.
- Oversikt over fagopplæringskontor (utdanning.no) – Har man utenlandsk fag- og yrkesopplæring fra et land eller lærefag HK-dir ikke kan godkjenne? Ta kontakt med fagopplæringskontoret i fylkeskommunen for veiledning.
- Informasjon til ukrainske flyktninger om å jobbe i Norge (arbeidsplassen.no) – Nav har laget informasjon om å søke jobb og jobbe i Norge. Informasjonen er tilgjengelig på engelsk, ukrainsk og russisk.