Hopp til hovudinnhald

Kafe- og restaurantmedarbeidar - grunnleggjande ferdigheiter på jobb

Profilane kan brukast til å kartlegge opplæringsbehov i lesing, skriving, rekning, digitale og munnlege ferdigheiter, og såleis tilpasse kurs til den enkelte sitt behov. Profilane beskriv korleis dei grunnleggjande ferdigheitene er ein del av arbeidsoppgåvene til ein kafe- og restaurantmedarbeidar.

Sist oppdatert : 21. november 2023

Last ned som PDF, Excel eller Word

Arbeidsoppgåver for kafé- og restaurantmedarbeidarar

  • servere mat og drikke til kundar
  • ekspedere og rettleie kundar
  • byggje kunderelasjonar
  • rydde og vaske
  • oppdatere menyar
  • bestille varer og føre lagerlister
  • arbeide som del av eit team
  • arbeide hygienisk og effektivt

Leseferdigheiter

Kvar dag vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • lese vaktlister.
  • lese produktinformasjon på varer.
  • lese og kontrollere betalingskort og legitimasjon.
  • lese dokument og pakksetlar ved mottak av varer.
  • lese menyar.
  • lese produktinnhaldslister for å sjekke allergen og produktinnhald.

Med jamne mellomrom vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • lese bordbestillingar frå kundar.
  • lese oppskrifter og artiklar om mat.
  • lese og forstå tilbod og informasjon om varer frå ulike leverandørar.
  • sjekke lagerstatus på varer.
  • lese oppdatert informasjon frå Mattilsynet.
  • lese meldingar og e-postar.
  • lese internrutinar for handtering og behandling av mat.
  • lese tidsstempling og haldbarheit for varer.

Av og til vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • lese informasjon som gjeld sitt eige arbeidsforhold.
  • lese planar for kampanjar og spesialtilbod til kundane.
  • lese innlegg og reaksjonar på sosiale medium.
  • lese og kontrollere rekvisisjonar.
  • lese rutinar og reglar for handtering av avvik.
  • lese HMS-informasjon.
  • lese faglitteratur i samband med kurs og anna opplæring.
  • lese bruksrettleiingar på utstyr og maskiner.
  • lese informasjon om avfallsrutinar for ulike produkt.
  • lese informasjon som gjeld sitt eige arbeidsforhold.

Skriveferdigheiter

Kvar dag vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • skrive logg frå sitt eige skift.
  • skrive beskjedar og påminningar til seg sjølv og andre.
  • registrere og kvittere for mottekne varer.
  • dokumentere at rutinar for produkt- og avfallshandtering er gjennomførte på rett vis.

Med jamne mellomrom vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • notere førespurnader frå kundar og leverandørar.
  • fylle ut skjema i samband med avvik og reklamasjonar.
  • gje skriftleg informasjon og instruksjonar til kollegaer og leiaren sin.
  • skrive meldingar og e-postar.
  • fylle ut bestillingslister.

Av og til vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • fylle ut og kvittere på rekvisisjonar.
  • notere nye rutinar.
  • skrive oppslag og skilt med informasjon til kundar.
  • dokumentere avvik og hendingar i sitt eige arbeid.
  • skrive notat og oppgåvesvar i kurssamanheng.
  • fylle ut skjema og søknader i samband med arbeidet.
  • skrive innlegg og svare på meldingar på sosiale medium.
  • kvittere for mottekne varer.

Munnlege ferdigheiter

Kvar dag vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • ta imot og svare på førespurnader.
  • få kundane til å kjenne seg velkomne.
  • presentere menyen og eventuelle tilrådingar for dagen for kunden.
  • rapportere om hendingar i eige skift.
  • snakke med kollegaer og leiarar for å koordinere arbeidet.
  • informere kundar om medlemsfordelar.
  • dele informasjon med kollegaer ved vaktskifte.

Med jamne mellomrom vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • ta imot og handsame klager frå kundar.
  • få informasjon frå kollegaer og leiarar.
  • snakke med distributørar og leverandørar.
  • forstå kor viktig det er å yte service og kjenne godt til ulike kommunikasjonssituasjonar.
  • drøfte arbeidstid og skiftavvikling.
  • rettleie kundar om bruk av betalingsløysingar.
  • forklare allergeninnhald i ulike rettar.
  • rettleie kundar slik at dei får ei god oppleving.

Av og til vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • få informasjon om nye system, rutinar og produkt.
  • delta i opplæring.
  • få rettleiing om riktige arbeidsstillingar og arbeidsteknikkar.
  • snakke med ein leiar om sine eigne arbeidstilhøve og opplæringsbehov.
  • diskutere og kome med innspel til verneombodet og dei tillitsvalde.
  • rapportere om hendingar i sitt eige skift til leiararar eller kollegaer.
  • handtere misnøgde kundar.
  • vite korleis ein handterer ruspåverka, trugande og valdelege kundar.

Rekneferdigheiter

Kvar dag vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • sjekke at varemengda stemmer med fakturaen ved leveransar.
  • kontrollere kunden si kvittering ved klager.
  • registrere betaling.
  • forstå symbol og produktkodelister.
  • kontrollere datoen på ulike varer.
  • ta kassaoppgjer.
  • skrive fakturagrunnlag.

Med jamne mellomrom vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • kontrollere sin eigen lønsslipp.
  • fylle ut timelister.
  • rekne ut prisar og avslag som er gjevne i prosent.
  • kontrollere rekningar og fakturaer.
  • vurdere tilbod frå ulike leverandørar.
  • kontrollere og vurdere prisar på varer.
  • lese av måleinstrument.

Av og til vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • kontrollere varelager.
  • gjere overslag over mengder ved innkjøp.
  • organisere bordplassering for store grupper.
  • vurdere plass i samband med bordbestillingar.

Digitale ferdigheiter

Kvar dag vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • bruke ulike betalingsløysingar.
  • søkje i databasar.
  • handtere kortterminalar.
  • registrere og kontrollere varer.
  • registrere arbeidstimar.

Med jamne mellomrom vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • sjekke vareinformasjon.
  • sende og ta imot meldingar og e-postar.
  • bestille varer frå ulike leverandørar.
  • registrere mottekne varer.
  • bruke smarttelefon og nettbrett med forskjellige appar knytte til oppgåver.

Av og til vil kafé- og restaurantmedarbeidaren

  • ta bilete for å dokumentere hendingar eller avvik.
  • bruke tenestene til banken for å levere oppgjer.
  • finne fram og lagre kampanjemateriell.
  • hjelpe kundar med ulike betalingsløysingar.
  • oppdatere seg på HMS.
  • bruke ulike opplæringsressursar.
  • bruke sosiale medium for å reklamere for si eiga verksemd.
  • halde seg oppdatert på miljøkrav som gjeld for avfallshandtering.
  • bruke QR- og strekkodar når det trengst.
  • bruke standard kontorprogramvare.
  • bruke ulike digitale møteplassar for samarbeid og kommunikasjon.