Hopp til hovedinnhold

Utenlandslektor ved Universitetet i Szczecin 2023-2024

Publisert: 31. januar 2024 kl. 12.29

Gunlaug Gulvik deler sine opplevelser og erfaringer som utenlandslektor i Polen.

Ansvarlig for prosjektet: Gunlaug Gulvik

Tidsperiode: 2023 - 2024

Fagområde: Norsk språk, litteratur og kultur

Samarbeidspartnere: Universitetet i Szczecin

Tildelte midler: Kompensasjonstillegg etter faste satser

Bilde av elv og gamle bygninger i Szczecin

Elva Odra og utsikt til Waly Chobrego. Foto: Gunlaug Gulvik

De norske utenlandslektorene er viktige formidlere av norsk språk og kultur ved høyere utdanningsinstitusjoner i utlandet. Gjennom utenlandslektoratordningen bistår HK-dir 17 samarbeidsinstitusjoner med å rekruttere kvalifiserte lektorer i norsk språk. Utenlandslektorene blir ansatte lokalt ved universitetet, og HK-dir gir et skattepliktig personlig tilskudd til den ansatte. Gunlaug Gulvik er den første utenlandslektoren gjennom ordningen som er ansatt ved Universitetet i Szczecin, og her forteller hun om sin tid som utenlandslektor i Polen.

Bakgrunn

For å bli ansatt som utenlandslektor må du som et minimum ha en mastergrad, fortrinnsvis innen nordistikk. Nordisk språk og litteratur eller norsk som andrespråk må inngå i fagkretsen minimum som årsstudium (tilsvarende 60 studiepoeng)og det er en fordel med praktisk undervisningserfaring i norsk som andre-/fremmedspråk.Gulvik forteller hvorfor hun søkte på stillingen som utenlandslektor:

- Jeg er utdannet lektor, har praktisert som lærer i nesten 15 år og følte veldig for en forandring. Jeg ble gjort oppmerksom på utenlandslektoratordningen da jeg studerte master i norsk ved Universitetet i Sørøst-Norge for noen år siden. Da tenkte jeg: «wow, dette er noe for meg!». Den gang var det ikke den rette timingen, men så fort tiden var inne, søkte jeg på flere av de ledige stillingene i utlandet. Jeg takket til slutt ja til tilbud om jobb her i Szczecin, noe jeg ikke har angret et sekund på.

Hvordan er det å arbeide i utlandet?

- Så langt har det vært en spennende og lærerik erfaring. Alt byråkratiet på hjemmebane før avreise og i Polen etter ankomst kunne jeg vært foruten, men heldigvis glemmer man fort. Språklig sett har det også vært utfordrende da det stort sett er den yngre generasjonen som snakker engelsk her. Allikevel opplever jeg det polske folket som veldig vennlige og hjelpsomme, og en oversetter-app gjør kommunikasjonen litt enklere, forteller Gulvik.

Gjennom utenlandslektorordningen reiser de fleste utenlandslektorene til universiteter med tungt etablerte norskmiljøer som har lange tradisjoner med sendelektorer fra Norge. Avdeling for norskstudier (tidligere Institutt for nordiske studier) ble grunnlagt i 2013 og er et av Universitetet i Szczecins mest populære studier. Selv om Gulvik er den første lektoren gjennom utenlandslektoratordningen her, opplever hun at det et godt norsk miljø og god kollegial støtte ved universitetet:

- Mine nærmeste kolleger er supre og følger meg tett opp, samt at de snakker veldig godt norsk. En av dem, Kacper og jeg har startet med lønningspils. Første gang var vi to, så tre og nå er vi fire som deltar.

Videre forteller Gulvik at det er fint å bo i Polen, selv om lønningene er lavere enn man er vant med i Norge:

- Szczecin er en by som har bergtatt meg. Jeg oppdager stadig nye steder og ting å gjøre. Her er små og store parker, trikker som går på kryss og tvers, koselige restauranter, bryggerier og kafeer, barokkporter, museer, gallerier, en spektakulær filharmoni, det vestpommerske slottet, en fascinerende sentralkirkegård, trivelige torg, verdens eldste kino, bismarck-tårn, boulevarder og et yrende folkeliv ved elva og havna i sommerhalvåret. Ikke minst ligger verdensmetropolen Berlin bare noen mil unna. Leiligheten jeg bor i er flott og moderne og ligger rett ved fakultetet, men månedsleia med faste kostnader tilsvarer nesten hele den polske månedslønna, så jeg er avhengig av og takknemlig for tilskudd fra Direktoratet.

