Eksterne støtteressurser
Her finner du en oversikt over ulike ressurser som kan være til nytte.
Sist oppdatert : 6. november 2024Verktøy og ressurser for forskere
Det finns en rekke digitale verktøy og ressurser det kan være aktuelt å gjøre tilgjengelig for forskere. For eksempel på nettsider med karriereinformasjon. Noen av ressursene og verktøyene kan også brukes i individuell veiledning, gruppeveiledning eller kurs.
ERA Talent Platform er en nettportal for forskere og forskningsinstitusjoner. Portalen gir tilgang til en rekke tjenester og nettverk, blant annet EURAXESS, ReICO og ResearchComp.
Euraxess er en portal for forskere og forskningsinstitusjoner. Den har blant annet:
- informasjon om forskningsinstitusjoner og jobbutlysninger internasjonalt
- kontaktpunkter og nettverk for EURAXESS i ulike land/institusjoner
- verktøy og ressurser for karriereutvikling og karriereveiledning, for eksempel:
Career Orientation Tool – verktøy for å kartlegge interesser og behov, og planlegge videre karriereutvikling
Career Handbook for Young Researchers - hjelpemiddel til å utvikle karriereplan
Virtual webinars and training – en samling webinarer med ulike karriererelevante tema
EURAXESS Smart Talks – podkaster om relevante tema knyttet til forskning, innovasjon og entreprenørskap
Euraxess Norge – en nettside der en finner Euraxess sine kontaktpunkter ved de UH-institusjonene i Norge som har etablert et slikt. Disse Euraxess-kontaktpunktene kan bistå med ulike tjenester for forskere, blant annet karrieretjenester.
ReICO - Research and Innovation Careers Observatory lanseres i 2025.
Denne monitoren for forskerkarrierer i Europa og andre store økonomier, skal samle og gjøre tilgjengelig informasjon om forskeres
- ferdigheter og opplæring
- jobber og karrierer
- mobilitet
ResearchComp – The European Competence Framework for Researchers.Dette europeiske rammeverket for forskerkompetanser retter oppmerksomheten mot forskeres overførbare kompetanser.
ResearchComp er et verktøy for å
- vurdere og utvikle forskeres kompetanse
- tydeliggjøre overføringsverdien av kompetansen til andre sektorer og bransjer
ResearchComp kan for eksempel brukes til kompetanserefleksjon og karriereplanlegging, og er spesielt relevant for forskere som vil jobbe utenfor Norge.
I norsk sammenheng har Universitets- og høgskolerådet utviklet et lignende rammeverk: Veileder for vurdering i akademiske karriereløp - NOR-CAM – En verktøykasse.Flere norske institusjoner har laget, eller er i ferd med å lage, sine lokale versjoner av NOR-CAM. Det kan være nyttig å bruke en lokal versjon dersom man ønsker en karriere ved en gitt institusjon.
Europass – er en EU-initiert mobilitetstjeneste der brukere blant annet kan opprette en gratis profil der de kan samle dokumentasjon på egne ferdigheter, kvalifikasjoner og erfaring på et sikkert sted på nettet. Der kan man dokumentere arbeidserfaring, utdanning og opplæring, språkkunnskaper, IT-kunnskaper, informasjon om prosjekter, frivillig innsats og resultater man har oppnådd. Man kan også lagre vitnemål, anbefalinger og andre dokumenter i sitt personlige Europass-bibliotek. Europass har også ressurser for å lage en europeisk CV (Europass-CV) og en tjeneste for å lage søknader tilpasset europeisk standard (følgebrev).
