Hopp til hovedinnhold
Rapportens forside
Last ned (PDF, 1.72 MB)

Studenter med ADHD og Asperger syndrom

En veileder for innsikt, forståelse og kunnskap om tilrettelegging

5. Erfaringer fra andre land

Når målet er å kartlegge barrierer og suksessfaktorer for arbeidet med studenter med ADHD og Asperger syndrom for å komme med nasjonale anbefalinger til lærestedene, kan det være nyttig å se til praksis i andre land. Universell har gjennom det europeiske nettverket LINK, innhentet informasjon fra nasjonale koordinatorer for et inkluderende læringsmiljø i England, Irland, Nederland og Belgia for å utforske likheter og ulikheter i oppfølgingen av disse studentene. Kanskje er det noe vi kan lære av kolleger i andre land? Noen har gjennomført nasjonale undersøkelser, mens andre arbeider med ulike rapporter om tematikken i 2015. Samtlige viser til tilretteleggingstiltak som har vist seg å være spesielt nyttig for disse studentene.

5.1 England

En stor undersøkelse som ble gjennomført i England i 2014 viser at studenter med Asperger syndrom er avhengig av forutsigbar støtte og klare grenser hos sine «hjelpere». Studenter med disse utfordringene får tradisjonelt mye støtte fra foreldrene, men de blir stadig mer uavhengig av støtteapparat og foreldre ettersom de blir vant med å være i studentrollen. I samtale med studentene har de erfart at det er viktig å kommunisere tydelig, og både forventninger og ulike koblinger bør uttrykkes eksplisitt. Når studentene skal møte andre, som faglærer, medstudenter eller venner, er det nyttig å oppmuntre studentene til å be om klargjøring/tydeliggjøring for en bedre forståelse, for å redusere usikkerhet og misforståelser.

Lærestedene i England erfarer at tidlig hjelp har stor betydning og følgende støtte har vært spesielt hensiktsmessig:

  • Informasjon tidligst mulig – også til videregående skoler som kan informere sine elever i overgangen til høyere utdanning
  • Besøke lærestedet før oppstart
  • Bistand i fadderuka for å delta i sosiale sammenhenger
  • Praktisk hjelp til å betale regninger o.l. er nyttig.
  • Bistand til å lage ukeplan/timeplan over den faglige tiden, men også over fritiden. Når man setter mål er det fint å være spesifikk.
  • Reservasjon av spesifikke plasser i seminarrom/auditoriet.
  • Tillatelse til å komme litt senere/gå litt tidligere
  • Fleksible ordninger rundt innleveringsoppgaver

Noen læresteder har en digital ressursside «Assistive Technology Resource», som består av digitale hjelpemidler og ressurser som studenter med Asperger syndrom kan benytte. Studentene får egen tilgang til siden via tilretteleggingskontaktene.

Ettersom forandringer og uforutsigbarhet kan være spesielt sårbart for disse studentene har noen læresteder opprettet noe de kaller for «roaming profile». Dette er et oppsett som gjør at uansett hvilken PC studenten logger seg på ved lærestedet, har den nøyaktig samme profil og tilgjengelighetsfunksjoner, på for eksempel farge, font størrelse o.l. Dette sikrer at studenten slipper å sette seg inn i nye oppsett og at de til enhver tid er kjent med funksjonene.

5.2 Irland

Ved Trinity College i Dublin, Irland, har de to pågående prosjekt. Et prosjekt utreder barrierer og fremmere for deltakelse i høyere utdanning og arbeidsliv for studenter som har Asperger syndrom, og et annet prosjekt studerer tilsvarende status for studenter med ADHD. Bakgrunnen er at antall studenter med autisme/Asperger syndrom som tar kontakt vedrørende tilretteleggingsbehov har steget fra 14 studenter ved Trinity College i 2008 til 40 personer i 2012. Når det gjelder studenter med ADHD har antallet økt fra mindre enn 5 personer i 2005 til nærmere 50 i 2012. Dette utgjør nesten 5,5 % av studentene som er registrert ved Tilretteleggingskontoret ved Trinity College, og kan sammenlignes med 2,6 % som er registrert med tilretteleggingsbehov nasjonalt i Irland.

