Hopp til hovedinnhold

Utenlandslektor ved Universitetet i Sofia st. Kliment Ohridski 2023-2026

Sist oppdatert: 14. februar 2025

Anne Marie Øines har i en årrekke drømt om å jobbe som lektor i utlandet. Her kan du lese om hennes opplevelse når drømmen ble til virkelighet i Bulgaria.

Bildet viser en gammel og pen bygning ved Universitetet i Sofia st. Kliment Ohridski
Universitetet i Sofia st. Kliment Ohridski

Foto: Anne Marie Øines

Kort om oppholdet

Utenlandslektor: Anne Marie Øines
Tidsperiode: 2023 - 2026
Hvor: Universitetet i Sofia st. Kilment Ohridski
Fagområde: Norsk språk, litteratur og kultur

Anne Marie Øines har lenge drømt om å jobbe som utenlandslektor, og i 2023 gikk drømmen i oppfyllelse. Med solid erfaring fra utdanningssektoren i Norge takket hun ja til en midlertidig stilling ved Universitetet i Sofia St. Kliment Ohridski der hun underviser i praktisk norsk. Hun forteller at det har vært en magisk opplevelse:

- Jeg vil påstå at jeg arbeider ved Sofias vakreste bygning. Det er en nesten litt uvirkelig følelse å vandre rundt på Universitetet i Sofia fra 1888, det gir meg en følelse av å være ansatt ved Galtvort.

De norske utenlandslektorene er viktige formidlere av norsk språk og kultur ved høyere utdanningsinstitusjoner i utlandet. Gjennom utenlandslektoratordningen bistår HK-dir 17 samarbeidsinstitusjoner med å rekruttere kvalifiserte lektorer i norsk språk. Utenlandslektorene er lokalt ansatte ved universitetet, og HK-dir gir et skattepliktig personlig tilskudd til den ansatte.

Hvorfor valgte du å søke stillingen som utenlandslektor?

- For ganske nøyaktig 30 år siden søkte jeg jobb som utenlandslektor. Den gangen ble det ikke virkelighet, men siden har jeg hatt drømmen liggende i bakhodet. Og endelig passet det! Etter mange år i norsk skole, voksenopplæringen og Universitetet i Sørøst-Norge, ønsket jeg å bryte opp i et gjentagende mønster og prøve noe helt nytt.

Utenlandslektoratet i Sofia viste seg å være det perfekte valget for Øines. Byen byr på et rikt kulturliv med koselige kafeer, utallige museum og historiske bygg. Ikke minst er Sofia kjent for nærliggende vakker natur.

Øines har også benyttet muligheten til å reise rundt og besøke andre steder:

- Jeg har også reist mye rundt i Bulgaria og nabolandene, for det meste med tog. Alle bulgarere fraråder tog, men jeg elsker de saktegående og ekstremt sjarmerende togene her nede. En av mine første togturer var nattoget fra Sofia til Istanbul- en tur jeg sent vil glemme!

En gruppe mennesker foran katedral

Anne Marie Øines med gjesteforelsere fra Universitetet i Sørøst- Norge foran Nevski katedralen i Sofia

Hvordan er arbeidshverdagen?

Universitetet i Sofia har undervist i norsk som en del av studietilbudet i skandinaviske språk siden 1995. Unikt for studietilbudet i Sofia er at de bulgarske studentene må lære to skandinaviske språk som en del av sin grad. Ett språk blir tildelt fra start, og ett velger de i det fjerde semesteret. Ved skandinavisk institutt er det sju lokalt ansatte, og tre utenlandslektorer (en dansk, en svensk og en norsk). Som utenlandslektor er Øines sin oppgave å undervise i praktisk norsk. Hun forteller at hun har stor frihet til å utforme undervisningen selv:

- I starten brukte jeg en del tid på å forstå hva det var forventet at jeg skulle lære studentene, men etter hvert forsto jeg at jeg sto helt fritt, så lenge jeg får de til å snakke og skrive på norsk. Dette gir en enorm frihet, og jeg vil si det er en drømmesituasjon som lærer. I tillegg til å undervise i praktisk norsk samarbeider jeg med lektorene i dansk og svensk om et kurs i moderne skandinavisk litteratur. Vi samarbeider også om å organisere filmkvelder.

Siden opprettelsen av utenlandslektoratet Sofia i 2015 har utenlandslektorene vært oppfordret til å søke om tilskuddsmidler til lokale arrangement som har til hensikt å styrke norskundervisningen lokalt. Øines har søkt midler ved flere anledninger og har fått tildelt tilskudd for to arrangementer:

- Våren 2024 arrangerte jeg et seminar om bildebøker med midler fra HK-dir. Temaet var den utfordrende bildeboka. På seminaret ble studentene presentert for bildebøker med tematikk som er svært uvanlig i Bulgaria. Seminaret skapte både forbauselse og begeistring, og flere av studentene uttrykte nærmest en sorg over å ikke ha møtt slike bildebøker i sin barndom. Denne våren har jeg igjen fått støtte av HK-dir til å arrangere et seminar med lingvist og forfatter Helene Uri. Studentene uttrykker stor takknemlighet over å få være med på seminarer med ulike gjesteforelesere fra Norge.

Hvem er studentene dine?

Øines beskriver studenter som er motiverte, dyktige og ambisiøse:

- Mitt inntrykk er at dette er et studium med høy prestisje, og det er spennende å være et sted hvor det å studere språk har en litt annen status enn i Norge. Studentene har ulike forklaringer på hvorfor de studerer skandinaviske fag. Mange er rett og slett genuint interessert i skandinavisk språk, kultur og historie. Andre årsaker er å jobbe som oversettere, bli norsklærer i Bulgaria (noen skoler tilbyr dette), jobbe ved en ambassade, åpner muligheten for å ta en master i et skandinavisk land, jobbe med kundeservice i Bulgaria mm.

Øines forteller at studentene erviktig for hennes trivsel og nettverk i Sofia. Studentene er opptatt av at utenlandslektoren skal trives. De er gull verd når det kommer til både turtips og turfølge:

- En av mine første søndager her i Sofia, tok de med meg på tur til Kamen De, en fjelltopp på 1862 meter nær byen.

Mennesker på fjelltopp

Anne Marie Øines med studenter og kollegaer på toppen av Kamen Del, 1862 moh.

Hva har du lært under oppholdet?

Mange universiteter i utlandet har mindre ressurser enn det man er vant med i Norge, noe som kan være krevende for utenlandslektorene. Dette fikk Øines erfare ved Universitetet i Sofa der tilgangen på teknologisk utstyr var begrenset:

- Begrenset tilgang til utstyr jeg var vant med har bidratt til at jeg har måtte tenke nytt og kreativt i forhold til undervisningsformer. Friheten i forhold til innholdet i undervisningen har vært veldig inspirerende, jeg har for det meste laget undervisningsopplegg helt løsrevet fra lærebøker.

Råd til andre

Øines anbefaler alle som ønsker en pause fra hamsterhjulet til å søke jobb som utenlandslektor:

- Personlig synes jeg at jeg lever en luksustilværelse. Jobben er svært meningsfull og inspirerende, i tillegg er stressnivået lavt noe som gir deg en unik mulighet til å kombinere jobb med nye opplevelser. Jeg hadde aldri vært i Bulgaria før da jeg kom hit. Det å komme til et helt nytt land med bare nye mennesker har gitt meg mye ny kunnskap og svært mange nye eventyr!

Kontakt

Har du spørsmål om utenlandslektoratordningen, ta kontakt med HK-dir på norgeskunnskap@hkdir.no.