Hopp til hovedinnhold

– Noe av det kjekkeste jeg har gjort på skolen!

Sist oppdatert: 4. juni 2024

Fredrik (15) er ikke i tvil: Erasmus+ er noe alle elever burde få oppleve.

Gutt i halvprofil.
Fredrik Storebø dro på gruppeutveksling til Spania, og kom tilbake med mange nye erfaringer i bagasjen.

– Det beste med turen var å oppleve den spanske kulturen, møte andre ungdommer og få nye venner, sier Fredrik Storebø.

Han går på Skeiane ungdomsskole i Sandnes, og er en av mange elever som har reist ut med Erasmus+. Fredrik dro på gruppeutveksling til Spania, og kom tilbake med mange nye erfaringer i bagasjen.

Stolt over å ha hoppet ut i det

– Jeg lærte mye om det å være menneske. Det er skummelt i begynnelsen, det å skulle snakke spansk og møte nye mennesker, men jeg er stolt over å ha hoppet ut i det og brutt den barrieren. Vi lærte at vi klarer det selv om det er utfordrende, sier han.

Det er særlig én ting han husker spesielt godt fra oppholdet.

– De har jo siesta i Spania, og det syntes jeg var helt fantastisk, sier han og ler.

Gir det ekstra kicket inn i egen undervisning

Skeiane ungdomsskole har deltatt i mange mobilitets- og samarbeidsprosjekter i Erasmus+, og har sendt lærere og elever på kryss og tvers i Europa siden 2004.

Lærer Alfred Askevold tror mulighetene det internasjonale engasjementet gir, er noe av årsaken til at det er lite utskifting blant lærerne.

– Lærerne har kommet tilbake fra jobbskygging og vært superinspirerte. Vi får et nytt perspektiv på det vi gjør. Jeg har fått mange tilbakemeldinger om at dette er noe av det som gir det ekstra kicket inn i egen undervisning, sier han.

Jobber du innen barnehage, grunnskole og videregående opplæring? Sjekk dine muligheter for internasjonalt samarbeid i Erasmus+: Barnehage, grunnskole og videregående opplæring | HK-dir (erasmuspluss.no)

Erasmus+ gir lærere og elever mulighet til å utforske verden utenfor klasserommet

Askevold mener deltakelse i Erasmus+ er helt essensielt for å få til både gruppeutveksling og jobbskygging.

– Internasjonalt perspektiv er godt representert i læreplanen, og Erasmus+ er svaret på hvordan man skal få det til med de begrensede ressursene og mulighetene vi har.

Men skolen sender ikke bare lærer og elever ut, de får også besøk fra sine partnere i Europa.

– I april arrangerer vi en internasjonal uke med tema digitalisering. Da får vi 24 elever og lærere på besøk fra Spania, Tyskland og Østerrike, sier Askevold.

Noe jeg kommer til å ta med meg resten av livet

Hør hva elvene Astrid Elise Ivarjord og Fredrik Storebø ved Skeiane ungdomsskole i Sandnes sier om sitt Erasmus+-opphold.

Astrid Elise Ivarjord er blant elevene som har vært på gruppeutveksling til Brussel. Hun deler de samme erfaringer og mestringsopplevelser som medelev Fredrik.

– Det beste med å dra på turen var å bare lære seg å hoppe ut i det og bli kjent med nye ungdommer, sier hun og får anerkjennende nikk fra Fredrik:

– Alle skoler burde være med i Erasmus+. Det er noe jeg kommer til å ta med meg resten av livet, det er den dag i dag noe av det kjekkeste jeg har gjort på skolen, sier han.