Hopp til hovedinnhold

Automatisk godkjenning – et raskere alternativ

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse tilbyr automatisk godkjenning for enkelte grader fra utvalgte land.

Sist oppdatert : 7. desember 2023

Lenger ned på siden kan du se hvilke land dette gjelder. Automatisk godkjenning gir strukturert informasjon om hvilken norsk grad en utenlandsk kvalifikasjon kan sammenliknes med.

Dokumentet med automatisk godkjenning kan lastes ned og brukes umiddelbart. I mange tilfeller kan dette være tilstrekkelig for å kunne søke jobb uten å måtte sende inn en søknad om godkjenning.

Vi tilbyr tjenesten i tråd med føringene om automatisk godkjenning i Reykjavik-deklarasjonenBologna-prosessen og Det europeiske rådets anbefaling om automatisk godkjenning.

Forskjellen på en søknad om godkjenning og automatisk godkjenning

Vår automatiske godkjenning er et valgfritt alternativ til vår ordinære godkjenningsordning.

Ordinær godkjenningsordning

Den ordinære godkjenningsordningen (generell godkjenning av utenlandsk høyere utdanning) omfatter en konkret vurdering av de aktuelle utdanningsdokumentene og deres tilknytning til id-dokumenter.

Videre er det vurdert om lærestedet/programmet er akkreditert / offentlig godkjent i henhold til det aktuelle landets lover. Direktoratet fatter enkeltvedtak i den ordinære godkjenningsordningen, og dette vedtaket kan påklages.

Automatisk godkjenning

Ved automatisk godkjenning trenger du ikke søke om godkjenning eller laste opp dokumenter for vurdering. Det er ingen saksbehandling knyttet til identiteten eller kvalifikasjonene dine. Dette er standardisert informasjon som viser hvordan enkelte grader fra utvalgte land normalt vurderes av oss.

Automatisk godkjenning kan ikke påklages. Vi gjør oppmerksom på at dersom du ønsker å studere i utlandet, må du ta kontakt med Lånekassen for å undersøke om det aktuelle studiet danner grunnlag for støtte. Det er ingen garanti for at alle grader i ordningen vår for automatisk godkjenning også vil støttes av Lånekassen.

Når du søker om jobb eller utdanning, kan du legge ved et slikt dokument med standardisert informasjon sammen med utdanningsdokumentene dine.

Vil du søke gjennom ordinær godkjenningsordning?

Hvis du likevel vil søke om generell godkjenning av din utenlandske utdanning, må du sende inn en søknad i søkerportalen på nettsiden vår. Du må regne med noe saksbehandlingstid.

Søk om godkjenning av utenlandsk høyere utdanning gjennom ordinær godkjenningsordning. (lenke)

Last ned automatisk godkjenning

Last ned den automatiske godkjenningen fra landet du har utdanning fra:

Asia

Europa

Nord-Amerika

Oseania