Forankring
For å sikre et godt og relevant karriereveiledningstilbud, er det nødvendig med god forankring i institusjonen. Tilbudet bør forankres i en strategi og det bør være en avklart og tydelig ledelse.
Sist oppdatert : 6. november 2024Strategi
Karriereveiledningstilbudet ved en institusjon bør være forankret i en overordnet strategi, gjerne som en egen karrierestrategi, eller som en egen del av en bredere strategi.
Strategien bør minimum omhandle:
- Hva målet med karriereveiledningstilbudet er
- Hvem som har det overordnede ansvaret - ledelse
- Overordnet om hvordan den operative leveransen av tilbudet skal være organisert
- Hvilke enheter i organisasjonen som har ansvar for hva når det kommer til karrieretilbudet
- Overordnet om hva tilbudet skal bestå av
- Eventuell beskrivelse av standarder, retningslinjer eller prinsipper for tilbudet
- Eventuell evaluering av tilbud og resultater
Det kan også være relevant å vurdere hvordan en strategi knyttet til karriereveiledning kan ses i sammenheng med andre måldokumenter og strategier.
Eksempler på strategier knyttet til karrierepolitikk og karriereveiledning
Ved Universitetet i Oslo ligger strategien «UiOs standarder for karrierestøtte for forskere i tidlig karrierefase» til grunn for institusjonens karrierepolitikk. Strategien er vedtatt av universitetsstyret ved UiO.
Se: UiOs standarder for karrierestøtte for forskere i tidlig karrierefase
Universitetet i Bergen har vedtatt «Karrierepolitikk for yngre forskere ved UiB». Strategien ligger til grunn for etableringen av UiB Ferd karrieresenter for yngre forskere. Se: Karrierepolitikk for yngre forskere ved UiB
Ledelse
Det må være avklart hvem som har det øverste ansvaret for tilbudet. Dersom ansvaret er delegert, må det være avklart og tydelig kommunisert. Det må komme frem hva lederansvaret innebærer, og det må være tydelige prosedyrer for hvordan beslutninger om tilbudet skal tas. Ledernivået har også ansvar for at karriereveiledningstilbudet har god kvalitet, og at det er etablert kvalitetssikringsmekanismer.