Tilskudd til utvikling og utprøving av tilbud om minikvalifikasjoner innen karriereveiledning
Universiteter og høgskoler med studietilbud innen karriereveiledning, utdannings- og yrkesrådgiving eller faget utdanningsvalg, kan søke om tilskudd til å utvikle og prøve ut tilbud om minikvalifikasjoner innen fagområdet karriereveiledning, karrierelæring eller faget utdanningsvalg.
Hvem kan søke
Norske universiteter og høgskoler som har studietilbud innen fagområdene karriereveiledning/ utdannings- og yrkesrådgiving eller faget utdanningsvalg, fortrinnsvis på masternivå.
22. oktober 2024 kl. 12.00 (norsk tid)
Om tilskuddet
Bakgrunn
Det har de senere årene vært økt fokus på profesjonalisering gjennom utdanning og formell kvalifisering innen fagområdet karriereveiledning. En undersøkelse viser at det finnes flere ulike utdanningstilbud, men at de fleste er i form av 30, 60 eller 120 poengs enheter. Det er færre tilbud om kortere kurs som kan gi studiepoeng. Undersøkelsen viser samtidig at både arbeidsgivere og potensielle studenter etterspør et mer differensiert og fleksibelt utdanningstilbud.
Et tilbud om minikvalifikasjoner vil kunne være en komponent i et mer differensiert og fleksibelt tilbud om utdanning, og vi ønsker med dette tilskuddet å stimulere til utvikling og utprøving av denne type studietilbud.
Minikvalifikasjoner er å forstå som læringsbevis (i form av studiepoeng) som beskriver kunnskaper, ferdigheter og kompetanser man har tilegnet seg gjennom korte, målrettede og fleksible kurs med få studiepoeng. Slike kurs kalles «mikrokurs». Mikrokurs kan bygges sammen til større enheter med flere studiepoeng (stackability).
Fordeler med minikvalifikasjoner
Flere kan delta i utdanning: Vil ikke kreve omfattende fravær fra jobb, og den enkelte kan i større grad gjennomføre kurs uavhengig av om de får støtte fra arbeidsgiver.
Fleksibelt: Tilbudet kan leveres digitalt eller i en kombinasjon, kan tas over tid og være godt tilpasset studenter i arbeid.
Lav kostnad: Studiet vil ha lav kostnad (både tid og penger) for den enkelte og for arbeidsgiver. Det kan bli enklere for arbeidsgivere å gi støtte, eller bidra til at flere selv kan bekoste utdanningen.
Motivasjon for videre utdanning: Gjennom å delta på et mikrokurs som første formelle utdanning innen karriereveiledning, kan den enkelte få inspirasjon og motivasjon til å ta mer utdanning. Kan gi incentiver til å ta flere emner for å bygge en årsenhet eller grad.
Spesialisering: Kan gi spesialisert kompetanse og oppdatert kunnskap om svært mange ulike temaer, som den enkelte ønsker eller trenger fordypning i.
Hensikten med tilskuddet
HK-dir ønsker med dette tilskuddet å stimulere til utvikling, utprøving og erfaringsdeling av tilbud om minikvalifikasjoner innenfor karriereveiledning.
Formålet med tilskuddet er at institusjonen:
- Utvikler og beskriver et opplegg for tilbud om minikvalifikasjoner gjennom å tilby mikrokurs innenfor fagområdet karriereveiledning. Med «utvikle og beskrive et opplegg for ...» mener vi at institusjonen gjør vurderinger av hvilke tematikker som kan være relevant å tilby i et slikt format, hvor mange studiepoeng et slikt tilbud bør være på, hvordan undervisningen kan og bør tilbys (digitalt, fysisk, hybrid, tidsspenn ol.), hvem målgruppen kan være, om det er noen utfordringer knyttet til et slikt tilbud, og så videre.
- Prøver ut og gjennomfører ett eller flere mikrokurs for en gruppe studenter, basert på disse vurderingene. Det er ikke nødvendig å prøve ut hele opplegget for minikvalifikasjoner, men det må gjennomføres minst én utprøving av ett mikrokurs for en gruppe studenter.
- Dokumenterer erfaringene med å prøve ut denne type studietilbud innenfor karriereveiledning. Med dette mener vi at institusjonen i en kort sluttrapport skal beskrive erfaringer, gjøre vurderinger og gi anbefalinger for denne type tilbud.