Resultatene av undersøkelsene vil være nedlastbar på Trinity College sin nettside når prosjektene er avsluttet i starten av 2016:

5.3 Nederland

Nasjonal koordinator for tilretteleggingsarbeid i Nederland, Handicap + studie, erfarer at studenter med Asperger syndrom og ADHD ofte har utbytte av mange av de samme tilretteleggingstiltakene. Ved nederlandske læresteder har de sett stor nytteverdi i å tilby fleksible studieløp. Dette kan komme til uttrykk i form av fleksible frister i forbindelse med sykdomsperioder, eller at man deler opp eksamensperioden slik at studentene får pause mellom de ulike eksamenene, for eksempel to i april og to eksamener i juni.

Flere læresteder tilbyr «studiecoacher», hvor erfarne studenter bistår studenter med Asperger syndrom eller ADHD med å organisere studiene. Dette er frivillighetsverv som studentene påtar seg for å få arbeidserfaring, og noe å vise til på CV. Vervet er heller ikke begrenset til studenter, men kan også være besatt av ansatte som ønsker å bistå.

«Buddy-prosjektet» er en lignende variant, hvor erfarne studenter bistår med planlegging, det å komme seg rundt på campus eller andre problemstillinger. Studentene som blir ansatt som Buddy er ofte fra samme studie eller studier som psykologi o.l. Det er store forskjeller mellom lærestedene når det gjelder organiseringen og praktiseringen av dette tiltaket. På et lærested kan Buddy få betalt 10 Euro per time. Da må studenten som har Asperger syndrom/ADHD betale et engangsbidrag på 50 Euro. På et annet lærested får Buddy erfaring og et fint bidrag på CV, men ikke betalt for oppdraget. Buddy-ordningen ble opprettet fordi tilretteleggingskontaktene opplevde student-støtte som svært nyttig for disse studentene, men lærestedene hadde utfordringer med å finansiere tiltaket.

Annen tilrettelegging som har fungert spesielt godt for disse studentene er støttegrupper hvor studentene får ukentlig oppfølging av psykologer og veiledere vedrørende alt fra planlegging til kommunikasjon, samarbeid og studieprogresjon. Flere læresteder arrangerer også kurs for studenter med Asperger syndrom i hvordan man kan lede seg selv og hvordan man skal opptre i et jobbintervju.

5.4 Belgia

I Belgia har de erfart at hva som fungerer kompenserende for studenter med disse utfordringene er ganske fast og konsist når det kommer til eksamenstilrettelegging. De gir uttrykk for at de aller fleste studentene har stor nytte av utvidet tid, få opplest eksamen høyt, forklaring av eksamensspørsmål og eksamen på eget eller mindre rom. Mange har også behov for utvidet tid til å levere inn obligatoriske oppgaver og god spredning av eksamener i eksamensperioden.

Når det gjelder tilretteleggingstiltak knyttet til undervisning og oppfølging underveis i semesteret har type tilretteleggingsbehov variert i større grad. Likevel erfarer Nasjonal koordinator for et inkluderende læringsmiljø, SIHO, at tett oppfølging er noe som er viktig for de fleste av disse studentene. Derfor får flere ekstra støtte fra studentrådgivere når det kommer til planlegging og strukturering av uke- og månedsplaner.

I Belgia har de laget en dokumentar som illustrerer hvordan studenter med autisme kan ha det i overgangen til høyere utdanning og i overgangen til arbeidslivet. Flere studenter i målgruppa har hatt glede av å se filmen for å lære om andre som er i tilsvarende situasjon som seg selv.

5.5 Inspirasjon fra andre land: fellesnevnere

Felles for erfaringene fra England, Irland, Nederland og Belgia er at de alle mener at man må være fleksible i møte med studenter som har Asperger syndrom eller ADHD. I likhet med erfaringene fra Norge har samtlige land sett stor nytteverdi i at studentene får tilrettelagt rom med mindre stimuli på eksamen, at de får utvidet tid og mulighet til å ta alternativ eksamen når funksjonsnedsettelsen hindrer de fra å vise sin kunnskap ved gjeldende eksamensform. Det er en utbredt opplevelse at studenter med disse vanskene trenger tett oppfølging, spesielt i planlegging og strukturering av studiet, og mentor/studentassistent/buddy er en fin måte å følge opp studentene enda tettere.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 179 tilretteleggingsveiledere og 110 studenter med Asperger syndrom ved 17 ulike utdanningsinstitusjoner. Erfaringene er hentet i samtale med NADP – National Association of Disability Practitioners.

Informasjonen er hentet i samtale med tilretteleggingskontakt ved Trinity College, Declan Treanor.