Hopp til hovedinnhold

eTwinning: Skypeteater

To skoler bruker eTwinning-plattformen til å spille teater sammen, over Skype eller lignende videokonferanseverktøy.

Sist oppdatert : 10. juni 2024

Vi gjør oppmerksom på at prosjektet ikke er oppdatert i samsvar med kompetansemålene fra LK20.

Forfatter: Thomas Herlofsen

Publisert første gang: juli 17, 2020

Innledning

Skypeteater høres kanskje komplisert ut, men dette er et kort prosjekt mellom to partnere. Idéen er at én til to elever spiller teater over Skype eller tilsvarende videokonferanseprogram med en prosjektpartner. Man spiller inn opptredenen med et skjermopptaksprogram og publiserer dem på Twinspace. Læreren kan enten velge ut scener fra ulike teaterstykker, eller la elevene lage sine egne korte skuespill og framføre disse.

Mål

Tilknytning til læreplan (etter 10. klasse)

Norsk

  • samtale om form, innhold og formål i litteratur, teater og film og framføre tolkende opplesing og dramatisering
  • beskrive samspillet mellom estetiske virkemidler i sammensatte tekster, og reflektere over hvordan vi påvirkes av lyd, språk og bilder

Engelsk

  • velge ulike digitale ressurser og andre hjelpemidler, og bruke dem på en selvstendig måte i egen språklæring
  • bruke ulike situasjoner, arbeidsmåter og læringsstrategier for å utvikle egne ferdigheter i engelsk
  • uttrykke seg med flyt og sammenheng tilpasset formål og situasjon

Målene i f.eks. andre fremmedspråk og språklig fordypning kan også være aktuelle.

Slik gjør du

Finn en partner

For å finne en partner må du registrere deg på European School Education Platform og legge ut prosjektidéen din, eller gjennom Partner finding finne noen som allerede er interessert i en slik type prosjekt.

Planlegg sammen

Sammen med partneren din skal du bli enig om

  • Gruppeinndelinger
  • Skal dere arbeide med eksisterende skuespill eller skrive selv?
  • Tidsplan. Dette er et kort prosjekt, men det må settes av litt tid til øving (både lokalt og over Skype!)

Gjør klar TwinSpace 

I TwinSpace er det mange muligheter for å laste opp innhold. Du bestemmer selv hva dere trenger å gjøre, men her er et enkelt forslag.

  • Bruk PAGES-verktøyet til å lage sider for prosjektet. Sidene skal hete WELCOME, PERFORMANCES og HOW WAS IT. Hvis dere skal lage skuespill selv bør dere ha en side med OUR PLAYS også.
  • Registrer elevene i prosjektet under MEMBERS. 
  • Opprett et forum med FORUMS-verktøyet. Det skal hete HOW WAS IT? Elevene skal kunne lage diskusjonstråder selv under denne hovedtråden.

Oppgavene 

Tanken er at hver side i TwinSpace inneholder selve oppgaven elevene skal gjøre. I dette prosjektet er det tre oppgaver: å lage profil, å spille inn skuespillet og å snakke om det i forumet etterpå.

A) WELCOME

Elevene fyller TwinSpace-profilen sin, og ønsker deretter noen andre i prosjektet velkommen ved å kommentere koselig på deres profil.

B) PERFORMANCES

Her legger dere hovedproduktene fra prosjektet. Det vil si filmede opptredener. Det er ikke så lett å laste opp film i TwinSpace, så her må du bruke den løsningen du allerede har for å lagre store videofiler (f.eks. Google drive, Onedrive, YouTube/Vimeo hvis dere har de nødvendige tillatelsene) og legge lenker til filmene i TwinSpace. 

C) HOW WAS IT?

På denne siden legger dere en oppgave til etterarbeid; Når elevene er ferdige med å spille skal de bruke FORUMS til å skrive litt om hvordan de syns prosjektet var. De kan f.eks. fortelle hva de gjorde, hvordan det fungerte eller hva som kunne bli bedre. Det viktigste er å kommentere og skryte av det de andre skriver i forumet! Et tips kan være å sette en ramme for hvor mye de skal skrive og la elevene få lage tråder selv.

Utstyr

  • TwinSpace 
  • videokamera/mikrofon på PC eller nettbrett
  • programvare for videokonferanse

Vurdering

Kjennetegn på måloppnåelse vil variere med regifagene for prosjektet. Partnere i prosjektet kan godt jobbe mot forskjellige faglige læringsmål, med ulike kriterier for måloppnåelse, så legg kun det dere har felles på TwinSpace og ta det øvrige lokalt.

Evaluering av opplegg

Elevene setter pris på interaktiviteten i prosjektet, men det er litt flaut å spille Romeo over Skype mot en Julie man ikke kjenner så godt!