Bilde av Gunlaug Gulvik inne i Filharmonien

Gunlaug Gulvik inne i Filharmonien.

Foto: Privat

Hvordan er arbeidsdagen?

Arbeidshverdagen til utenlandslektorene varierer mellom ulike land og universitet. Felles for alle stillingene er at utenlandslektorene skal undervise i norsk språk. Hvilke emner som tilfaller utenlandslektoren kan variere ut fra universitetets behov, lektorens kompetanse og egne ønsker.

Ved Universitetet i Szczecin er det åtte ansatte ved norskavdelingen. Studentene studerer treårig bachelor i norsk filologi, og Gulvik underviser i emnene praktisk norsk og akademisk skriving på 2. og 3. året. Hun forteller:

- Undervisninga er komprimert over tre dager, noe som gir meg mye frihet og overskudd. I tillegg til univervisning har jeg og en kollega startet en frivillig interessegruppe for norskstudentene som vi har døpt «brunost». Her snakker vi om norsk kultur og tradisjoner, og 13. desember gikk disse studentene i et stemningsfullt Lucia-tog rundt på universitetet.

Studenter som går i luciatog på universitetet

Luciafeiring på universitetet.

Foto: Gunlaug Gulvik

Utenlandslektoren oppfordres til å søke tilskuddsmidler fra Ordningen for Norgeskunnskap i utlandet for å gjennomføre arrangements om har til hensikt å bidra til å styrke norskundervisningen ved universitetet. Gulvik fikk høsten 2022 tildelt arrangementsstøtte for å arrangere en studietur til Norge.

- Til våren drar jeg og noen av lærerne med tredjeårsstudentene på studietur til Vestfold og Oslo. Studentene skal bo og vandre et par dager i Norges eldste by, Tønsberg, høre forelesninger om norsk språk og litteratur samt få omvisning på Campus Bakkenteigen (Universitetet i Sørøst-Norge). En liten tur innom Midgard vikingsenter hører også med før turen går videre til Oslo og nærmere utforsking der. Denne studieturen hadde ikke vært mulig uten arrangementsstøtten vi har fått innvilget av Hk-dir. Polske studenter har ikke samme gunstige lånekasseordning som norske studenter har.

Hvem er studentene, og hvorfor velger de norsk?

Studentgruppen ved Universitetet i Szczecin er hovedsakelig polske og i tyveårene. Fordelt over tre trinn utgjør norskstudentene over 100 stykker. Det er flere grunner til at studentene velger å fordype seg i norsk, noen av grunnene de oppgir om studievalget sitt er:

  • norsk er et fint språk,
  • bli oversetter,
  • norsk er en inngang til skandinavisk språkforståelse,
  • NRK-serien «Skam»,
  • norsk heavy metal,
  • flytte til og få jobb i Norge,
  • familie bosatt i Norge.

Personlig og faglig utvikling

Å undervise i norsk i utlandet kan være et stort skritt utenfor komfortsonen, noe Gulvik følte på tidlig i utenlandsoppholdet.

- I starten var jeg bekymret og usikker, men nå føler jeg mer trygg og sikker. Familien min og vennenemine hjemme heier på meg, og flere av dem har vært på besøk og blitt overrasket over hvor fint jeg har det her. Faglig sett har jeg fått et stort løft når det gjelder å undervise i norsk som andrespråk. På den ene siden er det litt komplisert at vi ikke er i Norge, på den andre siden forenkler det at alle studentene er polske og slik sett har felles referanseramme.

Råd til andre

- Jeg vil anbefale alle som vurderer å søke stillingen som utenlandslektor om å gjøre det. Dette er en unik mulighet til å kombinere jobb med faglig påfyll og nye eventyr. Om ikke lønningsposen blir fetere, blir du erfaringsmessig rikere. Jeg fikk ikke førstevalgene mine, men slo til allikevel, og nå gruer jeg meg til å ta farvel med både kolleger, studenter og ikke minst byen Szczecin når jeg til høsten reiser tilbake til Norge, oppsummerer Gulvik.

Du kan følge Gulviks opphold i Szczecin på Instagram @utenlandslektorgulvik.

Kontakt

Har du spørsmål om utenlandslektoratordningen, ta kontakt med HK-dir på norgeskunnskap@hkdir.no.

Råd til andre

Hvor er den?