Kunnskapsprat: Høyere utdanning for alle – hva skal til?
Flere studenter enn noen gang har behov for tilrettelegging. Hvor godt forberedt er universiteter og høyskoler på denne utviklingen? Hvordan kan høyere utdanning bli tilgjengelig for alle – uten at kvalitet og faglige krav svekkes?
Om arrangementet
Du kan se kunnskapsprat i opptak.
Hvis du vil se tidligere arrangementer, så finner du alle tidligere arrangementer i serien Kunnskapsprat i spillelisten på plattformen Panopto.
Én av fem studenter har en funksjonsnedsettelse som gjør studiehverdagen vanskelig. Mange studenter rapporterer om psykiske lidelser, lærevansker og kroniske sykdommer, og forteller at de ikke får tilstrekkelig tilretteleggingen.
Det er utgangspunktet for vår digitale Kunnskapsprat, der vi samler ledere, beslutningstakere og eksperter for å diskutere barrierene og mulighetene.
I arrangementet presenterer vi hovedfunn fra vår nye rapport: Kunnskap om studenter med funksjonsnedsettelse: En tilstandsanalyse av barrierer og utdanningsinstitusjonenes arbeid med inkludering.
Rapporten viser at selv om mange institusjoner har strukturer på plass, finnes det fortsatt utfordringer knyttet til implementering, ressursbruk og systematisk forankring mellom ulike organisatoriske nivåer.
Vi får også besøk av Tea Dyred Pedersen, forsker 2 i NIFU og prosjektleder for NIFU-rapporten om tilgjengelighet i høyere utdanning. Hun trekker fram hovedfunn og gir et forskerblikk på hvordan sektoren kan bli mer tilgjengelig.
Vi får også en samtale med Gerd Berget, professor ved OsloMet om Inkluderende undervisning, og Tone Skråning skal snakke med oss om rutiner og prosedyrer.
Mange universiteter og høyskoler beskriver flere og stadig mer komplekse behov blant studentene. Flere opplever at tilrettelegging er mer sammensatt og arbeidskrevende enn før, og at studentenes forventninger til hva institusjonene kan og skal tilrettelegge for, har økt betraktelig de siste årene.
Vi spør:
- Hvilke utfordringer står utdanningsinstitusjonene overfor i arbeidet med tilrettelegging og universell utforming?
- Hva skal til for å fjerne barrierene som studenter med funksjonsnedsettelser møter – og hvem har ansvaret?
I arrangementet møter du:
- Marit Reitan, prorektor for utdanning ved NTNU og nestleder i styret i UHR Utdanning
- Tea Dyred Pedersen, forsker 2 ved NIFU
- Gerd Berget, professor ved OsloMet
- Sigve Næss Røtvold, velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk Studentorganisasjon (NSO)
- Tone Skråning, seniorrådgiver ved Seksjon for utdanningskvalitet, Høgskolen i Østfold
- Kjetil Andreas Knarlag, avdelingsleder i HK-dir
- Elinor Olaussen, Seniorrådgiver i HK-dir (moderator)
Vil du forstå hvordan studiehverdagen kan være for studenter med funksjonsnedsettelser? I denne videoen møter du to studenter som forteller om sine egne erfaringer. De viser hvordan god – eller manglende – tilrettelegging påvirker dem. Du finner videoen og nyttig informasjon om rettigheter og hjelp på siden Individuell tilrettelegging for studenter.
Les vår nyhetsartikkel om rapporten: Tilrettelegging i høyere utdanning: økende behov, sprikende praksis.
