Hopp til hovedinnhold

– En gavepakke til norsk skole

Sist oppdatert: 4. juni 2024

Hvordan gjøre elevene rustet for livet og samtidig sikre seg de beste lærerne? Ved Ingieråsen ungdomsskole har de funnet svaret.

9 elever, gutter og jenter, har hendene i været og jubler mot kamera.
Elevene ved Ingieråsen ungdomsskole er ikke i tvil når de anbefaler andre skoler om å delta i Erasmus+-prosjekter: – Det er en uke ingen av oss kommer til å glemme.

Foto: HK-dir

[@portabletext/react] Unknown block type "undefined", specify a component for it in the `components.types` prop

Dere bare MÅ bli med i Erasmus+!

Elevene ved Ingieråsen ungdomsskole

I en konferansesal i Oslo står åtte elever fra 10. klasse ved Ingieråsen ungdomsskole. Selvsikre og engasjerte presenterer de erfaringer og opplevelser fra sine ukelange opphold på Sicilia og i Hellas gjennom skolens Erasmus+-prosjekter.

På tilhørerbenken sitter kommunalsjefer og ledere i fem norske kommuner og fylkeskommuner.

– Vi fikk økt språklig selvtillit og lærte nye fremmedord. Vi lærte oss å snakke med folk vi ikke kjenner og måtte selv ta ansvar og finne løsninger i ulike situasjoner. Vi lærte oss å ta ansvar.

Kun en ferieuke?

Men elevene har også merket andre effekter av oppholdet.

– Dere tenker kanskje: én uke, har det noe å si, da? Er det ikke kun som en ferieuke? Men nei. Det skjer noe på en slik tur. Man vokser veldig på det. Man må tilpasse seg andre innad i en gruppe, noe som gjør at man får et nytt syn på medelever, man får større respekt og toleranse for andre.

– Det er en uke ingen av oss kommer til å glemme.

Redskap for skoleutvikling

Ingieråsen ungdomsskole har internasjonalisering som et av sine satsingsområder, og har deltatt i en rekke internasjonale prosjekter gjennom Erasmus+ og forgjengeren Comenius.

Faglærer og rådgiver Cecilie Indrebø er minst like entusiastisk som elevene.

[@portabletext/react] Unknown block type "undefined", specify a component for it in the `components.types` prop

Erasmus+ er en gavepakke til norsk skole.

Cecilie Indrebø
Kvinnelig lærer med langt lyst hår og hvit genser. Står ute i naturen og smiler mot kamera.
Foto: HK-dir

– Erasmus+ er en gavepakke til norsk skole. Det går rett inn i fagplanene, rett inn i det vi skal drive med. Så får man penger for det i tillegg.

Indrebø er en av ti lærere som i tillegg til rektor og inspektør er engasjert i det internasjonale arbeidet ved skolen.

– Vi bruker Erasmus+-prosjekter som et redskap for utvikling av skolen. Arbeidet er en integrert del av skolens planer. Vi ser også at mange søker seg til skolen nettopp fordi de ønsker å jobbe med internasjonale prosjekter. Det er vi veldig fornøyde med, alle ønsker jo å tiltrekke seg de beste lærerne, sier rektor Erling Berrum.

Ønsker du å finne ut hvordan din skole kan jobbe strategisk med internasjonalt utdanningssamarbeid? Ta kontakt med oss i HK-dir.

Karrierevei for lærere

Indrebø er enig.

– Det snakkes mye om karriereveier for lærere, og internasjonale prosjekter kan være nettopp en slik vei. I tillegg til en spennende personlig utvikling, bidrar man også til skoleutvikling. Og ikke minst får man en helt annen relasjon til elevene når man har vært på tur sammen.

– Og ikke la dere skremme av søknadene, det er mye enklere enn det ser ut som!