Vitae har karrieresider med flere relevante digitale selvhjelpsressurser, blant annet:
- Researchers career stories – over 150 fortellinger om forskerkarrierer
- Action plan for your career development – tips og råd om hvordan lage en karriereplan
- Creating an effective academic CV – tips til hvordan lage en akademisk CV og samling av eksempler på CV-er
- Exploring career opportunities for researchers – tips til hvordan undersøke jobbmuligheter
- The Vitae Researcher Development Framework Planner – et digitalt verktøy for å utvikle og vedlikeholde en karriereplan (krever medlemskap)
ImaginePhD er et digitalt verktøy for å utforske og planlegge karriere innenfor de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagområdene for doktorgradsstudenter og postdoktorer. Verktøyet krever innlogging og kan blant annet brukes til å:
- vurdere egne karriererelaterte ferdigheter, interesser og verdier
- utforske karriereveier innenfor eget fagområde
- formulere karrieremål
- kartlegge neste trinn i faglig utvikling og karriere
MyIDP Science Careers er et gratis, online interaktivt IDP-verktøy (IDP: Individual Development Plan). Verktøyet muliggjør utforskning av et spekter av karrierealternativer, og inneholder blant annet:
- Øvelser for å hjelpe med å undersøke egne ferdigheter, interesser og verdier
- En liste over 20 vitenskapelige karriereveier med en prediksjon av hvilke som passer best til egne ferdigheter og interesser
- Et verktøy for å sette strategiske mål for det kommende året, med valgfrie påminnelser for å holde seg «på sporet»
- Artikler, veiledninger og andre ressurser
- Relaterte videoer til IDP og karriereplanlegging
Jobs.ac.uk er The leading international job board for academic, research, scientific, and professional careers. Nettstedet samler ledige stillinger innenfor ulike fagområder (primært i UK, men også i andre land). I tillegg har nettstedet mange nyttige ressurser for karriereutvikling for forsker, her finner man blant annet:
Utdanning.no – er det nasjonale nettstedet for informasjon om utdanning og yrker, som leveres av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Nettstedet inkluderer blant annet beskrivelser av ca. 600 yrker i mange ulike bransjer. Her kan oversiktene på yrkessidene over hvor personer med gitt utdanning jobber være nyttig for forskere som ser etter jobb utenfor akademia, Se under fanen «Bedrifter som ansetter kjemikere» for et eksempel.
Karriereveiledning.no – har på sin nettside flere selvhjelpsverktøy som også kan benyttes av forskere, blant annet en KI-tjeneste for å skrive jobbsøknader. Tjenesten leveres av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Offentlige leverandører av individuell karriereveiledning
Det finnes flere leverandører som tilbyr offentlig og kvalitetssikret karriereveiledning i Norge.
Karriereveiledning.no er nasjonal digital karriereveiledningstjeneste der alle som ønsker det, kan få karriereveiledning på chat eller telefon. Tjenesten er bemannet av profesjonelle karriereveiledere og leveres av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Alle fylkeskommuner har et tilbud om karriereveiledning til de som bor i fylket. Karrieresentrene har bred kompetanse innen karriereveiledning og kan tilby individuell karriereveiledning ved sine sentre, noen tilbyr også digital veiledning.
Karrieretjenester i høyere utdanning
Ved en del høyere utdanningsinstitusjoner er det egne karrieretjenester/karrieresentre. Det vil variere om disse tjenestene er tilgjengelig for doktorgradskandidater og ansatte.
Ressurser, nettverk og faglige fellesskap
Det finnes flere digitale ressurser som kan være nyttige for institusjonen når den skal bygge opp sitt karriereveiledningstilbud. Det finns også flere nettverk og faglig fellesskap man kan koble seg på, både i Norge og i europeisk kontekst.
Digitale ressurser
NOR-CAM er en norsk veileder for vurdering av forskerkarrierer, som også finnes i engelsk versjon. I karriereveiledningssammenheng kan den blant annet brukes i forbindelse med kompetanserefleksjon og karriereplanlegging. Her er bakgrunnsinformasjon om NOR-CAM.
ERA Talent Platform er en av EUs nettportaler for forskere og forskningsinstitusjoner. Portalen gir tilgang til en rekke tjenester og nettverk, deriblant EURAXESS, ReICO og ResearchComp.
ReICO - Research and Innovation Careers Observatory lanseres i 2025.
Denne monitoren for forskerkarrierer i Europa og andre store økonomier, skal samle og gjøre tilgjengelig informasjon om forskeres
- ferdigheter og opplæring
- jobber og karrierer
- mobilitet
ResearchComp – The European Competence Framework for Researchers. Dette europeiske rammeverket for forskerkompetanser retter oppmerksomheten mot forskeres overførbare kompetanser.
ResearchComp er et verktøy for å:
- vurdere og utvikle forskeres kompetanse
- tydeliggjøre overføringsverdien av kompetansen til andre sektorer og bransjer
ResearchComp kan for eksempel brukes til kompetanserefleksjon og karriereplanlegging, og er spesielt relevant for forskere som vil jobbe utenfor Norge.
