Kunnskapsprat: Akademisk frihet og global nedkjøling
I en verden preget av geopolitisk spenning, risikerer vi en nedkjøling av internasjonalt kunnskapssamarbeid. Dette kan få uheldige konsekvenser for kunnskapsberedskap og faglig utvikling innenfor viktige fagområder, viser en ny rapport fra HK-dir.
Om arrangementet
På denne kunnskapspraten spør vi: Hvordan opplever fagpersoner selv tendenser til nedkjøling? Hva risikerer de og samfunnet vårt å tape? Og hva er de politiske føringene og mulighetene når sikkerhetshensyn truer akademisk frihet og internasjonalt samarbeid?
Aller først presenterer vi hovedfunn fra vår nye rapport: «Geopolitisk spenning og internasjonalt akademisk samarbeid».
Så inviterer vi til to panelsamtaler med sentrale aktører i kunnskapssektoren.
Overskriften for det første panelet: Akademisk frihet og global nedkjøling: erfaringer, konsekvenser og muligheter. Vi ønsker å forstå mer av hvordan nedkjølingen påvirker våre fagpersoner og forskningsmiljøer: mobilitet, rekruttering, kunnskapsberedskap, faglig utvikling og akademisk frihet.
Vi møter:
- Jan-Gunnar Winther, prorektor ved UiT Norges arktiske universitet
- Øystein Prytz, professor i fysikk og direktør for Senter for materialvitskap og nanoteknologi, Universitetet i Oslo (UiO)
- Åse Gornitzka, prorektor ved UiO og professor i statsvitenskap [tbc]
- Margrete Søvik, seniorrådgiver ved HK-dir og hovedforfatter av rapporten «Geopolitisk spenning og internasjonalt akademisk samarbeid»
- Samtaleleder: Hege Toje, seniorrådgiver HK-dir
I det andre panelet ønsker vi å heve blikket og diskutere politiske føringer og muligheter når sikkerhetshensyn truer akademisk frihet og internasjonalt kunnskapssamarbeid. Hva er myndighetenes refleksjoner og politiske føringer?
- Samtaleleder: Sveinung Skule, direktør i HK-dir
- Mer informasjon kommer snart
Arrangementet blir tegnspråktolket.
Velkommen til Kunnskapsprat!