Hopp til hovedinnhold

Invitasjon og ivaretakelse av gjesteforskere

Hva bør man tenke på når man rekrutterer gjesteforskere og gjesteforelesere?

Sist oppdatert : 28. oktober 2023

Her gjelder de samme råd som for rekruttering og ivaretakelse av ansatte, så langt de passer. Varighet av opphold, og behov for tilgang til fysiske infrastruktur som laboratorier, utstyr, data og annet personell, er momenter som bør vurderes når man eventuelt forenkler prosedyrene.

Hva bør man tenke på når man rekrutterer gjesteforskere og gjesteforelesere?

Gjesteforskere utgjør i dag en sårbarhet ved norske institusjoner, fordi de noen ganger kommer etter en svært forenklet bakgrunnssjekk. Gjesteforskere fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisksamarbeid med, kan være spesielt sårbare og kan bli utsatt for press. Regulering av tilganger kan både redusere institusjonens og gjesteforskerens sårbarhet. Disse rådene gjelder også for gjesteforelesere, så langt de passer. Ved lengre opphold kan man også inngå en institusjonell samarbeidsavtale, der sikkerhet er tema. Det er viktig at den ansatte som inviterer gjesteforskere gjør seg kjent med virksomhetens retningslinjer og melder fra ved bekymringsfull adferd. Er det et fagområde eller tematikk som er særlig teknologiorientert, relevant for eksportkontroll eller av andre grunner er interessant for utenforstående, bør man legge større vekt på bakgrunnssjekk og sårbarhetsreduksjon.

Hvilke vurderinger bør institusjonens ledelse og administrasjon gjøre?

  • Vurder behovet for oversikt over besøkende gjesteforskere ved institusjonen.
  • Vurder tilgangsregulering for gjesteforskere med hensyn til fysiske (områder på institusjonen f.eks. lab og tilgang på kveldstid/natt) og digitale tilganger.