Fag- og yrkesopplæring på videregående nivå
Her finner du informasjon om fag- og yrkesopplæring på videregående nivå som kan være nyttig i forbindelse med ansettelser.
HK-dir har en godkjenningsordning for fag- og yrkesopplæring på videregående nivå. Denne ordningen gjelder 26 utvalgte fag fra følgende land: Polen, Tyskland, Latvia, Estland, Litauen, Danmark og Island. Med denne godkjenningen kartlegger vi en persons opplæring og sammenligner den i nivå, omfang (lengde) og faglig innhold med den opplæringen i det aktuelle norske lærefaget.
For de som har utdanning fra land og fag som ikke er omfattet av denne ordningen er det ikke mulig å få godkjenning hos oss. Husk at det kun er innenfor lovregulerte yrker, for eksempel helsefagarbeider og elektriker, at en godkjenning er obligatorisk.
For land i EU/EØS kan lenkene på denne siden være nyttig for å få informasjon om innholdet i opplæringen av fag- og yrkesopplæring fra ulike land.
Spørsmål og svar om fag- og yrkesopplæring på videregående nivå
Vi vurderer om den utenlandske fag- og yrkesopplæringen kan godkjennes som tilsvarende norsk fagbrev, svennebrev eller yrkesopplæring. Vi vurderer også om det er på samme nivå og har samme lengde som norsk videregående yrkesfaglig opplæring.
I tillegg vurderer vi det faglige innholdet og sammenligner læreplanen til den utenlandske utdanning med norske tilsvarende læreplanen. Dette vurderes av sakkyndige, som er faglige eksperter som blir utpekt av faglige råd, og gir en rådgivende vurdering som legges til grunn for vår endelige avgjørelse. På denne siden kan du lese mer om de sakkyndige.
I 2024 utvidet vi ordningen med to nye land, Danmark og Island, og fire nye lærefag, landbruksmaskinmekaniker, platearbeider, reiselivsmedarbeider og salgsmedarbeider.
Etter behov fra arbeidsmarkedet og dialog med partene i arbeidslivet får vi stadig innspill på utvidelser av nye land og yrker som bør være en del av ordning. Vi anbefaler interessenter å følge med på våre nettsider, SoMe eller abonnere på vårt nyhetsbrev for informasjon om neste utvidelse.
Hvis det er aktuelt for en person å oppnå et fag- eller svennebrev i Norge finnes det flere alternativer måter. For eksempel kan man som voksen melde seg opp til fag - eller svenneprøve som praksiskandidat eller ta Fagbrev på jobb. Ta kontakt med karrieresenteret eller fagopplæringskontoret hos fylkeskommunen en tilhører for veiledning.
Det er opp til deg som arbeidsgiver å vurdere utdanningsbakgrunn og hvis du vurderer utdanningen til å være jevngod med en tilsvarende norsk utdanning, kan gi lønn som faglært. Du kan også selv vurdere kvalifikasjonene til søkeren ved å se på utdanningsdokumentene, hvis de er oversatt til norsk eller engelsk.
Er du i tvil om nivået eller innhold i utdanningen kan du bruke noen av verktøyene på denne siden.
For utdanning fra et EU- land kan Europass Certificate Supplements være nyttig for å finne informasjon på engelsk om en spesiell yrkesfaglig kvalifikasjon.
Det finnes bransjeavtaler innenfor bygg- og anlegg for visse lærefag mellom Norge og Sverige som sikrer like vilkår for utdannede innen visse lærefag. Se avtalen og oversikten over lærefag her.