Tilskuddsbeløp
Rammen for tilskuddet er totalt 800 000,- kroner. Det kan bli aktuelt med en økning av den utlyste rammen.
HK-dir har et ønske om å gi tilskudd til flere enn én institusjon. Beløpet den enkelte søker om, kan derfor bli avkortet ved tildeling.
Størrelsen på tildelt sum blir vurdert ut fra budsjett i søknaden, og skal avstemmes mot regnskap etter gjennomføring.
Vilkår for tilskuddet
Det er en forutsetning at offentlige tilskudd i sin helhet går til formålet de er gitt til.
Midlene kan brukes til å dekke følgende type kostnader:
- Lønn til faglig ansatte for å
- utvikle opplegg for tilbud om minikvalifikasjoner
- utvikle emneplan(er) for mikrokurs
- utprøve minst ett mikrokurs, inkludert eksamen og sensur
- Produksjon av undervisningsmateriale og lignende
- Kostnader i forbindelse med faglig samarbeid med andre institusjoner, dersom prosjektet innebærer samarbeid
Midlene kan ikke brukes til:
- Frikjøp av administrativt ansatte for arbeid med tilpasning til institusjonens administrative ordninger for opptak, eksamen og lignende
- Innkjøp av eller lisenser for generelle digitale ressurser/hjelpemidler
Vilkår for tilskuddet
Institusjonen skal utvikle et opplegg for et tilbud om mikrokvalifikasjoner, herunder emneplan for mikrokurs som skal prøves ut, innpasse tilbudet i institusjonens studieportefølje og tildele studieplasser.
Institusjonen skal gjennomføre en utprøving av minst ett mikrokurs med et egnet antall studenter. Mikrokurset skal:
- gi formelle studiepoeng og være på mellom minimum 3 og maksimum 7,5 studiepoeng
- enten utgjøre en mindre del av det faglige innholdet i eksisterende studietilbud, eller utgjøre nye emner/tematikker som ikke er dekket av eksisterende tilbud
- kunne inngå som del av større enheter innenfor fagområdet, både på den aktuelle institusjonen og/eller andre institusjoner (stackability)
Institusjonen må selv være ansvarlig for studietilbudet, men kan samarbeide med andre institusjoner/fagpersoner både i utvikling og gjennomføring.
Institusjonen må regne med å bidra med en viss egeninnsats, som beskrives i søknad og budsjett.
Prosjektet skal være gjennomført og rapportert på innen 1. desember 2025. Det skal leveres en kort statusrapport innen 1. juni 2025.
Prioritering av søknader
Tilskudd gis etter en helhetlig vurdering av søknadens kvalitet og hvordan den oppfyller tilskuddets formål og vilkår.
Søknadene prioriteres videre etter (ikke prioritert rekkefølge):
- budsjett
- realistiske planer for gjennomføring
- nivå på egeninnsats fra institusjonen
- samarbeid med andre aktører/institusjoner
Slik søker du
Søknader leveres gjennom tilskuddsportalen vår.
Søknadsfristen er 22. oktober 2024 kl. 12.00.
Ufullstendige søknader og søknader som kommer etter fristen, vil ikke bli behandlet.
Krav til søknaden
- Søknaden må være levert innen søknadsfristen som gjelder for utlysningen
- Søknaden må være levert i tilskuddsportalen vår
- Søknaden må være skrevet på norsk
- Søknaden må inkludere:
- utfylt søknadsskjema
- fremdriftsplan og plan for utprøvingen
- plan for bruk av tildelte midler – budsjett
Søknader som ikke oppfyller disse krav, kan bli avvist eller bli vurdert som mangelfulle.
Slik behandler vi søknaden
Når får du svar?
Alle søkere vil bli informert om utfallet av søknadsprosessen. Vedtak om tilskudd blir sendt ut innen fire uker etter søknadsfrist.
Rapportering og oppfølging
I tilsagnsbrevet vil det bli stilt krav til rapportering i henhold til formål og vilkår. Det skal leveres en kort underveisrapport i juni 2025 og en sluttrapport innen 1. desember 2025. Det skal også leveres økonomisk sluttrapport ved prosjektets slutt. Rapporteringsfrister vil fremgå av tilsagnsbrevet.