I norsk sammenheng har Universitets- og høgskolerådet utviklet et lignende rammeverk i samarbeid med sektoren: Veileder for vurdering i akademiske karriereløp - NOR-CAM – En verktøykasse.
Nettverk og faglige fellesskap
Euraxess-nettverket er et nettverk for ansatte ved institusjoner som er medlem i Euraxess og har et Euraxess kontaktpunkt. Det norske EURAXESS-nettverket møtes jevnlig, deler kunnskap og utveksler erfaringer blant annet knyttet til karriereveiledning. Nettverket ledes av Forskningsrådet.
Nordic network for career services for early stage researchers – er et nyetablert nettverk for ansatte ved nordiske institusjoner som jobber med karriereveiledning for forskere tidlig i karriereløpet. Nettverket utveksler erfaringer og deler kunnskap om karriereveiledning og har et årlig nettverksmøte.
NARMA er et norsk nettverk for forskningsadministrasjon, arrangerer blant annet årskonferanser, der karriererelaterte tema kan være inkludert.
NOR-CAM-nettverket er et nettverk i regi av UH-rådet for institusjoner som jobber med å ta i bruk NOR-CAM.
Karrieredag i regi av UiB Ferd karrieresenter for yngre forskere for yngre forskere og de som jobber med denne målgruppen.
HRS4R (Human Resource Strategy for Researchers) er en strategi og en prosess for implementering av EUs Charter for Research. Det vil i løpet av 2024 etableres et HRS4R-forum innen det eksisterende EURAXESS-nettverket som ledes av Forskningsrådet.
Eurodoc - European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers har som mål å representere ph.d.-kandidater og unge forskere på europeisk nivå i spørsmål om utdanning, forskning og faglig utvikling av deres karrierer. De jobber også for å fremme kvaliteten i ph.d.-programmer og spre informasjon om spørsmål som angår unge forskere. De organiserer arrangementer, deltar i debatter og bistår i utarbeidelsen av retningslinjer for høyere utdanning og forskning i Europa.
Sentrale policydokumenter
- Strategi for forskerrekruttering og karriereutvikling Strategi lagt fram av regjeringen i 2021, der styrking av karriereveiledning er ett av fem innsatsområder.
- Forskrift til universitets- og høyskoleloven som trådte i kraft 1.8.2024. I § 3-18 og § 3-19 slås det fast at institusjonene har ansvar for at henholdsvis postdoktorer og stipendiater får tilgang til karriereveiledning gjennom postdoktorløpet/ doktorgradsutdanningen.
- European Charter for Researchers Prinsipper som skal understøtte utviklingen av attraktive forskerkarrierer, gjennom å peke på ansvar og rettigheter for forskere, arbeidsgivere, finansiører og policyutviklere. I charteret omtales karriereveiledning og -utvikling i fjerde «søyle», Research careers and talent development (underpunkt to).
- HR Excellence in Research Award (HRS4R) gis til forskningsinstitusjoner som går inn i en forpliktende prosess med å legge planer og rapportere på hva de gjør for å tilfredsstille prinsippene i European Charter for Researchers. 14 norske institusjoner er så langt tildelt prisen. I Norge er Forskningsrådet hovedkontaktpunkt for HRS4R.
- European framework to attract and retain research, innovation and entrepreneurial talents in Europe beskriver en rekke ambisjoner og tiltak som skal støtte forskere og forskerkarrierer i EU, og bidra til et mer attraktivt europeisk arbeidsmarked for forskere fra hele verden. Rammeverket er svært omfattende, og setter karriereveiledningsrelevante ressurser inn i en bredere sammenheng.
- ERA Policy Agenda beskriver de gjeldende, overordnede handlingsplanene for Det felles europeiske forskningsområdet i 2022-2024.I nåværende plan er område fire spesielt relevant for karriereveiledning: Fremme attraktive og bærekraftige forskningskarrierer. I tillegg er to andre områder relevante; område tre, Reform av vurderingssystemene for forskere, forskning og institusjoner, og område fem, Fremme likestilling og inkludering.
Det skal i løpet av første halvdel av 2025 vedtas en ny ERA Policy Agenda for 2025-2027. Norske myndigheter deltar i utformingen av den nye agendaen, og involverer relevante aktører for forskningsfeltet i dette arbeidet.