Hopp til hovedinnhold

Inkludering og tilrettelegging i fagskolen

1. Forord og sammendrag

1.1 Forord

Regjeringen har gjennom meldingen Fagfolk for fremtiden fremhevet fagskoleutdanning som en viktig arena for kunnskapsutvikling i samfunnet. Kunnskapsdepartementet legger i fagskolemeldingen vekt på at fagskoleutdanning skal være av god kvalitet og tilpasses arbeidslivets behov, og ser også på fagskolestudentenes vei gjennom utdanningen.

Nasjonale og internasjonale undersøkelser i universitets- og høyskolesektoren viser at en betydelig andel av studentene har funksjonsnedsettelser som i ulik grad påvirker mulighetene til å gjennomføre studier. Vi kan anta at dette også gjelder for fagskolesektoren. Strategien i høyere utdanning har vært systematisk planlegging for å finne gode løsninger for individuell tilrettelegging for å kompensere for de ulempene en funksjonsnedsettelse innebærer. De seneste årene har universell utforming – det å finne inkluderende løsninger som kommer alle studenter til gode – blitt en viktig strategi i høyere utdanning. Et inkluderende læringsmiljø av høy kvalitet forutsetter god kunnskap om både mangfoldet i studentmassen, universelle utforming og individuell tilrettelegging der universell utforming ikke er mulig.

Universell har de siste årene jevnlig mottatt henvendelser fra fagskolesektoren vedørende tilrettelegging for fagskolestudenter med nedsatt funksjonsevne. Til tross for mange gode initiativ og eksempler på tilrettelegging har det ikke vært noen systematisk gjennomgang av omfanget av funksjonsnedsettelser i fagskolesektoren, og heller ingen kartlegging av tilbud og tjenester for studenter med behov for tilrettelegging. Hvordan fagskolene følger opp studentene på dette området, og om fagskolene har behov for en støttetjeneste i denne sammenheng har vært et ubesvart spørsmål. Er behovet for slike tjenester og støttefunksjoner også til stede her?

På denne bakgrunn har Universell gjennomført en kartlegging av fagskolenes behov for støtte i arbeidet med tilrettelegging for studenter med nedsatt funksjonsevne, samt foreslått tiltak for å støtte opp sektorens arbeid på feltet. Oppdragsgiver har vært Kunnskapsdepartementet, som har sett behovet for kunnskapsinnhenting som en naturlig del av kvalitetsarbeidet i sektoren. Universell har rådført seg med sentrale aktører i sektoren, besøkt en rekke fagskoler for å få innblikk i sektorens arbeid på området, og har gjennomført en studentundersøkelse for å gi arbeidet et konkret innhold. Dette munner ut i konkrete forslag til tiltak for flere av interessentene som med dette oversendes departementet til videre vurdering.

Universell takker departementet og alle interessenter for innspill til arbeidet. Prosjektleder ved Universell har vært Lars Jørgensen som også er forfatter av denne rapporten. Vi håper den blir til nytte for fremtidig arbeid med inkludering av fagskolestudenter med nedsatt funksjonsevne.

Februar 2019

Kjetil Knarlag, prosjektleder, Universell

1.2 Sammendrag

I fagskolemeldingen, Meld. St. 9 (2016-2017) Fagfolk for fremtiden, er Universell bedt kartlegge hvilket behov fagskolene har for støtte til arbeidet med studenter med ulike funksjonsnedsettelser og utrede aktuelle tiltak.

Gjennom møter med ledelse eller studentråd ved 12 fagskoler, samt en studentundersøkelse blant 20 fagskoler har målsettingen vært å få en innsikt i vesentlige forhold ved fagskolenes læringsmiljøarbeid og hvordan det tilrettelegges for studenter med funksjonsnedsettelser.

37% av studentene rapporterer om en varig funksjonsnedsettelse. 14 % av disse sier funksjonsnedsettelse har klar negativ betydning for muligheten til å studere. Det betyr at 5 % - eller hver 20. fagskolestudent - opplever klar negativ betydning av funksjonsnedsettelser for muligheten til å studere.

Den store variasjonen med hensyn til størrelse og ressurser blant fagskolene er en utfordring når det gjelder å skissere tiltak for å støtte fagskolene i deres arbeid med studenter med funksjonsnedsettelser. Ved de besøkte fagskolene er positive holdninger til tilretteleggingsarbeidet regelen. Ressurssituasjonen fremheves som utfordringen.

Blant studentene med funksjonsnedsettelser sier 11% at de har behov for konkrete individuelle tilretteleggingstiltak. 6% har kjennskap til minst ett tilretteleggingstiltak ved sin fagskole, og 4% har benyttet et tilretteleggingstiltak.

Blant studentene med varige funksjonsnedsettelser (som har behov for individuell tilrettelegging, eller som ikke vet om de har slike behov) kjenner 4 av 10 kjenner til det vanligste tiltaket; utvidet tid på eksamen. Like mange – 4 av 10 – vet ikke hvilke tilretteleggingsmuligheter fagskolen kan tilby.

Tiltak for å støtte fagskolenes arbeid med målgruppen ses i sammenheng med lovgivningen og knytter seg til behov for informasjon og kompetanseheving. Den enkelte fagskoles arbeid bør knyttes til en fast kontaktperson for studenter med funksjonsnedsettelser. Ved å synliggjøre tilretteleggingsfeltet som et ansvarsområde kan det legges til rette for bedre kartlegging av individuelle tilretteleggingsbehov hos studentene. Studentrådets involvering i arbeidet med inkluderende læringsmiljø kan styrkes gjennom arbeid med handlingsplan for universell utforming/ læringsmiljø for studenter med funksjonsnedsettelser.

Å sørge for at tilretteleggingsarbeidet utvikles i samsvar med endringer i lovgivningen krever en koordineringsinnsats og kunnskapsutvikling tilpasset interessentene. NOKUTs veiledning ses her som sentral.